Anakart Tamiri Teknik Yardım. 6.3v 1000uf vs.

fktanik

Üye
Katılım
15 Ağu 2011
Mesajlar
55
Puanları
1
Yaş
47
Bu aralar anakart ve elimdeki PSU 'ların tamiri ile ilgili elektronikçiliğe merak sardım.

Elimde 3 anakart var(LGA775 1333). Tamamen ölmüş olanın işe yarayacak parçalarını söküp geri kalan kısmını çöpe atacağım.

1) Birinci anakarta 2 adet 6.3v 1000uf kondansator şişmiş. Başka bir yanık parça falan görünmüyor. Ama elimdeki kalem havya ve tabanca havya ile bunu sökemedim. Birini söktüm ama diğerini artık sabah sökerim.

2) İkinci anakartta resimdeki gösterdiğim gibi Güney köprüsü ve 6.3v 820uf parçası, güç kablosunu anakarta taktığım gibi ısınmaya başlıyor. Anakartı çalıştırmak için düğmeye basmadan oluyor bu. Ölmüşse parçalarını sökmeye başlayayım.

Bu konularda varmı bir fikriniz.

big_photo.jpg
 
Hayırlı olsun, PSU lar herneysede anakartlar için zor bir işe kalkışmışsın. Anakartlar genelde iki veya daha fazla katlı olarak imal edilir ve kullanılan komponentlerin çoğu SMD (Surface Mount Device) 'lerden oluşur. Bunları sökmek veya takmak için Tweezer, Sıcak Hava Havyası ve uygun nozzle, Flux ve BGA Rework cihazları kullanılır. Normal bir havya ile BGA ları sökemezssiniz.

1- Kondansatörü şişirecek bir akım geldiğine göre bunlar yanmadan daha zayıf güçlü bir kaç komponent gitmiş olmalı.
2- %90 ihtimalle çip gitmiş olmalı.
 
kondansatorlerın şişmesı veya patlaması yorumlardakı gıbı yarı ıletkenlerdekı arızadan dolayı aşırı voltaj gorup şişip batlıyor bazende ama birçok arızada kondansatorlerın kalıtesınden kaynaklanıyor bence yuzde altmış kalıtesız kondansatorden kaynaklanıyor arızalı ana kart geldığınde kondansatorlerın tumunu değiştırıp çalışırsa koy kenara:)çalişmazsa at çope
 
Teşekkürler arkadaşlar. Kondansöterlerin tümünü mü değiştereyim? Kondansatörü şişen normalde 7/24 açık bir bilgisayardı.

Eski yorumlardan da anladığım anakart tamiri ile geri kazanım çok zor. Benim niyetim bu vesile ile iyi-kötü olan elektronik bilgime bir şeyler katmak.
Şimdi sormak istediğim çıkardığım kondansator gibi elektronik parçaları mültümetre ile ölçebilirmiyim. Sağlammı değilmi olduğunu nasıl anlarım arkadaşlar. Parçaların üzerindeki değerlerimi görmek gerekiyor ölçerken?
Bendeki:
Digital-Olcu-Aleti-Multimetre-Avometre-En-Kalite__50491517_0.jpg
 
ben olsam hepsını değiştırırım kondansatorlerın toplam değerı 3-4 tl yı geçmez
 
Biraz zor bir iş ama insan kafaya bir şeyi koydğu zaman % 50 si bitmiştir. Biraz temelelktronik bilginiz varsa bunun üstesinden gelinebilir başarılar
 
Temel var tabi ;)
Evde bozulan elektronik cihazlar önce elimden geçer. Çok büyük problemler yoksa yapıyorum genelde. Ama anca gözle görülen yanık parçaları değiştirebiliyorum. Yani ölçme aletiyle bir parçanın sağlammı değilmi olduğunu tam öğrenemedim. Bir ınu da öğrensem tama zaten. TT Tecnic 852D lehim istasyonum bile var.
Kondansatoru anakart üzerindeyken ölçemezmiyiz?
 
Bence çokta zor bir devre sayılmaz. Üzerinde 5-10 tane entegre var. Bobin, mosfet ve kondansatör smps regüle için kullanılıyor.
Kondansatör istenilen voltaja gelince, mosfet ile akılm kesilerek regüle edilir, bobinde sürekli aç kapa dan dolayı oluşan hataları filtrelemek amaçlı.

Regüle amaçlı kondansatörler voltajı tutamazsa regüle edilmemiş gerilim entegrelere giderse entegre delinir, akım doğrudan geçer ve güçkaynağınada fazkadan yük olur.

Yukardaki köprünün amacı kartın üzerinden bile görünüyo RAM bölgesi ile işlemci arasında köpü olmuş
Alttaki köprünün amacıda belli diğer portlar ile işlemci arasında köprü.
Ses çıkışının yanındaki entegrede ses için dijital veriyi analog sese dönüştürüyo.
BIOS entegreside bazı ayarlar saklanıyo, ROM hafıza olarak.

İkinci el anakartların fiyatlarıda 30-50 lira civarındadır. Tamir masrafına değmez. Bugün bir format 30 lira.

Ana kartlarda ağrıza bulmak için cihazlar var. Tüm giriş çıkışlar kontrol edilerek ağrızayı bulmayı kolaylaştırır.
 
Bazı ana kartların kitapçıklarında kondansatörlerin ömürleri 10 yıldır diye yazıyor. Bazılarındada saat yazılmış. Zamanla özelliklerini yitiriyor olabilirler.Kullanılmış kondansötörleri çöpe atacaksın anlamına geliyor. Hele kağıtlı olanları.
 
Anladım dostum da peki bunları ölçmenin bir yolu yokmu veya nasıl. Üzerinde uf değerine görem i değer vermeli.

Birde bende Voltmetre var ama şu adi olanlardan.
TT Tecnic MY-62 vardı bir arkadaşta. Andan alsam işe yararmı? 30TL civarı.
TT Technic MY-62,Dijital Multimetre
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst