Anahtarlamalı Güç Kaynağı Yapımı

ilhancelik

Üye
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
41
ustalarım bitirme ödevi olarak '' AC 100-250 V arasındaki giriş gerilimlerinde sabit bir DC çıkış gerilimi veren anahtarlamalı güç kaynağı(Switching Power Supply) devresi yapımı '' ödevim var. anahtarlamalı güç kaynağı hakkında genel bilgi ve önemli olarak devre şemasına ihtiyacım var.. lütfen acil yardım...
 
anahtarlamalı güç kayangı diğer adıyla SMPS(switch mode power supply) yapmak istedsiğiniz isse flyback tipi SMPS olacak.Burada en önemli husus frekans seçimi ve trafodur(ferit nüveli) normal trafo kullanılmamasının sebebi ise yüksek frekanslarda çalışdığı için(64kHz-132Khz) normal saçlı trafo kullanma ihitmaliniz yok.Size önerim power integrator firmasının üretmiş olduğu PIexpert programını sitesinden indirin orda direk size devre şemasını trafoyu nasıl sarmanız gerektiğini birebir söylüyor ordaki devreyi kurabılırsınız.Takıldığınız yerlerde yardımcı olabilirim.Ancak sıfırdan burada devre isterseniz kimse sizle paylaşmaz,madem ödev yapıyorsunuz biraz araştırmacı olup bhiç değilse bişr kısmını kendiniz hallederseniz bazı şeyleri daha iyi öğrenmiş olursunuz...
 
sevgili ilhancelik,piyasada satılan recever veya dvd player cihazlarının (SMPS) besleme kartları satılmaktadır.bu beslemelerin çoğu 110-240v arası stabil çalışmaktadır.sizin için iyi bir örnek olabilir.devreye bakarak ilham alabilirsiniz.kendi başınıza şema çıkarıp malzeme temini zor olacaktır.tercih sizin.
 
Son düzenleme:
'' AC 100-250 V arasındaki giriş gerilimlerinde sabit bir DC çıkış gerilimi veren anahtarlamalı güç kaynağı(Switching Power Supply) devresi yapımı '' aynı şekilde bu devre benimde bitirme ödevim.Fakat istediğim devreyi bulamıyorum.Sizlere birkaç sorum olacaktı.
Cevaplarsanız çok memnun olurum.

Cep.tel. şarj (INPUT: AC 100-240 V output : DC5.7V) cihazlarıda flyback tipi olmuyor mu?
Flyback tipi dediğimiz (Buck regülatör devre ,Düşürenayarlayıcı devre ) değil mi
 
Buck regülatör devre şeması yeterli olur mu?

 

Ekli dosyalar

  • SMPSguckaynagi.pdf
    1.7 MB · Görüntüleme: 117
arkadaşlar flycak konverter hem yükseltici hem düşürücü , boost konverter yükseltici , buck konverter ise düşürücü tip konverterdir. yani girişe göre çıkışı ayarlıyor.
ben deney föyümü ekleyecem ordan smps ler hakkında bir kaç faydalı bişey bulursunuz.
birde fairchild şirketinin smps le ilgili bi programı var onuda ekleycem. kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,034
Kullanıcılar
449,808
Son üye
Baharnev

Yeni konular

Geri
Üst