Ana Dağıtım Pano Şeması

abidin51

Üye
Katılım
1 May 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
27
Abilerim çok acil yardımıza ihtiyacım var hocamız bir performans ödevi verdi yarına yetiştirmem lazım çok zor birşey galiba kendi elimizle çizecekmişiz..

Bir fabrikanın veya binanın

Ana Dağıtım Pano Şeması
Tek Hat Şeması
Kompanzasyon Panosu

Ve Hesaplamaları

Abilerim lütfen yardım edin ivedi olarak...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sana hazır halde proje versem, bunu sen mi hazırlamış olursun ben mi?.
Öğretmeninin sana verdiği ödevdeki asıl gaye, sana not vermek değil, senin öğrenmen içindir.
Sen öğrenir ve bilirsen mesleğini başkalarının yönlendirmesiyle değil bilginle yaparsın. Bilmesen bile bilmek için sorgularsın. Hadi biraz gayret et ve kendin yapmaya çalış. sonra yaptığın şeyde hata olup olmadığını ve nerede hatan olduğunu öğrenmek için sorabilirsin.
 
Bir işletmeye, konuta veya her hangi bir binaya yeni bir elektrik tesisatı döşeneceği, mevcut elektrik tesisatının onarılacağı veya mevcut tesisata ek yapılacağı zaman en önemli konulardan bir tanesi de kullanılacak kabloların kesitlerinin seçilmesidir. Elektrik tesisinde kablo kesitinin seçilmesi; gerilim düşümünün hesabı, kullanılacak kablonun kurulacak gücü ne kadar uzağa taşıyabildiği ve kullanılacak kablonun maksimum taşıyabileceği akım göz önünde bulundurularak yapılır. Bu yazımızda kablo seçiminde gerilim düşümü hesabının nasıl yapacağımızı anlatmaya çalışacağız.

Elektrik tesisatının yapılmasında en önemli rehber Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğidir. Bu yönetmelikte gerilim düşümünün nasıl yapılacağı ve gerilim düşümünün hangi sınırlar içinde olması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Elektrik İç Tesisler Yönetmeliğine göre;
• İç tesis hatlarında sürekli en büyük işletme akımı ile işletme gerilimine göre yüzde gerilim düşümü;
Yapı bağlantı kutusu ile tüketim araçları arasında:
- Aydınlatma ve priz devreleri için % l,5′i
- Motor devreler için % 3 ‘ü geçmemelidir.
• Yapının ya da yapı kümesinin beslenmesi için bir transformatör kullanılmışsa, bu transformatörü çıkış uçları ile yapı bağlantı kutusu arasındaki gerilim düşümü % 5′i geçmemelidir.
Yani eğer elektrik tesisatınızı yapacağınız binanızın beslenmesi için özel bir transformatörünüz yoksa binanızın girişindeki ana panodan besleyeceğiniz yükünüze kadar çekeceğiniz hattın toplam gerilim düşümü aydınlatma ve priz devreleri için %1,5; motor devreleri için %3 değerlerini aşmamalıdır. Eğer binanız için özel bir transformatör tesis edilmiş ve bu transformatörden hat çekilecekse, transformatörden yükünüze kadar çekeceğiniz hattın toplam gerilim düşümü %5 değerini aşmamalıdır.
Gerilim düşümü hesabı üç fazlı ve tek fazlı hatlar için ayrı ayrı formüller bulunmaktadır.
3 fazlı hatlar için : %u = 0,0124 x L x N / S
Tek fazlı hatlar için : %u = 0,074 x L x N / S
Bu formüllerde;
L = çekilecek kablonun uzunluğu
N= beslenecek yükün gücü
S= çekilecek kablonun kalınlığıdır.
Örneğin 110m uzaktaki 100 kW gücündeki üç fazlı bir yükün beslenmesi için kablo kesitini bulmak istersek;
%u = 0,0124 x L x N / S
1,5 > 0,0124 x 110 x 100 / S
S > 90,9 mm[SUP]2[/SUP] olduğu görülür.
Bu durumda güvenli bir tesisat için 95mm[SUP]2[/SUP]’lik bir kablonun, gerilim düşümü açısından incelendiğinde yeterli olduğu gözükmektedir.
umarım işine yarar .
 
Kompanzasyon hesabının yapılışı
Kompanzasyon yapılabilmesi için, sistemin öncelikle elden geçirilmesi, sistem üzerindeki yüklerin karakteristiğinin bilinmesi gereklidir. Sistemin ölçümlerinin bilinmemesi, kompanzasyonun tamamen hatalı olmasına neden olabilmektedir.

Bilindiği üzere iki şekilde kompanzasyon sağlanabilir
- Değişmeyen reaktif yüklerde, aktif enerji tüketimini sağlamak,
- Belli bir miktar tüketilen aktif enerjide, reaktif enerji tüketimini engellemek,
Bizim yapmamız gereken, belli bir miktar tüketilen aktif enerjide, reaktif enerji tüketimini engellemek olmalıdır. Çünkü reaktif oranı düşürmek için aktif enerji harcamanın, ceza ödemekten farkı kalmayacaktır. Önemli olan, gereken enerji harcanmalı, harcanırken de reaktif güç dengesi sağlanmalıdır.

Reaktif Güç Hesabı
Reaktif güç hesaplaması şu şekilde sağlanabilir.
Q=S*SinQ
Reaktif Güç , fazın görünen gücü ile SinQ (Reaktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir. Görünen güç yerine akım ile gerilim çarpımını alırsak aktif güç,
Q=I*V*SinQ
Reaktif güç, fazın akım, gerilim ve SinQ (Reaktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir. Sinüs değeri, Cosinüs ve Tanjant değerlerinin çarpımına eşit olduğu düşünülür ise
Q=I*V*CosQ*TanQ
Eğer sadece aktif ve görünen güç değerleri elde edilebiliyor ise reaktif güç
Q*Q=S*S-P*P
formülü ile de bulunabilir.
Sonuçta bir şekilde ölçümü alınmış olan akım, voltaj, cosQ, sinQ, tanQ, S, P değerlerinden Q (reaktif güç) elde edilir. Her fazın reaktif gücü ayrı ayrı bulunmalıdır ve bu yüklerin hangi durumlarda oluştuğu mutlaka göz önüne alınmalıdır. Toplam reaktif güç değeri de üç fazın reaktif güçlerinin toplamına eşit olur.

Qtoplam=Qr+Qs+Qt
Ölçüm alırken sistemde kondansatör bulunmadığına özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Sistemde bir reaktif güç kontrol rölesi çalışırken, doğal olarak sisteme kondansatör girer yada çıkar. Bu durumda, sistemin çektiği reaktif güç değerlerini bulmak imkansız olacaktır.

ÖRNEK

Bir tesisin aktif kurulu gücü 40 kw ve kompanzasyon yapılmadan önceki güç katsayısı cosQ=0,707 olduğu tespit edilmiştir.Sistemin güç katsayısının cosQ=0,98 e yükseltilebilmesi için ,
a-Gerekli kondansatör gücünü hesaplayınız.
b-Kondansatörler 1:2:2 3 kademeli RGKR ile merkezi kompanzasyon edileceğinden dağılımını hazırlayınız.
c-akım trafosu tayini yapınız.
d- C/k oranını hesaplayınız.
d-Her bir kondansatörü koruyacak sigorta değerini hesaplayınız.
e-Her bir kondansatörü sürecek kontaktör değerini tespit ediniz.
( Not: cosQ1=0,707 ise Q1=45 tanQ1=1 cosQ2=0,98 ise Q2=11 tanQ2=0,194 alınacaktır)
365-2.jpg
 

Ekli dosyalar

  • 365-2.jpg
    365-2.jpg
    60.7 KB · Görüntüleme: 80
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,291
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst