AKIM TRAFOSUNDAN AKIM BİLGİSİ ALMA İŞLEMİ

Katılım
9 Ara 2011
Mesajlar
14
Puanları
1
MERHABA, arkadaşlar akım trafosundan akım değerini okumak istiyorum 0-10 amper aralığında bir değer, akım trafosu kullanarak okumaya çalıştım ama olmadı yaptıklarımı kısaca anlatayım iletkeni akım trafosunun içinden geçirdim ve gerilim ölçmeye basladım ölçü aleti ile düzgün değerler aldım 1v 2v gibi ama pic adc ye bağladığım zaman zıplamalar gördüm yani 1.1 v dan 4,2 voltlara çıkıyor dalgalanmalar oluyor. stabil bir şekilde gerilim değeri nasıl alabilirim akım trafosundan başka yöntem var mı kaliteli ve yalıtımlı okuma yapabilmek için.Filitre devresimi konulmalı oradaki bağlantı şekli konusunda neler yapılabilir bide opamp ile yükselt diyenler var bu gerekli mi gerekli isede 741ile bağlantı şekli konusunda yardımcı olursanız sevinirim pic=16f877 yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
 
Pic adc için internal clock seç, filtre için akım trafosu bacakları arasına 1mikrofarat elektrolitik kondansatör koy öyle dene. Geçen akım umarım doğru akımdır. Alternatif akımda bunu doğrultarak pic e girmen lazım
 
toroid tip yada s tip farketmez akım trafosundan aldığınız uçların voltaj ürettiğini nerden çıkarttınız?.

akım trafoları ana akımdan geçen akımları daha düşük akımlara çeviren izolasyonda sağlayan elemanlardır. yani siz 1:10 diye aldığınız trafo ana kablodan 10 amper geçerken sizin trafo uçlarından 1 amper akar. tabi bu akımın akması için bir yüke bağlı olması lazımdır. ve siz gerilim okuyacaksanız akımın bir yükten yani bir dirençten geçmesini ve direnç üzerinde düşen gerilimi bir adc ye girmeni gerekir. pic ayarları ile oynasanızda birşey değişmeyecektir.
geçen akım ac ise trafoda 1/10 oranında ac akım ,geçen akım dc ise yine aynı oranda dc akım akıcaktır. dikkat edin akım şiddetini okumanız için meşhur V=I*R formulunu kullancaksınız.
geçen akım ac ise doğrultmanızı tavsiye etmem bu gibi ölçüm tekniklerinde ac gerilim ölçerken doğrultma yerine rms ac dc converter devrelerine ihtiyaç duyulur. diyot ile doğrulttuğunuzda nonlineer sonuçlar alırsınız ve ac gerilimden yanlış hatırlamıyorsam 1.47v fazlası gelecektir. bu değer herzaman aynı olmamakla diyottan diyota,kondansatorun esr sinden tutunda bir sürü faktöre göre değişir.

kısacası siz akım trafosuna bir %1 toleranslı 1k direnç ile gnd ye bağlantı yapın sonra avo ile direnç uçlarının gerilimini bir ölçün. direnç olarak manganin telinide tavsiye ederim. (avo içlerinde genelde bu vardır)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,592
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst