Amper ölçme

Canmose

Üye
Katılım
11 Haz 2020
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
27
Merhabalar bir sorum olucaktı herhangi bir kaynağın max kaç amper verdiğini ölçmek için ucuna bir tane taş direnç veya rezistans teli bağlayarak ölçebilir miyiz mesala 1000w lık bir rezistans teli bağlasak geçen amper maximum amper değerini verir diyebilir miyiz ? Bu şekilde amacım amper değerini bilmediğim trafo ve güç kaynaklarının amper değerini ölçmeyi düşünüyorum detaylı bir cevap verirseniz sevinirim bu konuda bir bilgiye tam ulaşamadım
 
Guc kaynagini bozabilirsin.trafoda buyuk ihtimal sigorta attirir .verebilecegi max gucun ustune cikarsan
 
Hayır.

Bir kaynaktan akim çekmek istiyorsanız o kaynağın gerilimine uygun direnc takmalısınız.

Bahsettiğiniz 1000 şartlık rezistans teli 220 volt icin uygun ise rezistans telinin çapı direnci gucu ona göredir.

Siz sünni yuk yapacaksanız örnek,

12 volt 10 amperlik bir trafoyu yada guc kaynagini yüklemek icin bir direnc hesaplayalım. Unlu omaj formülümüz R=V÷I dan R= 12 ÷ 10 = 1.2 ohm çıkar. Sizin bu guc kaynagini yüklemeniz ici tam 1.2 ohm dirence ihtiyacınız var. Peki bu direnc ne kadar isi yayacak. P= VxI dan 12 x 10 = 120 şartlık bir direnc yapmanız almanız gerekiyor.

Örnekleri bu formüllere gore cogaltabiliriz.

1000 şartlık bir rezistan cok güçlü diye yukarıdaki guc kaynağına baglayip tum kaynaklardan akim çekemezsiniz. O yukun direnci de önemlidir. Hangi gerilimde ne kadar akim akacağını belirler.
 
şimdi o halde şu şekilde yapabilir miyim 1000 watlık bir teli örneğiniz üzere 120 watt lık kesip deneyebilir miyim bu arada uzun uzun takıpda bakayım demiyorum takıp 1 2 sn akımı bakıp çıkartıcam tekrar ve gücünü bilmediğimiz bir kaynağın gücünü en rahat nasıl ölçeriz amper değerini sıra sıra mı artırıcaz kullanmam gereken malzemeyi daha basit örnekleyebilir misiniz link atarsanız sevinirim direnç örneği olarak
 
Gücünü bilmediğiniz kaynağın

1- cikis gerilimini olcebilir siniz.
2- bu bir trafo ise çekirdek kesit alanından yaklaşık guc hesabi yapabilirsiniz

Önce bu hesaplara gore bir değer belirlenip bu değerlere gore bahsettiğiniz telden uygun omajda kesip deneyebilirsiniz.

Mesela trafoyu bağladınız cikis voltaji 90 volt çıktı. Kesit alanına gore mesela trafo 100 watt çıktı. 100 ÷ 90 = 1.11 amper yapar. Buna gore yine formülle 90 ÷ 1.11 = 81 ohm yapar.

Rezistans telinden 80 ohm olcu aleti ile tesbit edip trafoyu yüklersiniz verdiği akıma bakarsınız gerilim durumu oluyorsa bu akimi karşılamadığı anlamına gelir. Ona gore yorum yapılır.

----------------------------------------------------------------

Edit siz kör yuk yapmaya çalıştığınızı anlıyorum. Bunun icin ilk once yuksek onaylı bir rezistans telini bir porselen çubuğa sarın. Mesela 2 kW gibi bir gucu karşılayacak sarim yapın.

Test etmek istediğiniz kaynağın ucunu bu rezistansı bir ucuna baglayin. Ikinci ucunu diğer uca dokunduğum ve akımla gerilimi takip edin. Sonra son dokundurdugunuz ucu daha kisa mesafeden dokundurup çekilen akimi arttırın bu esnada gerilim duwumunude görürsünüz.

Buna gore yorum yapılır. Ama bence once hesap yapip ona gore temkinli gitmek her zaman iyidir.
 
tamamdır cevabınız için teşekkür ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst