Alüminyum kablo C ve K katsayıları

Katılım
28 Ocak 2016
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba arkadaşlar,

Forumu ciddi bir şekilde taradım fakat bir konuda bilgi eksikliğim var. Şimdiye kadar projelerimde hep bakır kablo kullandım bununla beraber c ve k katsayıları için de aşağıdaki tabloyu kullandım.

Projesini yapacağım firma alüminyum xlpe kablo istedi. Bu kablo için de c ve k katsayıları içeren bir tablo varmı? Aynı tablo mu kullanılıyor? veya bu tablo üzerinden hesaplarda mı değişiklik yapılıyor.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • Bakır c ve k katsayıları.PNG
    Bakır c ve k katsayıları.PNG
    37.2 KB · Görüntüleme: 1,473
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Veya bunların hesabı ile alakalı Alimünyum 1x150 nin hesabını bana gösterebilirseniz bende bundan sonrakileri yapabilirim

C değeri için kablonun katalog bilgilerini kullandım ve sonuçları aldım. bakır için doğru sonuçları verdiği için alüminyum içinde doğrudur diye düşünüyorum.

Fakat K değeri için hesapladıklarım tablodaki değerleri vermediği için bu soruyu sordum size
 
Son düzenleme:
ben elektrik teknikeriyim baya araştırma yaptım ama bi türlü bulamadım

m3= 100.Xo/3.V² Formülünde

3x240+120mm2 ALVINAL (NAYY) kablonun Xo değerini örnek olarak hesaplarsak şimdi;

Xo = 2.π.f.L = 2 x 3,14 x 50(Hz) x L (HES KABLO KATALOĞUNA BAKTIĞIMDA "iletken DC Direnci" VAR bunu mu kullanacağız L değerini kablo katoloğundan bulamıyorum) bi yardımcı olur musunuz ?

3x240+120mm2 ALVINAL (NAYY) kablonun 3 fazda "m katsayısı" nı bulmaya çalışıyorum ama bulamıyorum
 
X öz iletkenlik. aliminyum için X =35m/ ohm.mm2'dir
 
X öz iletkenlik. aliminyum için X =35m/ ohm.mm2'dir
Uzun zaman geçmiş ama bir düzeltme yapalım.m(3faz) katsayısı formulünde bulunan Xo değeri aslında hepimizin bildiği XL yani endüktif reaktans değeridir. Formulde yazarken kablonun 1 km deki endüktif reaktansını temsil ettiği için Xo yazmak yerine XLo yazmak daha şık olacaktır.Böylelikle Xo ifadesinin öz iletkenlik mi yoksa endüktif reaktans mı olduğu daha net ve kolay anlaşılır.Formüldeki sizin yazdığınız Xo değeri öz iletkenlik değil kablonun 1km deki endüktif reaktansıdır ve birimi ohm/km dir.

Ayrıca kataloglarda genel olarak yazan iletken DC direnci ifadesi XLo değildir.DC direnci ifadesi OG gerilim düşümü ve güç kaybı hesaplarında kullanılan c ve k katsayılarını hesaplamakta kullanılır ve formüllerde Ro olarak geçer. Onunda birimi ohm/km dir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,580
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst