alın size soru çözün bakalım:)

mstteke

Üye
Katılım
23 Mar 2007
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
39
start butonuna basıcam röle çekecek buton basılı kalmaya devam edecek ama rölenin enerjisi kesilecek yani 1 defa butona basıcam bırakmıyacağım röle ise kontağını kapatıp açacak taki ikinci kez butona basıncaya kadar...

elektronik elemanlar ilede yapabilirsiniz...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşım butona basınca röle ile beraber bir tanede zaman rölesi koy istediğin zaman devreden çıkarsın röleni
 
Biliyor isen soruyla beraber cevabını yazdığın zaman buradaki herkes sana minnet duyacaktır , yok eğer konuyu açma amacın birilerini sınamak, veya denemek ise inan bunun sana bir getirisi olmayacaktır,buranın bir paylaşım sitesi olduğu unutulmamalı ve insanların burada birileri tarafından sınanması kanımca pek hoş bir görüntü vermiyor
 
Arkadaş bahsettiğin devre için yeteri sayıda normalde acık ve normalde kapalı kontağı olan zamanlı röleler var.
 
Sevgili Mesut PÜRMÜSLÜ arkadaşım ben asla öyle bir terbiyesizlik yapmam galiba yanlış anlaşıldım amacım asla birilerini sınamak değil amacım sadece konulara esprili bir şekilde yaklaşarak elektrik elektroniği zevkli bir hale getirmekti.BEYİN FIRINASI YAPARAK FARKLI FİKİRLER FARKLI BAKIŞ AÇILARI ORTAYA ÇIKAR tecrübeli insanların göremediği basit bir problemi çok tecrübesiz insanlar farklı bakış açıları ile farklı çözüm yolları üreterek çözebilir.Buranın bir paylaşım sitesi olduğunu biliyorum bilgi paylaşımının ne kadar hoş bir davranış olduğunu da fakat paylaşım sitelerinde gizli alan oluşturmanın nedeni nedir? Zorunlu teşekkür!!! , paylaşım sitelerine karşılaştığı bir problemi yazıp cevabını aldıktan sonra hiç uğramayan işi düşünce gelen insanlar var.Ayrıca hiç uğraş verilmeden elde edilen bilgi asla uzun süreli belleğe geçmez.Okullarda ders anlatan öğretmenini dinlemeyen bir çocuk öğretmenin anlattığı konuyu araştırarak öğrense asla unutmaz çünkü kendi azmi ve alın teri ile öğrenmiştir.İnsanlar yanlış anlaşıldığı için özür dilemez , yanlış anlattığı için özür diler eğer yanlış anlattığım bir şey varsa ÖZÜRDİLERİM
 

Ekli dosyalar

  • adsızpp.jpg
    adsızpp.jpg
    10.2 KB · Görüntüleme: 64
Moderatör tarafında düzenlendi:
Palo arkadaşın dediği gibi start butonuna bastığında mühürleme ile röleyi çektirirsin ister elini çek ister çeme fark etmez rölenin enerjisini bir zaman rölesi üzerinden verirsin zaman dolunca rölenin enerjisisini keser.
 
evet arkadaşlar zaman rölesi ile gecikmeli çalışan sonra duran devre yapılabilir ama 1 sn altında bir sürede bu işlemi nasıl yapabilirim?

_________________________

pardon zaman rölesi ile gecikmeli duran devre demek istemiştim ;D
 

Ekli dosyalar

  • adsız.JPG
    adsız.JPG
    12.2 KB · Görüntüleme: 30
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben ne dediğini tam anlamadım zaman rölesi ile gecikmeli devre yapmak istiyorsan zaman rölesinin enerjisini bir buton üzerinden verirsin zaman dolunca röle açık kontaklarını kapatır kapalı kontaklarını açar. 1. sn altındaki devreler için triyak veya tristörlü bir devre yapılabilir röle 1 sn altındaki devrelerde pek kullanılmaz.
 
Sevgili kaanzaza Tristörlerin iki türlü çalisma sekli vardir. Birincisi DC akim ile çalistirmadir. Bu sekilde çalistirilan bir tristör dogru bağlantilar yapildiktan sonra gate ucuna verilecek tetikleme sinyali ile iletime geçer ve tetikleme sinyali ortadan kalksa bile iletkenligi devam eder. Tristörü iletimden çikarmak için devreye uygulanan gerilimin kesilmesi gerekir!!!
Triyak ise DC hemde AC akimla tetiklenerek çift yönde akım geçirebilir. Eger DC akim ile tetiklenirse -ki DC akimin arti (+) veya eksi (-) olmasi farketmez- tetikleme akimi var oldugu sürece triyak iletkendir. Tetikleme akimi kesildiginde iletimini kaybeder. AC akim ile tetklendiginde ise; bilndigi üzere AC akim sinüsoidal bir akimdir yani frekansina bagli olarak saniyede belirli araliklarla bir sinüs dalgasi çizer. Iste bu sinüs dalgasinin pozitif ve negatif alternanslarinda triyak iletkendir ancak sinüs dalgasinin sifir oldugu anlarda triyak yalitkandir.

Yani bu devre riyak veya tristör ile nasıl yapılabilir.
Benim sorum start butonuna basıcam ve elimi butondan çekmiyeceğim lamba yanacak 1 sn dolmadan lamba sönecek, butondan elimi çektikten sonrada lamba sönük kalmaya devamedecek. Butona tekrar basarsam bu işlem tekrar edecek.
Yukarıda çizdiğim devrelerden 1. devre çok hızlı çalışıyor. 2.devre ise 1 sn gibi bir zaman sonunda çalışıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,962
Mesajlar
913,925
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst