ana dağıtım panosu çok acil

ilbay78

Üye
Katılım
15 Ara 2011
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
32
kısaca problemimi şöyle anlatayım dışarda bir ana dağıtım panosu var. bu panoya trafo binasından 3x70+35 kablo çekilmiş. ancak bizim ana panomuzdaki şalter 3x250 A şalter var. Bu bir problem yaratır mı? medaş OG muaynesini onaylamış. biz burdan 100 kW güç alcaz. Muaynede sıkıntı olur mu ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Size verilecek güç sınırlamasını trafodaki sigorta belirler, yani 70 lik kabloya göre bir sigorta vardır..
ayrıca kendi şalterinizide kablonuza göre ayarlamanız gerekir..
 
kısaca problemimi şöyle anlatayım dışarda bir ana dağıtım panosu var. bu panoya trafo binasından 3x70+35 kablo çekilmiş. ancak bizim ana panomuzdaki şalter 3x250 A şalter var. Bu bir problem yaratır mı? medaş OG muaynesini onaylamış. biz burdan 100 kW güç alcaz. Muaynede sıkıntı olur mu ?

MEDAŞ Trafo köşkünü inceler, AG Pano kısmının çıkışlarına bakar, sizin tesisin ana panosuna gelip bakmaz.
Siz olaya muyeneden kontrolden nasıl geçerim diye değil de teknik açıdan bir sıkıntı yaşarmıyım gözüyle bakmanız lazım.
3x70+35 mm2 kablonun akım taşıma kapasitesi havada 200A toprakta 230A civarındadır. Siz ana panonuzda 250A şalter kullanıyorsanız Trafo çıkışındaki şalterinizde enkötü aynı değerdedir (Ith termik açma akımı 0,8-1 arası ayarıyla) sellektiviteyi sağlamak açısından yüksek olması lazım. 250A şalterin Ith'ını 0,8'e ayarlasanız 200A yapar bu kablo akım taşıma kapasitesi ile aynı olur ki sıkıntıdır . Ayrıca Trafo AG çıkışından en kritik yüke kadar olan gerilim düşümü %5'i geçmemelidir.
 
Siz hazır cetvellere takılmayın her zaman derim mühendislik standardize edilemez. Uygulamaların çoğunda kablo ek odası ve HDPE borular içinden çekilir yani direk toprağa serilmez. Boru içindeki kablonun soğuması açık havadakinden daha zordur yani redüksiyon faktörü yüksektir.
Uygulamada birçok olumsuz etken varken, Yükün artmama garantisi yokken, kesit uygundur diyerek kestirip atmak doğru olmaz.
En kaliteli kablo üreticilerinden birinin kataloğu buyrun;
http://tr.prysmiangroup.com/tr/business_markets/markets/ti/downloads/datasheets/tpks_YVV_NYY.pdf
3x70+35mm2 NYY kablo toprakta 232A havada 196A !
Sıcaklıktan doğan redüksiyon faktörünü gördünüz değil mi? fark 36A
Uygulamada şöylede bir detay daha var hava sıcaklığı ile şalterin termik açma akımı düşer yani 250A TMŞ 0,8 ayarı ile 200A' düşürülür, bu değer ortam sıcaklığından dolayı (pano içinde olmasından dolayı) daha da düşer. Bahsedildiği gibi yük 100kw'ı geçmiyorsa ana panoda kompanzasyonda yapılacağından yük akım 150-155A'i geçmez. Belirttiğim etmenlerden dolayı sıkıntı yaşamazsınız ancak yukarıda belirttiğim gibi risk vardır(Yüklenme artar, kompanzasyon arızası olur v.s.). Ben mühendis olarak hiç bir zaman sınır değerlerle iş yapmam bu yüzdende yaptığım hiç bir işe şimdiye kadar geri dönmemişimdir.
Siz teknik elemanlar olarak istediğiniz çözümü uygulatmakta özgürsünüz ancak,
"Yapılan bir uygulamada, önerilen çözümde risk varsa o çözüm optimum çözüm olmaktan çıkar."
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,617
Kullanıcılar
449,932
Son üye
yyasar

Yeni konular

Geri
Üst