Akım sabit kalmasına ragmen Voltaj artdığında Watt neden artar?

Peki o zaman/
Senin derdin zaten illa birşeyi birşeye carptirmakti.
Peki ozaman
12v 1A = 12w
6v 1A = 6w

Diyorsunki electronlar daha hızlı ilerler. Peki o zaman saniyede 1culombluk yuk gecmesi gerekirken hızlı ilerlediğinde saniyede 2 culombluk yuk ilerlemezmi eger hızlı ilerliyorsa?
Açıklamanız varsa dinlerim
 
Elektronların hızları değişmez. Elektron miktarı ise akım demektir.
Yük unsurunu ele almazsanız çıkmaza girersiniz.
Gerilim yani voltaj elektronların ne kadar gerildiğini ifade eder. Zaten bu sebeple GERİLİM denilmiştir.
6V luk bir gerilim 6 ohm üzerinden 1A akım akıtabilir. Yükü 12 ohm yaparsak elektronların gerilimi direnci aşmaya daha zorlanacağı için daha az miktarda gidebilirler.
Ama 12 ohm yüke 12V luk bir gerilim uygularsak elektron miktarı yine 6V taki 6 ohm yükteki miktarı kadar gidebilirler.
Bir insan bir arabayı belli bir güçle itebilir. Uyguladığı itme gücü de gerilimdir. Eğer itme gücü zayıf ise arabayı çok az hareket ettirebilir ya da hiç hareket ettiremez. Ama o insanın itme gücü fazla ise arabayı daha hızlı hareket ettirebilir.
Keza arabayı iki eşit güçte insan hareket ettiriyorsa haliyle araba daha hızlı yol alır.
Buradaki itme deyimi örnektir. Aynı şekilde bir yayı germek te aynı anlamdadır. Yani gerilim.
 
Peki o zaman/

Peki ozaman
12v 1A = 12w
6v 1A = 6w

Diyorsunki electronlar daha hızlı ilerler. Peki o zaman saniyede 1culombluk yuk gecmesi gerekirken hızlı ilerlediğinde saniyede 2 culombluk yuk ilerlemezmi eger hızlı ilerliyorsa?
Açıklamanız varsa dinlerim
Herhangi bir enerji akışının sağlanabilmesi için, akış doğrultusunda iki nonta arasında bir potansiyel fark olması gerekir. Barajda biriken suyun türbini çevirmesi için yer çekimi etkisiyle türbine uyguladığı kuvvet (yüksekliğe bağlı basınç) bir gerilimdir. İçten yanmalı motorların pistonlarındaki patlama sonucu oluşan basınç ta yine pistonun krank miline uyguladığı kuvvet yine bir gerilimdir. Yani enerji akışı olması için muhakkak bir potansiyel fark olmalıdır. 12v bir ucu 0 diğer ucu 12v yüklü olan yada bir ucu -12v diğer ucu 0v, başka bir ifadeyle birucu -12345v diğer ucu - 123333v olan bir potansiyel fark demektir. Enerji aktığı doğrultuda akışına direnç gösteren etkenler enerjinin serbestçe akmasını engeller. Türbine akan suyu ayarlayan vana gibi. Devrelerdeki direnç gibi. Arabanın taşıdığı yük gibi. Lavabonun musluğu gibi. 12v uygulandığında 1a çeken direnç için 12w güç tüketiyor denebilir. Aynı direnç asla 6v 1a güç çekemez. Akım sınırlama yada başka teknikler uygulansa bile uygulansa bile bu denklem asla değişmez. Musluğu açtığınızda bardağı 10sn de dolduruyor diyelim. Şebekenin basıncı düşünce bardağı 20 snde dolduracak. 10 snde doldurmak için musluğu biraz daha açmalısınız. Yani direnci düşürmeniz gerekir. Evrene hükmeden bilinen 4 temel kuvvet vardır. Tüm enerji fazları bu kuvvetlerin sonucu oluşmuştur. Potansiyel fark yoksa kuvvet yoktur. Kuvvet yoksa enerji dengededir ve enerji akışı sağlanmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,921
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst