Analog Giriş,Çıkış Nedir?

godzillas

Üye
Katılım
27 Ara 2007
Mesajlar
129
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba,
PLC de kullanılan modüller var. Analog giriş , Analog çıkış
Dijital giriş , Dijital çıkış bunlar nedir ? Tek tek açıklayabilirmisiniz ? öğrenmek istiyorum
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Kardeşim kısaca söylemek gerekirse, Dijital giriş ve çıkış 1 ve 0 olarak tanımlayacağın, enerjinin olması veya olmaması durumudur. Analog giriş ve çıkış ise, belirli bir uygulanan gerilim veya akımın, belirli bir aralıkta oransal olabilmesidir. Örneğin 0-10VDC demek, 0 ile 10VDC arasında gerilim uygulamk demektir. bildiğin gibi Plc lerde giriş ve çıkış portları vardır, bunlar Plc nin modeline ve bizim ihtiyacımıza göre çeşitli sayılarda bulunabilirler. Plc lerin üzerinde doğrudan bulunan giriş ve çıkışlar dijitaldir. Analog kontrol sağlamak için plclere Analog modul bağlanır. Birlikte olan modelleride mevcuttur ama genelde analog modül haricen kullanılır. Örneğin PLC nin giriş tarafındaki portundan birine +-24VDC uygularsan, ilgili numaralı girişi enerjilendirmiş ve 1 yapmış olursun, veya aktif. Enerjiyi kesersen 0 yapmış olursun ve ilgili giriş açık devre olur. Bu girişlere uygulanan gerilimler, Plc nin hafızasına programladığın mantık algoritması dahilinde de, istediğin çıkışları aktif etmiş olursun.
Analogta farklı olarak gerilim veya akım belirli bir aralık içerinde olabileceğinden, tam açık tam kapalı değilde, ara konumlarda da kontrol sağlayabilirsin. Örneğin 0-10VDC çıkışlı bir basınç sensörünün çıkışını bir PLC nin anlog girişine bağlayarak, sensörden gelen değerleri alıp, yorumlarsın ve ilgili kontrol cihazına yine analog olarak geri besleme yapabilirsin. Burda PLC nin hafızasına yazılan programlar doğrultusunda enerjilenen girişlere göre çıkış almanız sağlanır.
 
Arkadaşım Dijital giriş start butonu mesela. yani basarsan enerji geçer ve dijital giriş yapar.
Dijital çıkış ise örneğin bir adet kontaktör çeker. Yani dijital çıkış aktif olduğunda enerji verir ve kontaktör çektirirsin lamba yakarsın vb.
Analog giriş ise cihazdan plc ye değişken değer gelmesi durumudur. Yani pt100 sıcaklık aralığı ne kadarsa yani 0-150 derece ise bu aralıkta değişken değer verir.Bu analog girişdir.
Analog çıkış ise plc cihaza değişken değer verir.Örneğin oransal vana. Plc den vanaya ne kadar sinyal gelirse vana o kadar açar.kısaca budur. Ama anlamadığın yerde yardımcı olalım ..
 
Bana Analog çıkış ve Analog çıkış ların kullanıldığı yerler hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Analog çıkış modülü'ne ne gibi çıkış birimlerini bağlarım ?
Analog giriş modülüne ne gibi çıkış birimlerini bağlarım ?

Analog giriş ise cihazdan plc ye değişken değer gelmesi durumudur. Yani pt100 sıcaklık aralığı ne kadarsa yani 0-150 derece ise bu aralıkta değişken değer verir.Bu analog girişdir.
Analog çıkış ise plc cihaza değişken değer verir.Örneğin oransal vana. Plc den vanaya ne kadar sinyal gelirse vana o kadar açar.kısaca budur

Şimdi usta analog girişi anladım ama benim elimde sıcaklık,nem,basınç vs. sensör transdüser gibi D/A çevirici var diyelim. Basınç sensörü olsun hadi , Peki Benim elimdeki Analog Çıkış modülü ne işe yarıyor ? Kullanmadım ve ne gibi görevi vardır?
Ve Basınç sensöründen analog giriş modülüne 0-20mA mi Yoksa 0-10V mu geliyor ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Analog Çıkış modülleri de analog giriş modülleri gibi değişken gerilim veya akım verir bu sayede örnek olarak bir motorun hızını kontrol edebilirsiniz. Basınç sensörlerinin çeşidine göre, etiket bilgisine göre 0-20mA veya 0-10V gibi gerilimler verebilir.
 
Godzillas, Plc de Bulunan analog çıkış modulü, analog kontrol edilecek cihazlara sinyal gönderir, örneğin Oransal yani Kademeli Açıp Kapanan Vanalar, Elektropnömatik Basınç Regülatörleri gibi bir çok cihaz. Örneğin, PLC de 0-10VDC Analog çıkış modülü olsun ve Bir Oransal Açılan Vanayı sinyal göndersin,PLC 0VDC gönderdiğinde Vana tamamıyla kapalı, 1VDC gönderdiğinde açık, 5VDC gönderdiğin P açık, 10VDC gönderdiğinde 0 açılarak çalışacak ve böylelik doğru orantılı olarak çalışmış olacak. Tabi vananın girişi 0-10VDC olacak ki bunu yapsın. 0-20mA içinde bu böyledir, 0 da kapalı, 20mA da tam açık olur. Yani senin kontrol etmek istediğin cihazın Kontrol girişi ne ise, çıkış modülünde aynı özellikte olmalı.
Basınç sensöründen analog giriş modülüne ne göndereceğini, mevcut cihazın özelliği belirler, üzerinde çıkıs sinyalinin değeri yazar veya alırken isteğine göre alırsın, 0-10VDC yazıyorsa 0-10VDC bir Plc veya analog cihaza bağlarsın. Yani bunu sen seçeceksin. Örneğin Basınç sensöründe Input: 0-6Bar, Output: 0-10VDC olarak değerleri mutlaka yazar. Bu sensör Sistemde 3Bar basınç varken 5VDC Çıkış verir, Hiç basınç yokken 0VDC , 6Bar Basınç varken 10VDC sinyal verir.
Artık aklında soru işareti kalmamıştır. Aşağıya SMC Marka, PSE560 Model Basınç Sensörünü Ekledim.
 
Şimdi usta analog girişi anladım ama benim elimde sıcaklık,nem,basınç vs. sensör transdüser gibi D/A çevirici var diyelim. Basınç sensörü olsun hadi , Peki Benim elimdeki Analog Çıkış modülü ne işe yarıyor ? Kullanmadım ve ne gibi görevi vardır?
Ve Basınç sensöründen analog giriş modülüne 0-20mA mi Yoksa 0-10V mu geliyor ?

Kardeş sen eğer bir değer alacaksan bu analog giriş olur. Yani basınç sensörü analog giriştir. Yani basıncı ölçer ve PLC'ye gönderir.Bu gönderme şekli 4-20mA veya 0-10V olabilir.Bu tamamen sensör ile ilgilidir.
Analog çıkış ise sen belirlersin. Çıkışın ne kadar olması gerektiğini yani kaç mA veya Volt gönderirsen cihaz o kadar tepki verir. Yani 12mA İ oransal vanayı gönderdiğinde %50 açar.
 
arkaslar benımde bı sorum olucak pulse ındıkator var bende lodcell baglı ,cıhazdan anolog cıkısı alıp ,plc nın analog gırısıne gırıyor burada meraktan panoyu taradım bıraz analog cıkıs varmı dıye bulamadım yada ben goremedım .analog gırıs varsa anolog cıkısta mutlaka olmalı sanırım s71200 de anolog cıkıs yerı neresı varsa tesekkurler.calıstıgım yerde lodcel ve pulse ındıkator cıhazı var kafayı ona taktım mntıgını cozmeye ugrasıyorum aynı zamanda kalıbrasyanunu .yanı ozetle bır adet pulse pd20s var panoda ,bır adet lodcel var hareketlı arabada,pano on yuzeyındede baykon bx1 cıhaz var 3 ü bırbırıne parelel dıye dusunuyorum .
 
@tayfunsun
"analog gırıs varsa anolog cıkısta mutlaka olmalı sanırım"

Böyle bir şart yok.

Cihazda sadece giriş kullanılmış. Analog çıkışa ihtiyaç varsa plc üzerine yada yanına sinyal bordu yada ek modül takmalisiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst