Akvaryum Aydınlatması

Emin ol dünyanın en kaliteli balastıdır Tridonic.

Akvaryum dışına koy diyecektim ama zaten yazmışsın :)

Benim çocuklar biraz büyüsün akvaryum düşünüyorum. O zaman kapını çalarım dostum. :)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Balastlar elime ulaştı. Gerçekten çok kaliteli bir işçiliğe sahipler. Sayın TWiST_oF_FaCe'e çok teşekkür ediyorum incelik yaparak iki tane birden göndermiş. Elimde iki tane daha akvaryum olduğundan bir kaç ay sonra diğer akvaryumlarda da bitki yetiştirmeye başlayabileceğim.
 
Balastlar elime ulaştı. Gerçekten çok kaliteli bir işçiliğe sahipler. Sayın TWiST_oF_FaCe'e çok teşekkür ediyorum incelik yaparak iki tane birden göndermiş. Elimde iki tane daha akvaryum olduğundan bir kaç ay sonra diğer akvaryumlarda da bitki yetiştirmeye başlayabileceğim.

Güle güle kullanın..
 
Balastı akvaryum kapağının dışına slikon yardımıyla tutturdum. Daha önce verdiğim sitede istediğim florasanların hiçbirisinde stok olmadığından Sylvania 24 w t5 Aquastar ve Sylvania 24 w t5 Grolux sipariş verdim. Balastın özelliği diye tahmin ediyorum elektrik uygulayınca florasanlar ilk önce loş bir şekilde yanıyor zamanla aydınlığı artıp birkaç dakika içinde ise tam güç ile çalışmaya başlıyorlar.

Balastın kapağın dışına montajlanmış hali şu şekildedir.

Florasanların ışığını daha fazla kullanabilmek için florasan yuvasını ve üst kapağını aluminyum folyo ile kaplayarak basit bir reflektör yaptım.


Sonuç olarak t5 florasanlar ile yüksek verim elde etmeye başladım. Tek bir sorun var o da t5 florasanlar aşırı şekilde ısınıyor. Yaz aylarında Aydın gibi sıcak bir ilde bu sıcaklık ile baş etmek çok zor olacağa benziyor.

Sayın TWiST_oF_FaCe başta olmak üzere yardımcı olmaya çalışan herkese çok teşekkür ediyorum.
 
Derde dostum eline sağlık güzel bir sistem olmuş :)

lambaların ilk başta loş yanması balast ile ilgili değil bilgin olsun. lambalar ısındıkça tam verime ulaşırlar. ilk çalışmada ortam ne kadar soğuk ise lambalar o kadar loş yanar. balast aslında hep aynı akımı uygular lambalara.

T5' lerin ısınma olayı ise maalesef öyle. 24W kısa bir lamba olduğu için 14W' a göre daha fazla ısınır. o konuyu da çözersin umarım.
 
Sayın Derde maalesef T5 lerin en büyük sorunu ısınma sorunu. Bunun haricinde alacağınız verim diğerlerine göre çok daha iyidir. Fakat bitki için uygun T5 bulmak oldukça zor. Kapakta ki ısınma sorununu kapağın yan plastiklerini delerek yerleştireceğiniz küçük fanlar ile çözebilirsiniz. Kapağın bir tarafına fanı yerleştirir diğer tarafına da havanın çıkabileceği bir delik açarsanız yaz sıcaklarında çok sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Son olarak elinizde ki balastlar gerçekten dünya çapında kabul görmüş çok kaliteli balastlardır. Özellikle T5 aydınlatma sistemleri deniz akvaryumlarında çok sıklıkla kullanıldığından ilk tercih mutlaka tridonic tir. Fakat gerek fiyat gerekse piyasada bulunulabilirliğinden dolayı nadiren diğer markalara yönelirler ama eninde sonunda tridonic e dönüş yaparlar..:D
 
Sayın TWiST_oF_FaCe cevap biraz geç oldu kusura bakmayın. Sonucu görmeden bir şey yazmak istememiştim aynen dediğiniz gibi 24 w t5 floarasanlar kısa olduğu için ciddi manada ısınıyor ısınma sorununu bu kapak ile halletmek zor olacağa benziyor şimdiden ciddi bir şekilde ısınma sorunu yaşıyorum. Aslında 130 cm uzunluğunda başka bir akvaryum yaptırdım bitkileri burada bakmaya başlayacağım. Bu sefer de 2x54 w t5 florasan ile 4x36w t8 florasan arasında gidip gelmeye başladım. Ancak 24w t5 lerin ısısını görünce yine kısa olan 54 w t5'in nasıl ısınabileceği konusunda korkuyorum. Galiba en iyisi büyük akvaryum için 4x36w t8 florasan kullamak olacak.

Sayın iLeDiC haklısınız oluşan ısıyı tahliye edebilmek için kapağa delik açıp fan takmak dışında başka bir çare gözükmüyor. Bitki için uygun t5 florasan bulmak ise eskisi kadar zor değil internette satan bir çok firma var. En ucuz bulduğum firmayı da link olarak yukarıdaki mesajıma eklemiştim. Sağlam bir şekilde evime kadar ulaştırdılar. Balastın kalitesi daha elinize aldığınızda kendini belli ediyor ve çalıştırdıkça güven veriyor. Henüz balast almamış olan herkese tridonic balastları tavsiye ederim.

Sayın pharmacist su ışığı soğurduğu için eğer su yüksekliğiniz 35 cm'den daha fazla ise led kullanmak pek işe yaramıyormuş. Farklı ışık spektrumundaki power ledler ile desteklenirse şerit ledler belki o zaman alçak akvaryumlarda iş görebilir.

Bu arada izninizle bir sorum daha olacak. İlk tercih olarak tridonic olmak üzere 4x36 w çıkışlı elektronik balast bulmam mümkün müdür?
 
4x36W balast tridonic' te maalesef artık yok.

2 tane 2x36W kullanabilirsin. karaköy' e gelirsen sana 2 adet 2x36W balast verebilirim ;)

gelmeden haber verirsen iyi olur.

kolay gelsin
 
Sayın TWiST_oF_FaCe teşekkür ederim zaten bir önceki balastlar nedeniyle size karşı kendimi borçlu hissediyorum. İstanbul'da yaşıyor olsaydım balastları almak için olmasa da sizinle tanışmak için gelirdim. :)
 
Sayın TWiST_oF_FaCe teşekkür ederim zaten bir önceki balastlar nedeniyle size karşı kendimi borçlu hissediyorum. İstanbul'da yaşıyor olsaydım balastları almak için olmasa da sizinle tanışmak için gelirdim. :)

ben seni istanbulda sanıyordum. başka bir arkadaş da gelip bendne balast almıştı. onunla karıştırdım :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,624
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst