Android ile Scada yönetimi

yavuzz

Üye
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
483
Puanları
1
Saygıdeğer arkadaşlar bildiğiniz gibi uzun zamandır android uygulmalar sayesinde cep telefonunlarında yada tablet bilgisyarlarda oldukça haşırneşir olmaya başladık.Fakat şu zamana kadar sadece basit uygulamlar için kulanılan uygulamalarda öteye geçemedik.Aklımda bir fikir var sizlerle paylaşıp geliştirmye çalışacağım.Bildiğimiz gibi üretimm 24 saat süren fabriklarda malesef sorumlu olarak 24 saat bantın ve sistemin başında durmamız mümkün değil sadece raporlama yada acil durumlar dışında ne olduğunu bilmemiz oldukça zor.Öyle bir uygulam geliştirmeliyiz ki bunun sayesinde anlık panel ve rapor bilgilerimiz basit ve anlaşılır bir ara yüz ile ulaşabilelim.Elbeteki bu dediğime uzak masaüstü yada sistem bilgisyarlarına dışardan bağlanılarak yapılabilir neden bunu cep telefonlarımızdan yada tabletlerimizden yapmayalım.Acaba Scada yada HMI panelerimiz android üzerinden kontorol edebilmemizin bir yolu varmıdır?Görüşlerinizi bekliyorum.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yavuz bey bu konu düşünülebilir aslında, ama ben ve eminim birçok arkadaşım da windows dışında uygulama yapmadık, android üzerinde nasıl uygulama yapılır hiç bilmiyorum, android üzerinde nasıl uygylama gerçekleştirilir ?
 
android java tabanlı olduğunu düşünüyorum bu yüzden java developer ve eclipse ortak alanda geliştirelebilir.internetten bu bilgi doğrultusnda uygulama geliştirenler varmış fakat bunlar sadece oyun veya dosyalama gibi basit uygulamalar.öyle bir sistem kurmalıyız ki scada sisteminde oluşturacak basit bir raparlama internet üzerinde android uygulamalı cihaza gelecek burada ara yüzden kontrl edilebilecek.Başlangıç için scada oluşan verileri paket halinde göndermenin bir yolunu bulmamız gerekiyor.
 
Evet dediğiniz gibi önemli olan haberleşme. Haberleşmeyi çözdükten sonra gerisinin tefferuat olacağını düşünüyorum.
 
tabiki güvenlik konusunda da düşünmek gerekli ilk başta aklıma gelen bir şifrelem sistemi olsada güvenlik açısında farklı ve günlük değişken şifrelem yapmak daha güvenli olacağını düşünmekteyim önce androideten istek gelecek bu isteğe karşılık scada cihazı tanıyıp istenilen paketi gönderecek.aynı anda birden fazla karşılıklı haberleşme olayı.
 
Lokalde çalışan bir uygulama ile daha basit bir şekilde de olabilir. Örneğin çalışan sistemin yakınlarında çalışan data recorder tarzı bir uygulama ile istemden okunan parametreler birim sürede veya bir olay tetiklendiğinde SQL gibi bir veri tabanına yazar android ise sürekli SQL deki güncel parametreleri okur raporlama yapar . ....
 
İlk olarak scada yüklü bilgisyar sql yada windows server yardımı ile içe ve dışa bilgi aktarımı sağlanması gerekiyor bununla birlikte bir şifreleme gerekiyor asıl karar verilmesi gerek scada yüklü bilgisyarda öyle bir bilgi paketi hazırlanması gerekiyorki istenilen parametreleri seçme özeliğinin yanı sıra önemli parametreli belli bir formatta göndermeli.
 
Bunun yerine Web üzerine cıkıs verilebilir en azından anlık hatalar ve önemli noktalarda izlenebilir hale gelir.

Zaman'dan tasarruf edersiniz.
İstediğiniz her yerden internetin oldugu herhangi bir cihaz ile baglanabilirsiniz. (IOS, ANDROID tabanlı cihazlar, PC, Tabletler vb.)
 
Bunun yerine Web üzerine cıkıs verilebilir en azından anlık hatalar ve önemli noktalarda izlenebilir hale gelir.

Zaman'dan tasarruf edersiniz.
İstediğiniz her yerden internetin oldugu herhangi bir cihaz ile baglanabilirsiniz. (IOS, ANDROID tabanlı cihazlar, PC, Tabletler vb.)

Bu konu üzerinde de düşünmekteyim asıl sorun web ıkışında güveliği nasıl sağlayabileceğiz birde android uygulamasını nasıl oluşturabiliriz?
Aklıma gelenleri paylaşıcak olursak;
1:Sistemin sdece gerekn kısımlarına ulaşılabilecek.
2:Bu kısımlar sadece yetkili tarafından belirlenebilecek.
3:Güvenlik açığı yada tehlike yaratabilecek noktalara kesilikle bağlantı sağlanamıyacak.
4: Değişken şifre ataması kullanılacak.
5:Belli bir çevrim ii süresi ve şifre geçerlilik süresi olacak.
6:Scada yüklü bilgisayar dururma ve isteğe göre bilgi paketlerini html yada php formatında oluşturalacak siteye yada server'a akataracak.
7:Site bağlanatısı VPN tarzı iletişim ile sağlanılabilecek.


Şimdilik kafamda şekilnene durum bu üzerinde araştırmaya devam ediyorum Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
Son düzenleme:
ASP.NET yabancı değilim ve başarılı projelerim var güvenlik sorunumuz olacağını düşünmüyorum. Daha önce android üzerinde yazılım geliştirmiş veya yazılım geliştirebilecek birisi ile görüşülürse projenin başarılı olmaması için bir neden yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,859
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst