Aktif Paratoner Yer Seviyesinde Koruma Yarıçapı

Katılım
23 Nis 2014
Mesajlar
25
Puanları
1
Merhabalar,
Aktif Paratoner Koruma yarıçapı hesabı yaparken bildiğiniz gib belli değerler ve sabitler kullanarak bir hesap yapıyoruz. Paratoner direğiyle birlikte yüksekliği 5 metreden küçük ise tablodan koruma sahası yarıçapını görüyoruz. 5 metreden büyük ise RP = h(2D - h) + DL(2D + DL) formülünden bulabiliyoruz. Şimdi sorum şu; bildiğim kadarıyla 5 metreden büyük olduğu durumlarda çatı ve yer seviyesindeki koruma yarıçapını bu formülden hesaplayabiliyoruz.Örneğin h=6 m alarak çatı seviyesindeki,h=6+bina yükseliği alarak yer seviyesindeki koruma yarıçapını öğrenebiliriz(Yani ben böyle biliyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen).Peki h<5 m için yer seviyesindeki koruma yarıçapını bulabildiğimiz bir formül var mı acaba? Mesela bir benzerlik hesabıyla bulunması doğru olur mu?Yani (2/10)=(43/x) gibi bir hesapta. Burada 2 paratonerin çatıdan yüksekliği,10 ise paratoner+bina yükseliği(8+2),43 2 metre için tablodan koruma yarıçapı,x ise bulmak istediğim yer seviyesindeki koruma yarıçapı.
Şimdiden ilginize teşekkürler ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Aktif paratönerlerin koruma çapı,yukardan aşağıya doğru,yaklaşık yumurta ! şeklindedir.Yani,alt çap,yaklaşık ( pratik olarak ) üst çaptan çokaz farklı olarak aynı gibidir.Hassas değer için,kullan-
dığınız başlığa ait değerleri kullanmanız gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,881
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst