Aktif Güç Ve Görünür Güç Arasindaki İlişki ?

baris64

Üye
Katılım
20 Nis 2014
Mesajlar
18
Puanları
1
kontrol kalemi forumunu uzun zamandir takip ediyorum cok faydali bilgiler var simdiden vericeginiz cevaplar icin tesekkurler :)

1 KW .................. KVA'dir ?

Gecenlerde bir trafo isi yapan abimizin yanina gittim kendi dukkaninda pano islemesi yapiyormus . Bende de merak sardi soruma istedigim cevabimi alamadim . Bir kompanzasyon panosu isliyorlardi . İste besleme girisi sayac panosu falan trafonun gücünü sordum abimiz 600 KVA dedi prki abi 600 KW yapiyor dogrumu dedim hayir ya sen yanlisin var falan dedi bende abi aktif guc ile gorunur gucun birbirine cos fi acisiyla bagintili degisip değişmicegini soledim . Hayir olmaz arasinda %20 en az fatk vardir dedi . Kafam cok karisik bana bir cevap ta vermedi . Bil yol izlenmis gidiliyor ustalarim varmi cevap verebilecek ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
faz açısı sıfır ise yani reaktif yok ise 1kw = 1KVA reaktif var ise yük durumuna göre değişkenlik gösterir % 20 felan hikaye cosfiyi yükün karakteristiği belirler.Formüle bakarsan daha iyi anlarsın

akım x gerilim = KVA

akım x gerilim x cosinüsfi = KW olur
 
Son düzenleme:
İdealde cosq dediğimiz faz açısı değerini 0,8 olarak alırsanız ki ideal hesapların çoğunda bu değer olarak alınır Ustanın söylediği gibi % 20 ye tekabül eder. Ancak bazı durumlarda cosq değeri 0,90, 0,95 ve hatta 1 olarak bile hesaplanabilir. Bu yüzden kesin % 20 olacağı söylenemez. Güç ücgeninde bu durumu daha net görebilirsiniz.



powertriangle.jpg
 
Verdiginiz bilgilere ben tesekkur ediyorum. Trafo gucu 600 KVA olmasina ragmen sistemdede konpanzasyon ile cos fi degeri 1 e yakin oldugu icin ana panoya takilan salter 630 A di .
Neden bu sekilde bir kompak takilmis olabilir . Yanlis bir hesap kitap soz konusu degilmidir .
 
Ana şalter seçilirken,kompanzasyon dikkate alınmaması gerekir.Şalteriniz 1000 amp. olmalı idi.Şalteriniz yanlış seçilmiş.Şalteri 1000 amp . koyup,600-1000 arasındaki ayardan yararla-
nılabilirdi.
 
Son düzenleme:
S=1,73xUxI formülünden 630.000 =1,73x380xI deyip I değerini çekersen I = 958 A bulursun. Maksimum yüklenme durumunda trafonuzdan bulunan akım değerine kadar akım çekebilirsiniz. Sınır değerlerde çalıştırmak istemeyeceğimiz trafomuza 800 A değerine kadar Tmş takılabilmektedir. Ancak kullanılacak yerin kurulu gücüne göre bunu daha düşük tutup 630 A seçmiş olabilir. Hesapta yanlışlık olup olmadığı kurulu gücüne bakılarak söylenebilir.
 
trafo normal yük durumuna göre değil de güç artışlarını da göz önüne alınarak seçilmiş olabilir. Ana pano deplase maliyeti trafo tesisi deplase maliyetinden daha hesaplıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,601
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst