analog giriş ve çıkış hakk.

teknkr

Üye
Katılım
17 Ara 2008
Mesajlar
253
Puanları
1
Konum
yeryüzünde bir garip
Merhaba plc de analog giriş ve çıkış nasıl oluyor anladığım kadarıyla basınç transmitteri bir analao giriş 4- 20ma üretip plc gönderiyor çıkışlar nasıl bilen arkadaşlar anlatırsa memnun olurum TEŞEKKÜRLER...
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
analog girişler akım, voltaj ve direnç okuma olarak yapılır. çıkışlarsa akım ve voltaj olarak çıkar.modüler yapılarda plc ile beraber kısıtlı sayıda analog giriş çıkış bazen vardır ama çoğu zaman ek modüllerle sayı ekelenerek artar tabi bu baya geniş bir konu ve forumda analog kelimesini başlıklarda ararsan çok şey bulursun
 
analoglar orantılı olarak artar,düşer (basınca göre sıcaklığa göre) dijitaller ise direkttir siviç-anahtar-sensör çıkşları gibi yani ya vardır ya yoktur.
 
analog giriş ve çıkışlar (AI&AO) çok büyük imkanlar sağlar.
Daha önce s7 300(CPU 314 IFM) PLC ile basınç kontrolü yapmıştım.
Analog girişten gelen basınç değerine(0-6bar basınç değeri orantılı olarak 4-20mA arası değişiklik gösterir) göre basınç tankından hava çıkışı sağlayan vanayı(%0-%100 açıklık oranı 4-20mA'lik değere denk gelir) açıp kapatıyordum.
 
girişteki analog değeri (mesala 100derece ısı) sayısala ceviriyorsun.sonra bu degerle plcnin çıkışlarına emir gönderiyorsun.plcnin çıkışları röle veya transistörlüdür.
röleyse; röle kontaklarına bir kontaktör bağlayıp büyük güçleri sürebilirsin.
 
plc de girişler ve çıkışlar 0-20mA, 4-20mA veya 0-10V olarak kullanılırlar. ayrıca direk olarak pt100,termocupl veya direnç okuma yapabilen modullerde vardır. analaog çıkışlar 4-20mA veya 0-10V olacak şekilde ayarlanabilir. örnek olarak 4-20mA giriş olarak kullanılan bir basınç transmiteri olduğunu varsayalım buradan aldığımız ölçümleri plc ile çeşitli işlemlere tabi tuttuğumuzu düşünelim ve analog çıkıştanda bir sürücüyü kontrol edelim. basınç belli değere ulaştığında motoru hızlandırsın yada yavaşlatsın bunları daha pek çok örnekle arttırabiliriz.
 
Merhaba plc de analog giriş ve çıkış nasıl oluyor anladığım kadarıyla basınç transmitteri bir analao giriş 4- 20ma üretip plc gönderiyor çıkışlar nasıl bilen arkadaşlar anlatırsa memnun olurum TEŞEKKÜRLER...

Öncelikle bu soruyu bilgi amaçlımı istiyorsun, yoksa elinde bir proje içinmi. Yani basınç transmiterini bağlamanmı gerekiyor.

Analog-dijital çeviriciler hakkında çok detaylı bir kaynak çeşitli uygulamalar ve mikro denetleyiciler ile kullanımı özellikleri örnek devre şemaları bağlantı açılımları bulunmakta voltmetre termometre bir çok uygulamada kullanılan populer çevirici entegreri için Türkçe bilgiler Hazırlayan : Zekeriya SEZGİN aşağıda özetler verildi dosyaların tümü analog-dijital-ceviriciler.rar Hazırlayan emeği geçen kişilere teşekkürler


Dünyada, pek çok büyüklük analog olarak ortaya çıkar. Örneğin ısı, basınç, ağırlık gibi büyüklükler hep analog olarak değişirler. Bunlarda sadece 0 ve 1 gibi iki değer değil, minimum ile maximum arasında çok geniş bir yelpazede çeşitli değerler söz konusu olabilir. Söz gelişi bir ağırlık 10 gram olabileceği gibi, 1 kilo, 5 kilo, 120 kilo veya 4 ton da olabilir.

Dış dünyanın daha çok analog değerlerden oluşmasına karşılık , bilgi işleyen cihazlar (dijital sistemler, mikroişlemciler, bilgisayarlar) dijitaldir. Çünkü, dijital sistemler, bilgiyi daha güvenli, daha hızlı işler ve değerlendirir. Elde edilen bilginin tekrar dış dünyaya aktarılması da (örneğin görüntülenmesi) analog veye dijital biçimde olabilir. Bütün bu nedenlerle analog değerlerin dijitale, dijital değerlerin de analog değerlere çevrilmesi gerekir.

Dış dünyadaki fiziksel değişiklikler (ısı, basınç, ağırlık), sensör (algılayıcı) ve transduser’ler (çeviriciler) kullanılarak elektrik gerilimine çevrilir. Bu gerilim analog bir gerilimdir. Daha sonra bu analog gerilim Analog/Dijital (A/D) çevirici Yardımı ile dijitale çevrilir. Dijital sistem bu bilgiyi istenilen bir biçimde işler ve bir sonuç elde eder.

Bu sonuç dijital veya analog olarak olarak değerlendirilmek istenebilir. Eğer elde edilen sonuç analog olarak değerlendirilecekse (örneğin bir hoparlörün sürülmesi) tekrar analoğa çevrilmesi gerekebilir. Dijital işareti analog işarete çevirme işlemini Dijital/Analog (D/A) çeviriciler yapar.

analog-dijital-cevirici-blok-diagram.png


Yukarıdaki şekilde analog bir değerin dijitale çevrilip, işlendikten sonra tekrar analog değere çevrilmesi sürecinin blok diyagramı görülmektedir. Girişteki gerilim bir transduser yardımı ile elektriksel büyüklüğe çevrilmiş bir fiziksel büyüklüğü temsil etmektedir. Bu gerilim daha sonra Analog/Dijital Çevirici vasıtası ile dijitale çevrilir ve dijital olarak işlenir.

Daha sonra elde edilen sonuç Dijital/Analog Çevirici vasıtası ile tekrar analog bilgiye çevrilir ve çıkışa aktarılır. Çıkışta kullanılan eleman ise elektriksel büyüklüğü (gerilim) fiziksel büyüklüğe (ses, ısı, ağırlık vs) çevrilir. Örneğin hoparlör elektriksel büyüklüğü sese çeviren bir aygıttır.

ALINTIDIR
 

Ekli dosyalar

  • analog-dijital-ceviriciler.rar
    1.4 MB · Görüntüleme: 50
Proje değil sadece öğrenmek ileride başıma gelirse nasıl müdahale ededbilirim die sordum yeni makinalarda fazla sayıda analog işlemler var yardımlarınız için alah razı olsun teşekkürler
 
plc'den analog girişi 0-10V,0-20mA veya 4-20mA ( en çok bunlar kullanılır )dijital olarak olunur. hassasiyeti veya çözünürlüğü plc ye göre değişir. örn. modülümüz 12 bit olsun 0-10 v karşılığında 0 - 4096 dijital değer olarak okursun (lg plc lerde 0 - 4000 olarak okunur).diyelim ki 0-10 bar basınç transmiterin var sistemdeki basıncın 7 bar ise plc de bunu 2800 olarak okursun. analog çıkışar da bu olayın tam tersi çıkış kanalına 2000 yazarsan çıkıştan 5 V alırsın. bu değeri matematiksel işlemlerle ihtiyacına göre yönlendirebilirsin.
ABK Mühendislik ( Endüstriyel otomasyon sistemleri )
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst