alternatörlerde faz açısı ayarı

atikmn

Üye
Katılım
23 Ağu 2012
Mesajlar
22
Puanları
1
enerji üretim tesislerinde , alternatörlerde paralele girme işleminde faz açısını değiştirmek istersek nasıl değiştiririz
yardımcı olursanız sevinirim
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
devri değiştirerek frekansıda değiştirmiş olmazmıyız ,frekansı değiştrimeden değiştiremezmiyiz
 
Buradaki devir değiştirme çok küçük düzeyde. Bu yüzden frekans değişimi de çok küçük olacaktır.
 
bu konuyu bende merak ediyorum 154/34,5 tesislerde trfolar paralele alınırken senkronizasyon roleleri var onlar çalıştırılıyor ama nasıl işlem yapıyor bilmiyorum
 
temel mantığı aynı olmakla beraber 2 tür senkron vardır. Bir tanesi jeneratörü Şebeke ile senkron hale getirip şebekeye bağlamak.
Diğeri ise 2 şebekeyi senkron şartları varsa birbirine bağlamak.

İlkinde jeneratörü kontrol eden bir senkron rölesi sürekli şebekeyi izleyerek jeneratörün devrini( yani frekansını) ve faz açısını şebekeye eşitleyecek şekilde arttırır ya da azaltır. Aynı şekilde jeneratörün uyarması ile oynanarak şebeke gerilimine eşitlenir.

Burada en kritik olan faz açısıdır. Jeneratörün faz açısı (örneğin şebekenin L1 fazının gerilimi ile jeneratörün L1 fazının geriliminin açıları) mümkün olduğunca birbirine yakın olmalıdır. Bu açı 4-5 derece ve altında olduğunda kesici kapatılarak geneatör şebekeye bağlanmış olur.

Diğer senkroçek yönteminde ise 2 şebekenin senkron koşulları eşitse senkroçek rölesi kesiciyi kapatır. Burada jeneratör olmadığı için devir ayarlama gibi bir durum sözkonusu değildir.
 
peki faz farkı olduğunda şebeke ve jeneratörde ne gibi sorunlara yol açar
 
Faz açısına bağlı olarak değişir. Jenerator darbe görür, mekanik elektriksel zorlanmalar, aşırı akımlar oluşur. Ama bu açı çok büyükse, mükemmel bir kısa devre yapmış olursunuz.
 
arkadaşlar güç elektorniginde ateşleme devrelerinde faz açısı a'nın dogrusal kontrolü ile faz açısı a'nın kosinus kontrolü özelliklerini arıyorum hoca sınavda soruyo bir türlü bulamıyorum yardımlarınız için şimdiden saolun...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,173
Mesajlar
915,636
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst