Anpermetre'den kurtulmanın yolları

metinsirin

Üye
Katılım
7 Kas 2009
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
42
Plastik sektörünce çalışıyorum makineler rezistanslar ile çalışıyor rezistansları sıcaklıklarını kontrol eden termometreler var bir termometre yerinegöre 1 veya 4 rezinstansı kumanda edebiliyor.Rezinstansların çalışıp çalışmadığını sabit anpermetre ler ile kontrol ediyoruz fakat birmakinede en az 6 anpermetre var ve 20 makinemiz var ve ben anpermetre deyiştirmekten şirket ise artan gider faturalarından bıktı.

Bem şöyle birşey düşündum bir miktar emaye teli (bobinaj teli ) silisli saça sarıp primer sekonder çıkışları yapmayı düşündüm rezinstanlar çalıştığında primer üstünden geçip sekonder üstüne emk yolu ile birmiktar akım sağlamak akım miktarına göre let lamba yakmasını sağlamak istenen akımdan düşük olur ise farklı renkte başka bir let yanmasını sağlayaç bir devre oluşturmak
atıyorum 3 rezistans 15 anperçektiğinde sekonder den 10 volt gelecek ve tüm rezistanslar çalıştığı için yeşil let yanacak rezistanslardan biri arıza yaptığında 7,5 volt gelecek ve kırmızı let yanacak .:)

Tırafolar kolay fakat letleri bu şekilde istene voltaj geldiğinde biri istenen voltaj dan düşük geldiğinde diğeri yanacak şekilde olacak bir devre nasıl oluştururuz.

Tabi başka fikirlerede açığım


Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler:)
 
Rezistanslar tam anlamıyla kaç amper çekiyorlar söylermisiniz...

bir adet akım trafosu ve röle çıkışlı dijital ampermetre ile bu sorun çözülür diye tahmin ediyorum..

Saygılar..
 
Sn memethemyn e katılıyorm.
 
yapmak istediğiniz işlem için en uygun çözüm opamp kullanmanız olur. opamp ile karşılaştırma olarak arama yaparsanız çözüm oluşturabilirsiniz
 
arkadaşım kalıcı ve kolay arıza yapmayan bir sistem kurayım diyorsan;dijital multimetre ve buna bağlı uygun değerlerde akım trafoları kullanmanı tavsiye ederim.çokta maliyetli değil bu kuracağın sistem,tavsiye olarak entes epm-04 olabilir.led'lerle uğraşma derim.kolay gelsin.
 
Ampermetreleriniz neden yanıyor? Elektrik hattına seri mi bağlı?

Bir çözüm alternatifi sunmak gerekirse;
Uygun bir ADC (Analog-Digital Converter) ile basit bir Scada sistemi yapıp tüm akımları HMI ekranından görebilme imkanınızda var.
 
arkadasım bende akım trafosu ile birlikde dijital ampermetre kullanmanı oneririm.ben kullanıyorum gayet kullanıslı ve kücük.normal bir scala lı ampermetrenin kapladıgı yer kadar kaplıyo lakin 3 akım displayı 1 gerilim displayı ve 1 de frekans displayı war. yanlıs hatırlamıyosam fiyadıda 100 lira civarı..
 
akım trafosunun yükte vereceği çıkış voltajı ve boşta vereceği çıkış voltajını bilmeniz lazım. Bu değerler bilindikten sonra led kısmı kolay. direnç, transistör ve röle bağlantısıyla durum çözülür. nasıl bağlanmaya gelince yükte trafonun verdiği voltaj 5 volt diyelim. Önce bunu köprü diyot ve kondansatörle dc ye çevircez. sonra çıkan stabil dc gerilimi dirençle belli bir seviyeye düşürüp transistör tetiklemesi sağlayacaz. transistör kendisine bağlı röleyi çekecek yük ledi yanacak. yük boşa çıktığı anda transistör geytine gelen tetikleme voltajı düşecek röle devre dışı kalacak normalde kapalı kontağına bağlı yük yok ledi yanacak. Mantıken bu şekilde olur kanaatindeyim. transistör ve led beslemesi için harici dc kaynağa ihtiyaç duyulacaktır. Rölenin bobin voltajına göre dc adaptör kullanabilirsiniz.
 
sn grenyüele katılıyorum başta arkadaşın anlattığı olayı en güzel şekilde çzebileceğine inanıyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst