Akım trafolu sayaç bağlantıs hk.

Ertug_TR

Üye
Katılım
2 Eki 2007
Mesajlar
292
Puanları
1
Merhaba;
Forumda arama yaptım,bulamadım.Bu yüzden yeni konu açtım.3 fazlı aktif mekanik veya elektronik kombi sayaç bağlantısı yaparken, akım trafosunun S1-S2 uçlarını,sayacın akım uçlarına bağlıyoruz.Ayni zamanda akım trafosunun S2 uçlarını birleştirip,topraklıyor muyuz? S2 uçlarını topraklamadan bağlantı yapsak dezanavantajları ne olabilir?Ölçümde bir hata olur mu?Yoksa sadece koruma amaçlı mı? Bu bağlantı yapılır.Teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
merhaba,
S1 den induklenen yüksek gerilimi elega etmek için sadece güvenlik amaçlı.
 
merhaba,
S1 den induklenen yüksek gerilimi elega etmek için sadece güvenlik amaçlı.

Akım trafolarından, bağlantıları değiştirmek zaman alır.Sanırım sayaç üzerinden 3,6,9 nolu klemenesleri bağlayıp,buradan da topraklamaya bağlasak ayni işlem olmuyor.Ama sadece koruma amaçlı ve çok sakıncası yoksa yapmasakta olur zannedersem.İyi çalışmalar.
 
sayaç 6 uçlu yani her fazın akım trafo girişi için S1, S2 uçları ayrı ayrı ve bir de topraklama girişi var diye biliyorum, zaten içerden S2 ler toprakla bağlantılıdır diye tahmin ediyorum. Bu yüzden bence S1 ve S2 yarı bağlanmalı, toprak girişine de toprak bağlanmalı, bu şekilde uygundur
 
sayaç 6 uçlu yani her fazın akım trafo girişi için S1, S2 uçları ayrı ayrı ve bir de topraklama girişi var diye biliyorum, zaten içerden S2 ler toprakla bağlantılıdır diye tahmin ediyorum. Bu yüzden bence S1 ve S2 yarı bağlanmalı, toprak girişine de toprak bağlanmalı, bu şekilde uygundur
3 fazlı ve nötr olduğundan 10 adet klemens var. Her faz için S1 R S2 ,şeklinde bağlanıyor.Sayaç üreticilerinin katologlarını incelediğimde S2'leri toprakla irtibalıyor.Benim öğrenmek istediğim, eğer bu uçlar toprakla irtibatlanmadıysa ölçümde hata payı varmıdır? KOlay gelsin.
 
Benim kullandığım Makel ve köhler X5 lerde nötr de akım trafo girişi yoktu, sanırım o sayaçta var. Toprak bağlamak S1 ve S2 de oluşacak parazitlerin akması için gerekli bence ama zaman zaman pano içindeki topraklama yapılıyor ancak tesis topraklaması olmadığı için sizin yaptığını topraklamanın da bir anlamı kalmıyor. Eğer tesis topraklamanız var ise bence bağlamakta fayda var. Ben sayaçta yaşamadım ama bazı enerji analizörlerinde topraklama yapılmadan yapılan ölçümün farklı olduğuun gördüm.
 
akım trafolarının bir ucunu her zaman topraklamak güvenlişk açısından iyidir.
 
S1 den induklenen yüksek gerilimi elega etmek için sadece güvenlik amaçlı.

Sn. aoozbek;

elega etmek...?

Ne demek, böyle bir terim var mı acaba..? Şimdi sorsam anlamını sen bile bilmiyorsundur...
elimine etmek... mi demek istedin, bilemiyorum. Neyse, güvenlik amaçlı olduğu doğru...




AKIM TRAFOLARININ (Redüktörlerinin) TOPRAKLANMASI :

Yüksek değerlerdeki elektriksel birimlerin ölçümlerinde (akım, gerilim, güç...vs), ölçü aleti (.... metre ve sayaçlar) yapıları gereği direkt olarak ölçüm yapılacak hatta bağlanamazlar. Bu yüksek değer belirli bir oranda düşürerek ölçü aletine uygulanır. Buna dönüştürme oranı deriz.

Üzerinde akım bobini bulunan ampermetre, wattmetre,elektrik sayaçları, Cos Φ metre vs.. eğer yüksek akımda ölçüm yapmaları gerekiyorsa üzerinde bulunan akım bobinlerine akımı, akım trafoları sağlar.

Akım trafoları bildiğimiz transformatör mantığı ile çalışırlar, burada birincil (primer) sargı ana hat üzerindeki bara veya ana hat kablosudur, tabii ki doğal olarak tek sarımlıdır.İkincil (sekonder) sargı ise trafonun dönüştürme oranı katsayısı kadar sarımlıdır.


Akım Trafolarının İkincil (Sekonder) Sargılarının topraklanmasının nedenlerine gelince:

1. Akım trafolarının ikincil sargı uçlarının yük altında açık olması (ölçü aletine giden kablo kopukluğu, ölçü aleti klemensinden uç çıkması ...) halinde, ikincil (sekonder) sargının meydana getireceği zıt (MMK) manyeto motor kuvvet ortadan kalkar. Birincil sargıdan (primerden) geçen akıma bağlı olarak trafonun nüvesindeki manyetik akı önemli ölçüde artar. Manyetik akının artması sonucu ise trafo nüvesi mıknatıslama akımına doyar ve sekonder uçlarda bir kaç bin voltluk bir gerilim meydana gelir. Aynı zamanda trafo nüvesi ısınmaya başlar ve belli bir süre sonra izolasyon bozulacağından trafo hasara uğrar. Patlar.

2. Akım trafolarının ikincil sargılarının bir ucunun ( l ) topraklanması gerekir. Bunun nedeni, akım trafosunun birincil sargısı ile ikincil sargısı arasında oluşan bir kısa devrede, birincil sargı devre gerilimi, topraklanan ikincil sargısı uç yardımıyla güç trafosunun nötr noktasından bir kapalı devre oluşturur.
Akım trafosunun ikincil sargı ucunun topraklanmaması halinde ise söz konusu arızada birincil sargı devre gerilimi, ikincil sargıya bağlı olan ölçü ve koruma devrelerine uygulanmış olur. Dolayısıyla bu devre üzerindeki ölçü ve koruma elamanlarının izolasyonu delinir. Aynı zamanda çalışan personel için hayati tehlike doğurur.


Ayrıca bu akım trafosu yüksek gerilimde kullanılıyorsa özellikle metal gövdesi de topraklanmalıdır. Eğer ölçme cihazının üzerinde topraklama klemensi (terminali) varsa bu noktayı da topraklamamız gerekir. Bu topraklama noktasına cihaz içinden, akım bobin uçlarından herhangi bir irtibat (bağlantı) yoktur. Bu noktanın topraklanması her elektrikli cihazda olduğu gibi ölçü aletinin (sayacın) metal gövdesinin topraklanmasıyla arıza nedeniyle gövdeye oluşan kaçak elektriği yoketmek, temas edenlerin can emniyetini sağlamak amaçlıdır.

Kısaca akım trafolarının ikincil sargı uçlarından birisinin (l) topraklanmasıyla, can ve mal güvenliği, çalışanın iş emniyeti sağlanmakla birlikte, devre elemanlarının da yüksek akım ve gerilimlere karşı korunması sağlanmış olur. Topraklamanın olup olmaması ölçmeye etkisi yoktur.
Bu konu forumda daha önce de anlatılmıştı... <<< (tıklayın)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst