Analizörden Okunan Değere Göre Kompanzasyon Hesabı

moonchild

Üye
Katılım
13 May 2007
Mesajlar
33
Puanları
1
Konum
Ecotherm
Merhaba arkadaşlar,

scadasını hazırladığımız projede Abb RVT kompanzasyon rölesi var. Bu röleden tüm fazlar için ayrı ayrı ve toplam aktif, reaktif ve sanal güç değerlerini okuyoruz. Sistemin kompanzasyondan cezaya girdiğini anlamak için bir alarm oluşturmak istiyorum.

Aşağıdaki Hükmü buldum.
Bu karara göre Türkiye'de kompanzasyon panosu yapma ve işletme zorunluluğundaki bu işletmelerin (proje gücü 9KVA ve üzeri olan işletmeler) İşletmenin proje gücü 50KVA ve üzeri ise harcadıkları endüktif enerji, aktif enerjinin en fazla %20'ü ;kapasitif enerji de aktif enerjinin en fazla %15'i, işletmenin proje gücü 9KVA - 50KVA arasında ise harcadıkları endüktif enerji, aktif enerjinin en fazla %33'ü ;kapasitif enerji de aktif enerjinin en fazla %20'si kadar olabilir. Aksi halde işletme ceza faturası ödemek ile yükümlüdür.

Analizörden okuduğum değerlerden reaktif güç değerini endüktif enerji için kullanacaz. Bu sistemde kapasitif gücü nasıl buluruz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Analizörden okuduğum değerlerden reaktif güç değerini endüktif enerji için kullanacaz. Bu sistemde kapasitif gücü nasıl buluruz.


mademki analizör üzerinden reaktif gücü bulmak istiyorsun o zaman işin kolay sistemdeki kondansatörlerin hiç birini devreye almadan analizör ile ölçüm yaparsan sana herşeyi söyler zaten.ancak kondansatörlerin hiç biri devrede olmamasına rağmen ölçtüğün reaktif güç değerinin önünde eksi(-) işareti varsa sistemin kapasitif çalışıyor demektir.o zamanda kapasite yerine şönt rektör bağlaman gerekecek.

ben soruyu anlamadım aslında

reaktif gücü + olarakta okuyabilirsin - olarakta okuyabilirsin.+ olarak okursan sistem endüktif çalışıyor demektir.- olarak okursan kapasitif çalışıyor demektir.
mesela L1 :1,6KVAR, L2:1,6KVAR L3:1,6KVAR gibi
bu ölçüm sonuçlarına göre 5 kvar kapasitif bir güce ihtiyacın olur.eğerki herhangi bir fazda
veya üç fazda da - işaretli reaktif güç okursan o zaman kondansatör değil şönt reaktör bağlaman gerekecek.
 
Son düzenleme:
Bazı analizörler - yerine ind / cap da yazıyor olabilir..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst