Ameliyathane İstenilen Nem Oranını Sağlama

heroesx

Üye
Katılım
16 Haz 2010
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
38
Malum yaz aylarında nem İstanbul'da %60 % 90 arasında seyrediyor.Bizim ameliyathanelerde nemle ilgili şikayetler bi hayli arttı.Klima santralinde ne gibi çalışma yaparsam % 50'nin altına düşürebilirim.Örnek olarak ozonla veya basınçlı hava kurutucuyla bunu yapabilir miyim?

GLOBAL GROUP WEB STESNE HOGELDNZ ... birde sizce şöyle birşey ameliyathane için uygulanabilir mi?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Hedef ortamınızın nem düzeyini ayarlamak için öncelikle ortamın dışıyla hava sirkülasyonunu azaltmanız gerekir, böylelikle havalandırmadan gelen havanın nem düzeyini ayarlamanız daha rahat olacaktır. Basınçlı hava kurutucular, havayı belirli bir sıcaklığa kadar soğutup (-10,-20C gibi) havanın içerisinde taşıdığı su moleküllerini kristalleştirmek ve akabinde bir filtreden geçirmek suretiyle su moleküllerinin alınması şeklindedir. Bu yöntem mantık olarak uygulanabilir, hava kanallarının çıkış noktalarına yakın bölgesel bir soğutma yapıp, (0,5-5 u) bir filtreden geçirmeniz faydalı olacaktır. Yine havalandırma kanallarını veya ortamın bir bölümünü, nem alma özelliği olan ekte verdiğiniz sitedekine benzer malzemelerle kaplamak faydalı olacaktır.
 
Klıma santralınız bakımını yaparsanız nemi alırsınız diye düşünüyorum.Santral dizayn gereği muhtemelen %60 Rh ve 22 derece sıcaklığa göre yapılmıştır.Ön soğutmayı iyi yapar ve yoğunlaşan suyu dışarıya alırsan ısıtma bataryasınla istenilen sıcaklığa getirdiğinde sorunu çözersin.Daha iyi bilgi almak istersen özelime yaz.
Kolay gelsin.
 
Tüm ameliyathanelerde nem sorununu göze alırsak dış hava sirkülasyonuna varsa problem çözüm bulmam çok uzak görünüyor.Basınçlı hava kurutucu mantıklı geliyor.Ortam sıcaklığı olarak 17-19 derece aralıklarında isteniyor.Dış ortam 32 derece Klima santrali çıkıs sıcaklık değeri 12 iken ortamı 17 - 19 derecelerde tutmam çok zor oluyor.Tabi nemde sürekli %6o'ın üzerinde seyrediyor.
İsmail bey özel mesaj atamıyorum maalesef mesaj sayım yetersiz.Dış ortam 32 iken klima santali 12 üfleyebiliyor ortama bu ortamı soğutmaya yetmiyor.Birde ısıtma bataryasıyla istenilen sıcaklığa getirdiğinde sorunu çözersiniz demişsiniz o kısmı anlayamadım.
 
Ortam sıcaklığı 17-19 derece istenmesi starndart gibi gelmiyor bana.Eğer bu sıcaklığı yükseltirsen nem oranı düşecektir.genelde bu sıcaklık değeri 22 +- 2 olur.sıcaklığı burada tutarsan nem oranı azalır.
 
Haklısınız tüm açıklanmış yazılarda 21 24 derecelerde nem % 30 - 60 aralığında olmalıdır denmekte.24 saat üfleme yapılan ameliyathaneler bunlar.Geçen gün bir tanesinde motor arızasından santral durmuş arkadaş fark etmemiş, durumu fark ettiğimizde oda sıcaklığı 27 ye kadar yükselmiş.Ben bu sıcak ortamı düşürmek için en iyi ihtimal set değerimi 13-15 da tutmak durumundayım buda nem artışına neden oluyor.(Dış hava sıcaklığı 32-35 derecelerdeyse )

Yoksa çözümü bu santralde olmaz deyip desisif soğutmalı sistem kurulmalı mı demeliyim yönetime?İstenilen değerlerde benim bu nemi sağlamam bi hayli zor görünüyor.Chillerin çıkış sıcaklığını düşürüp,çiğ noktasına kadar getirsem nemi belki alırım ama bu seferde üfleme kanalından çıkan serinlik bi hayli fazla olacak.Birde üstüne üstlük fancoil sisteminde aynı durum yaşanacak.Ameliyathane duvarlarında sanki ısıtıcı var sürekli sıcaklık üretiyor hissi yaratıyor bende :)
 
Son düzenleme:
Sizin klima sanatral dizaynında soğutma serpantininden sonra ısıtma serpantini vardır.Sen klıma set değerlerini ayarlarken üfleme sıcaklığını 22 dereceye setlersen ve nem değeride setlersen nemi düşürmek için soğutma vanası %100 açar havayı düşürdüğü kadar düşürürür.(bu arada soğutma suyu 5 drece de tutmalısın.yoğunlaşmayı sağlamak için)soğutmadan sonraki ısıtma bataryası senin set ettiğin değere sıcaklığı yükseltir.Yani ısıtma vanası oransal açarak bu sıcaklığı set değerinde tutmaya çalışır.Bu arada klıma durmaması için tedbirleri almalısın.Klıma santralı stop ederse ki bu GMP açısında uygun değildir sana veya çalışanlara haber verecek şekilde alarm sistemini kurmalısın.
 
Dış havadan sonra ısıtma serpantini sonrasında soğutma serpantini bulunuyor.Chiller set değerini yazmamışım 7 derece.Nem değerini nemlendiriciyi çalıştırdığımda set edebiliyorum ama nem almada set edebileceğim bir durum yok.Teşekkürler.
 
Ameliyathanenize hitap eden klima santralinizin üfleme nemine bakın eğer soğutma yaparken dışardan aldığı havanın nem oranını düşürmüyorsa (üfleme sıcaklığı 15 derecenin altında iken ) klima santralinizin bakımını yapın özellikle drenajlar mutlaka yoğuşma suyunuzun klima santralinden çıkartılması gerek. Şayet buraya kadar sorun yok ise yani üfleme nem oranınız düşük se ameliyathanenizin çevrim sayısı yetersiz kalıyor olabilir. En sağlıklı olarak balometre ile her hepa filitre debisini ölçün ve ameliyathanenin hava debisini belirleyin ve ameliyathanenizin hacmi ile oranlayıp çevrim sayısını bulun.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,943
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst