Akkuyu Nükleer Santrali Artık Rusların

SerkaN

Üye
Katılım
2 Mar 2006
Mesajlar
195
Puanları
6
Yaş
40
TBMM Genel Kurulu'nda, nükleer santral ile ilgili kanun tasarısı kabul edildi


TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Rusya Arasında Akkuyu'da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşmayı Onaylayan Kanun Tasarısı, kabul edilerek yasalaştı.

Yasa, 12 Mayıs 2010'da Ankara'da imzalanan işbirliği anlaşmasını onaylıyor.

Anlaşmaya göre, iki ülke; nükleer güç santralinin tasarımı ve altyapı dahil olmak üzere inşası, santralin güvenilir şekilde işletilmesi, santralde üretilen elektriğin alım-satımı, kullanılmış nükleer yakıtın taşınması, santralin sökümü, personelinin eğitimi, Türkiye'deki yakıt üretim tesislerinin kurulması ve işletimi de dahil, nükleer yakıt döngüsü gibi konularda iş birliği yapacak. Bütün bunlar, Türk tarafına mali yük getirmeden yürütülecek.

Anlaşmadaki taraflar; Rusya adına Rusya Federasyonu Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu (Rosatom), Türk tarafı adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olacak.

Rus tarafı, anlaşmanın imza tarihinden itibaren 3 ay içinde proje şirketinin kurulması için gerekli işlemleri başlatacak.

Nükleer güç santralinin toplam kurulu gücü 4 bin 800 megawattlik 4 üniteden oluşacak.

Proje şirketi, nükleer güç santrali tarafından üretilen elektrik de dahil olmak üzere, santralin sahibi olacak. Proje şirketi, Rus tarafınca yetkilendirilen şirketlerin doğrudan veya dolaylı olarak başlangıçta yüzde 100 hissesine sahip olacak şekilde, Türkiye'nin kanunları ve düzenlemeleri kapsamında anonim şirket şeklinde kurulacak.

Rus yetkili kuruluşlarının proje şirketindeki toplam payları, yüzde 51'den az olmayacak.

PROJE ŞİRKETİNİN BAŞARISIZLIĞINDAN RUSYA SORUMLU
Rus tarafı, proje şirketinin başarısızlığı halinde, anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek için yeni bir proje şirketi belirlemede sorumluluk üstlenecek.

Proje şirketi, elektrik satın alma anlaşmasının sona ermesinin ardından nükleer güç santralinin her bir ünitesi için işletmeye girişten 15 yıl sonra net karın yüzde 20'sini Türkiye'ye verecek. Bu ödeme, santralin ömrü boyunca devam edecek.

Proje şirketi, ilk 7 yılda 1. üniteyi devreye sokacak. Şirket daha sonra art arda birer yıl aralıklarla 2, 3 ve 4. üniteleri ticari işletmeye alacak.

Türkiye, nükleer güç santrali yapılacak sahayı, mevcut altyapısıyla birlikte bedelsiz olarak, santralin söküm sürecinin sonuna kadar proje şirketine tahsis edecek.

Proje şirketi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK) elektrik üretimi lisansı almasından sonraki 30 gün içinde, 4 ünite için sabit miktarlı elektriğin alınması amacıyla Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) ile elektrik satın alma anlaşması imzalayacak.

TETAŞ, proje şirketinden santralde üretilmesi planlanan elektriğin ünite 1, ünite 2 için yüzde 70'ine ve ünite 3, ünite 4 için yüzde 30'una karşılık gelen sabit miktarlarını, her bir güç ünitesinin ticari işletmeye alınma tarihinden itibaren 15 yıl boyunca KDV hariç 12,35 ABD senti/kWh fiyattan satın almayı garanti edecek.


AA
 
zaten ruslar bu nükleer enerji konusunda uzmanlar,en doğrusunu yapmış ülkemiz
 
ruslardan öğrensinler..
adamlar nükleer enerjiyi denizaltında bile taaaa ne zamanlarda kullanmaya başladılar..
bilenden öğreneceksin...
 
Elektrik üretiminin %60-80'ini (Türkiye'nin yaklaşık 2 katı) Nükleerden karşılayan Fransızlar, Çernobil'i yaşayan Ruslardan daha iyiler diyebilirmiyiz?
 
ruslar daha iyidir çünkü çernobilden der çıkarmış tecrübe kazanmışlardır.ayrıca yanlış hatırlamıyosam çernobil olayı ukrayna da olmamışmıydı..
 
ruslar daha iyidir çünkü çernobilden der çıkarmış tecrübe kazanmışlardır.ayrıca yanlış hatırlamıyosam çernobil olayı ukrayna da olmamışmıydı..

Evet iki Çernobil reaktörüde Ukrayna'nındı.
 
her iyinin bir kötü tarafı var.hep kötüyü görürsek evden dışarı çıkmamak lazım(yoksa oda olmuyor galiba)eninde sonunda nükleerimiz olucaktı hayırlısı olsun.
 
Nükleer santral tasarımı ve imalatı konusunda en kötü durumda olan Ruslardır. Avrupa Birliği ile bir anlaşma yaptı bir kaç ay önce. Santral tasarım ve imalatını batı standartlarına getirmek için.

Çernobil kazasının neden olduğunu biliyormusunuz ki, bu tecrübeden sonra en iyisi onlar oldu diyorsunuz? Çernobildeki santral nasıl bir santral ki, ondan ders çıkartılsın?

Maalesef nükleer santralkurulsun diyenler bile nükleer teknolojinin ülkelerdeki durumunu bilmiyorlar. Hele nükleer güç sahibi olmayı hayal edenler ... NPT, physical protection ve safegurard ne kadar önemli ve sıkı takip edilen bir konu olduğunu okumalı, öğrenmeli,...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst