alıcı ile jenaratör arasına nasıl bir şalter konulmalı

fatihanar2

Üye
Katılım
1 Ara 2006
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar benim 24 kw bir jenaratörüm var Şebeke ile jenaratörü enversör şalter ile ayırıyorum alıcı ile jenaratör arasına nasıl bir şalter kullanmam lazım kompakt şalter kullansam olurmu projede istenen şalter nedir şebeke nötürü ile jenaratör nötürünü direk bağladım sorun olurmu.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
sn.Fatihanar2;
Şebeke ve jeneratör arasını enversör şalterle ayırıyorum demişsiniz.bence en dogrusu,jeneratör ve yük arasınıda enversör şalterle ayırmanız ve hatta imkanınız var ise by_pass düzenegi ve bunun içinde bir enversör şalter koyarak aktif bir plc ile bunu tamamen otomatik hale getire bilirsiniz.
Şebeke ve jeneratörün nötürünü beraber baglamanızın bir sorun arz edecegini sanmam ,fakat ayrı olması en dogrusudur.
 
yük ile jenaratör arasına kompakt şalter koysam olurmu proje çizdirir kabul görürmü
 
Sayın fatihanar2

Manuel olarak transfer için, projede enversör şalter koymanız yeterlidir. Yük için de, şebeke için de.
 
Nötrleri birleştirdim bir sorun olmadı.Sistemde kesinti çok önemli değilse enversör şalter,önemli ise otomatik enversör devre öneririm.Enversör çok daha ucuz(emi nin şalterleri sudan ucuz:))))
Alıcı ile jenaratör arasınada şalter tavsiye etmediler.Jenaratör kendini korur dediler.Sadece şebeke beslemesine kompakt koyduk.
 
Arkadaşlar şebeke ile jeneratör arasına anahtarlama elemanı koyarken şebeke ve jeneratör nötrlerini de ayıran bir anahtar koymanızı öneririm.
En basitinden aynı şebeke kolu üzerinde bir başka abonenin de nötr hattını ayırmadan kendi jeneratörünü şebekeye bağladığını düşünelim. Senkronizasyonu bir kenara bırakalım, dengesiz yüklenmede iki nötr noktasının gerilimi farklı olacağından aralarında akım akacaktır. Hiç olmazsa sirkülasyon akımının akacağı kesindir.Hele bir de tek bir abonenin veya ikisinin birden monofaze jeneratör kullandığı durumda çok ciddi sorunlarla karşılacağımız kesindir. En sağlamı jeneratörün ve şebekenin nötrlerinin de birbirinden yalıtılması değil midir?
 
Sn Fatih arkadasim...24 KW derken KVA mi demek istediniz yoksa jeneratorun motor gucunu mu belirttiniz net bilmiyorum...jeneratorunuzun gercek guc ve amper degerine uygun olmak suretiyle, notr kesmeli devre kesici kullanmanizi, bu devre kesicinin de manyetik acma ayar sahasinin, nominal akimin 3-5 kati degerlerinde olmasini tavsiye ederim
Motor Koruyucu Salter (8-12).In
Standart Tip Salter ( Motor ve Jenerator haricindeki klasik devreler icin) (4-8).In
Jenerator Koruyucu Salter (3-5).In olmasi uygundur...Jeneratorde olusabilecek kisa devreler genelde cok dusuk oldugundan (3-5).In katinda olmasi yeterli...Saygilar
 
Bu konu daha önce tartışılmış idi.Bilgilerimizi tazelemekte yarar var.02/09/1988 tarih ve 19917 nolu
Resmi Gazete'de yayımlanmış olan " İmdat jeneratörleri ile ilgili Yönetmeliğe " göre tüm jeneratör uygu-
lamaları için,Enerji Bakanlığından proje tasdik işlemi yapılması zorunluluğu vardır.Çizilen projelerde,Şe-
beke ve jeneratör çıkışları için,4 kutuplu termik-magnetik şalter ve mekanik kilitli transfer ünitesi şart ko-
şulmaktadır.Ayrıca,jeneratör devresi için,enerji ölçüm devresi de istenilmektedir.Konulacak şalterin,hiç-
birşey arkadaşımın bahsettiği gibi 3-5 In karakteristiğinde olması gerekir.Konu ile ilgili olarak,bahsettiğim
yönetmeliğin incelenmesinde yarar görüyorum.Ben bildiğim gibi yapmak istiyorum deniyor ise,kontaktör-
lü transfer yerine " SOCOMEC " türü transfer şalter kullanmalarını ,emniyetleri yönünden öneriyorum.
 
öncelikle jenaratörünün automatik mi yoksa manuel mi?jenaratörü manuel çalıştırıyorsan envensör şalter kullanman mantıklı olur.automatik ise güç kontakörü kullanarak halledebilirsin.nötürünün şebeke nötürüne bağlanması gerekir.ayrıca topraklamasınıda yapman gerekir.jenaratörünü korumak için de termik manyetik şalter koyman doğrusu olur.yapacağın automatik transferde elektriksel kilitleme yapmayı da unutma .emniyet için gereklidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,867
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst