Akım trafosu gücü ile ilgili

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Arkadaşlar bildiğinizz gibi tüm akım trafolarının belirli bir gücü var. Bu güce göre sekonder devreye bağlayacağımız ekipmanları seçebiliyoruz. Ancak bunun yanında birde sekonder hattan ötürü oluşan hat kayıpları vardır. Burada hat kayıplarını bize veren formul
P=IxIxL/56xq
I= nominal akım= 5A sekonder akımı için
q= kablo kesiti
Bu formulü ele aldığımızda mesafeyi işleme sokan L kafamı kurcalıyor. 3 fazlı sistemlerde ölçü trafomuz ile sayaç arası 10 mt diyelim. L yi 10 mt mi alıyoruz 20 mt mi? Yani hem gidiş hem dönüş için 10 mt alıyomuyuz.
Veya ben cansız uçları trafo üzerinden köprüleyip topraklasam ve 3 fazdan ayrı ayrı cansız uç götüreceğime köprülediklerimden bir uç götürsem ne olur? tabi sayaca götrüdüğüm bu ucu sayacta yine 3 ayrı uca dağıtıcam.
Bu L yi kaç almam gerekir çok kafam karıştı.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
tek fazlı sistemde L yi 2*10m olarak alırız. 3 fazlı sistemde ise L yi sadece 10m olarak alıp hesap yaparız.
 
paylaşımınıza teşekkür ederim ancak bizim akım trafoları zaten sipariş verilmiş ve güçleri 5 VA seçilmiş. Trafo ile sayaç arası 100 metre olduğundan trafo gücünde sıkıntı yaşıcaz. He ne yapıcaz kalın kablo vs kullanıcaz ama busefer de klemense bağlantıda sorun yaşıcaz. O yüzden ben şunu mantıklı buluyorum. Akım trafolarının cansız uçlarını her üç trafonun da çıkışında köprüleyip sayaç tarafına tek bir cansız uç götürmek, orada yine bu ucu çoğullayıp üç faza ait klemense girmek. Tabiki topraklamayıda yaparak. Böyle yaparsam trafom ile sayaç arasında faz başına 1 kablo gideceğinden formüldeki 2 çarpanı olmayacak. Yanlışmıyım?
 
paylaşımınıza teşekkür ederim ancak bizim akım trafoları zaten sipariş verilmiş ve güçleri 5 VA seçilmiş. Trafo ile sayaç arası 100 metre olduğundan trafo gücünde sıkıntı yaşıcaz. He ne yapıcaz kalın kablo vs kullanıcaz ama busefer de klemense bağlantıda sorun yaşıcaz. O yüzden ben şunu mantıklı buluyorum. Akım trafolarının cansız uçlarını her üç trafonun da çıkışında köprüleyip sayaç tarafına tek bir cansız uç götürmek, orada yine bu ucu çoğullayıp üç faza ait klemense girmek. Tabiki topraklamayıda yaparak. Böyle yaparsam trafom ile sayaç arasında faz başına 1 kablo gideceğinden formüldeki 2 çarpanı olmayacak. Yanlışmıyım?

Sn darma
Akım trafoları ile sayaç arası nasıl olurda 100m gibi inanılması güç bir mesafede olabilir bunu anlamak mümkün değil zaten bu yönetmeliğede aykırı ölçü grubu bir yerde olur ve mühürlüdür. Süzme sayaç olarak kullanıyorsanız o zaman bir şey diyemem ama her halükarda 100m kabul edilemeyecek bir mesafe. Sorunuza gelirsek kablo kesiti 2,5'luk kabulu ile gidiş ve geliş iletkenleri aynı kesitte olduğu için formülde x2 yazmakta ancak siz 3 akım trafosununda topraklanan uçlarını birleştirip tek kablo götüreyim derseniz dönüş iletkenin kesitini düşürmüş olursunuzki buda gerilim düşümünü arttırır daha fazla güç çekilmesine neden olur.Kalın kesitle iletim yapıp akım trafosuna en yakın noktada klemens bağlantısı ile kesit düşürülebilinir.
 
Sn teknikadam başta belirtmem gerekirdi belki bu benim hatam. Ben 154 kV şalt tesisleri için konuşuyorum. Bildiğiniz gibi böyle yerlerde şalt tesisinin dışında yapılır ölçü odası, koruma odası vs. O yüzden 100 m doğru bir değerdir. Peki şu bağlantı mümkün değilmi sizce. Cansız uçları her iki tarafda da(sayaç ve öçlü trafosu ) köprülü ve topraklı, ve ölçü trafosundan sayaca tek kablo gidecek. Yani buu bir şekilde uydurmam lazım çünkü akım trafosu siparişi verilmiş bile. 5VA gücü var. İşim biraz zor galiba.
 
Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.


Olması gereken bağlantı şekli yukarıda belirtildiği gibi. Böylesine devasa bir mesafe böyle bir uygulama hiç denemedim görmedimde duymadımda akım trafoları bahsettiğiniz şekilde yıldız bağlanmış oluyor sirkulasyon akımlarından dolayı problem oluşur,her faz için akım trafosu sekonder devresi bağımsızdır. Ölçümü alçak gerilimden neden yapmıyorsunuz? yeni akım trafolarını nereye koyacaksınız? Dağıtım trafonuz nerede? Dağıtım trafonuzun primer yüksek gerilim kısmındaki hücreleriniz nerede? sisteminizi tam olarak açıklarmısınız?
 
Ölçümü alçak gerilimden yapamıyorum çünki mevcut bütün trafoların ölçümü YG tarafından yapılıyor ve ayrıca AG tarafındaki akım trafom ölçüme uygun değil.
Yeni akım trafoları ölçü odamızın yaklaşık 100 m ötesinde 154 kV şalt sahası içinde olacak.
Üretici olduğumuzdan Güç trafolarımız bu bahsettiğim 154 kV şalt sahasının içinde.
Yüksek gerilim kısmındaki hücrelerim iki yerde biri ölçü odasında (100 m) diğeri koruma odasında (110m). Herkesin bilgilenmesi için buradanda devam edelim isterim.
 
Sn. darma.
Bu kadar uzun mesafeler için,aslında,sekonder çevirme oranı 1 olan trafolar kullanılması
gerekir idi.Siz,akım trafolarını seçtiğinize göre,bundan sonra ,çekilecek kablo kesitini bü-
yütmekten başka çare gözükmüyor.Bu durumda,her akım trafosundan 2 li kablo çekme-
nizden başka yol yok.Bu durumda da, 2x 25 mm2 kesitli kablo olması gerekiyor.Bu kablo-
nun,NYRY ( çelik zırhlı ) olmasında da yarar var.
Formüller,aşağıdadır
Nk = I2 x R R = Nk / I2 = 5 ( VA ) / 5 x5 ( amper kare ) = 0,2 ohm ( ölçü aleti dahil )
Rk = 2 x L / k x q q = 2X L / k x Rk q = 200 / 56 x 0,2 = 17,85 mm2 = 25 mm2
sekonder akımı 1 amp. seçmiş olsa idiniz,kestinizin,ne olacağı buradan çıkar.Yapılan çift
yönlü hatanın bedeli,böyle kötü olarak ödenecek.
Burada,hem akım rafosu çevirme oranı,hem de trafo gücü malesef yanlış hesaplnmış .En
bariz hata,TRAFO GÜCÜNÜN yanlış hesaplanmış olmasıdır.
 
Bu tip tesislerde 3 akım trafosu yerine 2 akım trafosu ile ARON bağlantı yapılabilirmi? Eğer yapılabilirse çekilecek kablo sayısı 4 ten 3 e düşecektir.(sadece bir fikirdi ve zaten bir trafo çalıştırılacağından fazlar bir birlerine çok yakın değerlerde akım çekileceğini umuyorum)
 
Her akım kolu için,2 adet 5 / 1 akım trafosu koyup, 1 amp. akımın taşınması cimnastiği de
düşünülebilir ( akım trafoları,başta ve sonda olacak şekilde ) !
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst