Ankastre Fırın Yardım

jokertr

Üye
Katılım
7 Eki 2012
Mesajlar
50
Puanları
1
Merhaba
Dün akşam ankastre fırın çalışırken birden durdu.Akşam biraz uğraştım elektrik geliyor, fırının elektronik saati çalışmıyor ancak saat sadece zamanlayıcı görevi yapıyordu. Fan, turbo fan, rezistans , sadece fan gibi ayarların yapıldığı düğmeye de elektrik geliyor- rezistanslara elektrik geliyor ama fırının tamamı çalışmıyor. Elektronik saati, lambası, fanı bir türlü anlam veremedim.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardım ederse sevinirim.
P1390782.jpgP1390783.jpgP1390785.jpgP1390786.jpgP1390788.jpg
 
Elektrik şemasında TR isimli termik eleman var. genelde fırın gövdesine bağlı gövde sıcaklığını hissedebileceği bir yere takılıyor. ancak fotoğraflarda yerini tam olarak göremedim. alttaki fotoğraftaki gibi bir termik eleman olması gerekiyor. mutlak o atmıştır. iptal edip çalıştırabilirsiniz

217301b.jpg
 
Evet termik elemanı kontrol ettim.Bir ucuna elektrik geliyor, sıcaklık düğmesini çevirince termostat atıyor ve akım geçiyor.
Enteresan tarafı fişten elektrik geliyor, sırasıyla takip ediyorum FŞ. Fırın şalterindede elektrik var, çevirince karşı tarafa anahtarlama yapıp çalışıyor ancak ne fırın lambası ne ikaz lambası ne rezistanslar nede fan çalışmıyor..........! Şaştım kaldım.
 
termik elemanın iki ucunda da elektrik görmeniz gerekiyor. siz sağlamlık kontrolünü nasıl yaptınız? termik elemanın iki ucunu kısa devre edip fırının çalışıp çalışmadığını kontrol edin
 
P1390790.jpg
Evet hocam aynen dediğiniz gibi termostat ile termiği devre dışı bırakıp iki ucu kısa devre yaptım.Sonuç aynı tık yok.Ben normal kontrol kalemi ile baktığımda bütün elemanlara elektrik gidiyor gözüküyor (lamba,rezistans,fan) fakat nasıl oluyorda hiç biri çalışmıyor.Biri çalışmasa bunda arıza var diyecem....! Şaştım bu işe. Akıllı kontrol kalemi ile fiş kablosunda kısa devre varmı yokmu onu kontrol ettim fişte bir problem yok.
 
Ekli dosyayı görüntüle 11738
evet hocam aynen dediğiniz gibi termostat ile termiği devre dışı bırakıp iki ucu kısa devre yaptım.sonuç aynı tık yok.ben normal kontrol kalemi ile baktığımda bütün elemanlara elektrik gidiyor gözüküyor (lamba,rezistans,fan) fakat nasıl oluyorda hiç biri çalışmıyor.biri çalışmasa bunda arıza var diyecem....! şaştım bu işe. Akıllı kontrol kalemi ile fiş kablosunda kısa devre varmı yokmu onu kontrol ettim fişte bir problem yok.

elektronik saat üzerinde beyaz röle yanına bağlı 2 adet kalın mavi kabloyu bir kablo ile kısa devre edip deneyiniz.şemaya göre esp (dijital saat kontağı) kapalı kontak olmadan fırın çalışmaz.
 
Hocam mesajı görür görmez denedim röle yanına bağlı mavi kablolarda hiç bir değişiklik olmadı.
Fırın düğmesi konumuna göre denedim A konumunda yalnızca fan ve fırın lambasını açması lazım, anahtar bu konumdayken evet kontrol kalemi ile baktığımda fan ve lambada elektrik var ancak diğer ucunda yok....!. rezistanslarda da elektrik yok.
B konumunda fan, lamba, ısı ayar ikaz lambası ve rezistans çalışması lazım diyor kitapçığa göre evet uçlarına elektrik geliyor kontrol kalemi ile gösteriyor ama çıkış uçlarında elektriğin e'si yok. Nasıl bir şey bu elektronik saati kısa devre yaptık olmuyor, termostatı devreden çıkardık olmuyor.....!
Normal şartlarda elektrik olan ucun dışında diğer ucunda da kısıkta olsa kontrol kalemi yanması lazım değilmi? benmi kafayı yedim anlamadım bu arızayı.
P1390798.jpg
 
Son düzenleme:
anlaşılmayacak bir şey yok kardeşim.elektrik devresini takip edeceksin akım termostaddan mı,saattenmi yoksa termikten mi geçmediği bulmalısın.
şunuda sorayım saat ışıkları yanıyormu saat çalışmıyorsa ya termik arızalı yada senin fırın kablosunda yada prizde sorun var.
 
Hocam devreyi takip ettiğimde rezistansa elektrik geliyor. Ancak hiçbir ısınma belirtisi yok. Aynı şekilde fırının içinde ısıya dayanıklı ampül var aydınlatma için olan onunda bir ucunda elektrik var öbür ucunda yok.Saat çalışmıyor.Senin dediğin şekilde yaptığımda rölenin arkasındaki kabloları şaselediğimde çalışmadı.Saati komple devreden çıkarmak mı lazım.Fırın kablosunu dün komple söküp kontrol ettim bir sıkıntı yok. Prize bakmadım ama bir üstünde mikro dalga bağlı o çalışıyor. Dur bide ona bakiyim.
 
Ankastre fırını yerinden söktüm alttaki fotoğraftaki parça yanmış.
P1390825.jpgP1390826.jpg
Kısa devre yapınca fırının saati çalışmaya başladı. A konumunda lamba ve fan çalışması lazım, kontrol kalemi ile bakınca elektrik var görünüyor ancak ölçüm yapınca 0,5 V civarı bir değer gösteriyor hem lambanın, hem de fanın ucunda ve ikisi de çalışmıyor ?
Araştırmalarıma devam ediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,122
Mesajlar
915,181
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst