Akım Trafosundan ne voltaj çıkar?

exp

Üye
Katılım
10 Ocak 2008
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bir O.G. tesisinde ölçü hücresi içerisindeki ayırıcı ve kesici arasında kullanılan 3 adet akım trafosunun çıkışlarında faz-faz ve faz-nötr arası kaç volt görmem gerekiyo. Ben sıfır görüyorum da. Sanırım bu nedenle pano üzerindeki ampermetreler çalışmıyo.
akım trafosu oranı:15/5
Gerilim trafosu oranı:31500/100
Saygılar
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sn:exp

Siteye bi bakıp çıkayım demiştim fakat sorunuzu gördüm birşeyler yazmadan çıkmıyım dedim.

Kullanmakta olduğunuz arıza tespıt tarzı emın olun bence cok tehlıkelı bır arıza tespıt metodu.İlk önce genellıkle akım trafoları kesıcı cıkısı ve yük arasına bağlanır.Akım trafosu cıkıs voltajlarını ölçmek hiç aklıma gelmedi şu ana kadar

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/yüksek-gerilim-hakkında-tüm-bilgiler-buraya.2799/

bu linkte akım - gerilim trafosunun polarıte tayini ve sağlamlık kontrolu uzerıne bılgıler mevcut bir göz atın ıstersenız.Bana sorarsanız benım kanaatımce akım trafolarınız arızalı olsaydı eger sımdıye kadar gozle gorulur bır patlama olurdu cunku bıldıgınız uzere ampermetrelerın bı ucu cıkık olsa bıle akım trafosunun patlamasına neden olur.Bir polaritesini kontrol etsenız daha iyi olacaktır.

Kolay Gelsin
Saygılarımla
 
fazlar arası 315000 volt okursun sonrasını hatırlayamazsın gibi geliyor bana :) ;D
gerilim trafosunun çıkışında 31500 voltta 100 volt okursun.faz faz arası.akım trafosu sekonder uçları her faz kendi ampermetresinden geçer ve sonra üç faz kendi arasında şöntlenir.yıldız noktası oluşturulur.eger şöntlemez isen akım ölçemezsin ve trafolar aşırı doyuma giderek delindikten sonra patlar.....
 
Arkadaş,ampermetreler analogmu dijitalmi belirtmemişsin.Dijital ise besleme gerilimi geliyormu?Analog ise BuRçin.arkadaşın dediği polerite tersliğinden ters sapıyor olabilir.Akım trafosunun sekonderinden gerilim ölçmek benim de hiç aklıma gelmedi.Belki çok küçük bir gerilim ölçülmesi mümkün olabilir.Ama ne fayda devrenin ve cihazların doğruluğuna bakın.
 
Arkadaşın bahsettıklerini karıştırdım,akım trafosundanmı bahsediyor, gerilim trafolarındanmı birbirine girdi.feritt arkadaş, 31.5000 okur gerisini hatırlamazsın demiş, ??? Bi kere 31.500 v.u gerılım trafosunda neyle nasıl yakından ölçecek, okuyamazkii, hatırlasın. Arkadaş allah ömrünü uzun etsin, sen meslekte yenısın. Bu yüksek gerilim ölçme işi uzaktan kumanda ile olmaz. Ehli bir meslektaşla, yerınde baksanız daha ıyı olur bence...
Kesıcı , ayırıcı dediğine göre, akım trafosundan bahsedıyorsun. Ondada, faz - faz arası olmaz herbiri kendi arasında kendı fazından geçen akımı ölçer, istersen sorununu bir daha gözden geçir, yaz...
 
arkadaşlar yüksek gerilim gerçekten tehlikelidir.ben 18 sene gibi bu işle ugraşmak zorunda kaldım yukarda yazılan soruyu okuyunca yüksek gerilim ölçülüp okunamamış gibi bişi anlaşılıyor.bende espiri olsun diye şaka yaptım.soruyu bi daha yazarsa arkadaş her şekil yardımcı oluruz.
yüksek gerilim hata affetmez ...........
 
Akım trafoları kural olarak sekonderi açık olarak kullanılamaz.Empedans trafosu olarak çalışır.Çıkışı açık devre olursa sonsuz empedans davranışı gösterir ve trafo yanar.Çıkış açık devre iken gerilim ölçülürse 500 volt gibi bir geilim okunabilir.Ölçme aletlerine bağlandığında çıkış gerilimi 5 ile 20 Volt arasında okunabilir.
 
Aslında asıl sorun Aşırı Akım Kısa Devre Rölesinin çalışmıyo olması. (Bunun yanında 3 adet analog ampermetrede çalışmıyo.) Yani sistem şu an korumasız çalışıyo. 24 VDC kumanda geriliminde bi problem yok. Benim amacım arızayı tespit etmekti. Hücre şemasından devre takibi yaptığımda ise bahsettiğim röleye akım trafolarından 4 adet giriş olduğunu gördüm.. R,S,T ve Toprak. Benim bilmek istediğim röleye giren bu kablolarda kaç volt olması gerektiği. Yani 0V olmayacak heralde. Sorun akım trafosundan mı onu öğrenmek istiyorum.
Cevap veren arkadaşlar teşekkürler.
 
izmirli_3_5 ' Alıntı:
bu gönderdiğim işini görür sanırım

Bu gönderdiğin hiç işimi görmedi desem inanırsın heralde. Yeni bi trafo alacak olsam olurdu ama.
 
Şöyle yapabilirmisin;
Önce rölenın markasını / tipini bildirirsen daha tafsilatlı bilgi aktarımı olabilir. İşletmenin çalışmadığı bir zamanda şunu deneyebilirsin. Rölenin üzerinde, test butonu olmalı oraya bas, kesıcıye açma kumandası gidiyorsa röle ve gerıye doğru devreler normal gözükecektır. Rölenın çalıştığına dair ışkları yanıyormu. İlk bakacağın yerler olmalı..
Kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst