Anadol'a yeni teknoloji uyarlamalarım.

Katılım
9 Nis 2011
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar merhaba. Bu topiği açma sebebim 1980 model anadol aracımı zevk için değişik özelliklerde topluyor olmam. Öncelikli olarak hukuk fakültesi öğrencisiyim. Her zaman elektronikçi olmak istemişimdir :) Babam Aselsan'da çalışmış ve elektrik konularında bilgilidir. Bende nereden baksanız 10 yaşında lehim yapmayı öğrenmiş ve normal ev elektriği - oto elektriği - ve mekanik konuşarında kendimi fazlası ile geliştirmişimdir. Ancak elektronik konusunu hep merak etmekte ve siz değerli arkadaşlarımı takdir ile izlemekteyim. Bazı eklemeler ve karşılaşılan sorunları sizlerle paylaşmak istedim.
Anadol aracımın toplanmasına az bir zaman kalmış iken eklediğim özelliklerden size söz etmek istiyorum.
2.0 motor elektronik ateşleme
lada samaradan uyarlanan 2.000 devir üzerinde ayak gaz pedalından çekildiğinde benzini tamamen kesen devrenin lpg sistemine uyarlanması.
Arka koltuklara ısıtma.
Otomatik kalorifer sistemi çakması olan ' kuluçkalarda kullanılan ekranlı termostat devresinin demonte halde alınıp toplanması ile oluşturulan devrenin kalorifer sistemine adaptesi ile belirli sıcaklığa ulaşıldığında kalorifer motorlarını kapatması sıcaklık düştüğünde geri açması. ' sıcaklık ölçümü içinde sanırım ds1820 kullanmıştım. Sıcaklığın daha güzel halde ölçülmesi amacıyla ufak bir borunun içine sensörü koyup arkasına bilgisayar fanı bağladım. Bu sayede kabinin havasını hortumdan emerek anlık değişimleri daha iyi takip edebildim..
Azalarak sönen iç aydınlatma yapımı.
Kumanda kontrollü elektrikli bagaj açma.
Tomahawk 2 yollu alarm sistemi ile uzaktan çalıştırma vs gibi sayısız özellikler eklendi.
Normalde fordların kilidi eklenmesi ile takılan merkezi kilit motoru ' kilit ve kapı açma aynı kol üzerinedn gerçekleştiğinden' orijinal kilit sistemine uyarlandı.
Ön iki cam elektrikli hale getirildi.
Rölantide çalışırken arka cam rezistansı, motor radyatör fanı, koltuk ısıtma gibi aşırı yük çeken sistemler devreye girdiğinde rölantinin iyice düşüp motoru titretmesi dolayısı ile bir adet benzin kesicinin iac valfi gibi görev yapması sağlanarak devri yükseltmesi sağlandı.
Kendi yapımım olan olan subab yağlayıcı eklendi.
Mekanik far yükseklik ayarlayıcı takıldı.
Bunların en başındada araca komple elektrik tesisatını kendim çektim..
Gördüğünüz üzere bazıları mekanik bazıları ise elektronik konudaki işlemler.
Bunların hepsini 1 yıllık süreçte kendim yaptım.

Şimdi yapacağım ekleme ise afr ' air fuel ratio ' yakıt-hava karışımı okuma devresi. Bunuda lm3914 ile yapacağım.. Yukarıdaki saydıklarımla ilgili merak ettiğiniz birşey olursa seve seve yardımcı olup gerekli bilgileri paylaşabilirim. Esen kalın efendim :) Fotoğrafları 1 hafta sonra yavaş yavaş eklemeye başlayacağım.. 549213_333291576771393_269409010_n.jpg
 
Güzel çalışmalar lakin araba elektrik sistemine bunca müdahale yolda giderken sebepsiz alev alan arabaları aklıma getiriyor. Arabamın elektriğine kesinlikle müdahale ettirmem ben. Ekstra hiçbirşey taktırmam. Prensibim bu. Kazasız yolculuklar dilerim
 
kendi yapımınız sübap yağlayıcı çok ilgimi çekti biraz anlatırmısınız :)
 
Kendi yapımım olan sübap yağlayıcı çöpe gitti aslında çok basit bir sistem. Motorun distribütöre vakum veridiği hattan bir paralel alıp basit bir 1 litrlik kola şişesine silecek suyu hortumu ve bir adet akvaryum motoru vanası ile yapmıştım. Montajını 80 tl ye yapıp maliyeti 20 tl olan subap yağlayıcılarından aldım. Onda damla damla akarken görebiliyorum çünkü. Ayar yapması kolay oldu görüntü kirliliğide ortadan kalkmış oldu. Tavsiye ederim eski motorumda saniyede 1 2 damla verince subap sesleri biraz azalıyor.
 
Bu arada oto elektroniği megasqurit beyinle ilgilenenler anlayanlar var mı acaba ? Motoru full enjeksiyonlu yapmak istiyorumda :)
 
nette şeması var, sistemin yanında montaj klavuzu yok mudur?
 
Merhaba,
Keşke orijinalliğini hiç bozmasaydınız.Benim olsaydı aynen korumak isterdim.40 senelik klasik bir yashica fotograf makinam var bir yerine incecik bir delik açtım(pil kısmına)pişman oldum.
Not:Hukuk okuduğunuzu yazmışsınız, film ile kaplanmış camlara bile ceza kesilirken bu kadar kapsamlı modifikasyonlu bir aracı kullanmak sizi sıkıntıya sokar mı?Bir araştırıverseniz iyi olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,836
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst