Akım korumalı prizler

GND-

Üye
Katılım
12 Eki 2016
Mesajlar
505
Puanları
16
s.a bu akım korumalı prizlerde birşeyi merak ediyorum üzerinde 300 joule 500 joule gibi ifadeler yer alıyor acaba bu joule ifadesi tam olarak neyi ifade ediyor ??? priz alırken joule değeri yüksek olanı mı almak lazım ????
 
A. selam. Bakın,bildiğiniz gibi joule bir iş,enerji birimidir, watt karşılığı 1 joule = 1 watt * 1 sn.dir. (İŞ= Güç * Zaman) 1 Joule, 1 watt' lık gücün 1 saniye süreyle taşınmasıyla aktarılan enerji miktarıdır. Elektrikten bildiğimiz gibi 1 joule/1 saniye= 1 watt' dır, elektrik gücün başka bir karşılığı olarak.(Güç=İş/zaman)

Joule ifadesi akım korumalı prizlerde anlık (Surge) olarak gelen yüksek enerjili darbe gerilimlerine karşı seçilen akım korumalı prizin sayısal olarak içlerindeki paralel bağlı varistörlerin karşılama,yani kendi içinde ısınıp,şebekeden gelen fazla enerjiyi içten yok edebilme becerisini tam olarak ifade eder. Bu da joule'un sayısal değerinin ne kadar yüksek olmasında gelen daha yüksek enerjili darbe gerilimlerine karşı çok daha iyi koruması anlamına gelir. 500 joule'luk olanı 300 joule'luktan daha yüksek enerjili olarak gelen darbelere karşı daha iyi koruma yapacağını gösterir, buradan çıkan sonuca göre.

Bir de bu akım korumalı prizler (tekli veya çiftli) watt değerleri olarak sayısal bir değeri üzerlerinde yazarlar. Örneğin üzerinde 3660 watt yazıyorsa max. bu güce kadar olan tüm cihazlarımızı (tv,çamaşır mak,bulaşık mak,buzdolabı,vb.) bu ikili veya tekli prize direk bağlayacağımız sonucu çıkar. Daha yüksek watt değerlerini bağlarsak normal korunumdaki kullanımını riske atmış da oluruz. Yani üzerlerinde yazan bu watt değerinin hiç geçilmemesi gerekir,tıpkı uzatmalı,sıradan prizlerin de üzerlerinde yazan watt değerlerinin hiç geçilmemesi gibidir. Bu değer geçilirse kablonun,prizin,iç iletken metallerinin,vb. içten aşırı ısınıp yangın çıkabilmesi riski her zaman bulunur,bildiğimiz gibi.Daha önceden kullanım gücümüz tam belirlenip satın alma durumu (hem akım korumalı hem de normal uzatmalı sıradan prizler için) prizler üzerinde yazan watt değerlerine göre yapılmalıdır. Yani bu üzerlerinde yazan watt uyarısı, hem akım korumalılar için hem de normal uzatmalı prizlerde buna tam olarak uyulması için her ikisinde de geçerlidir.

Not: Akım korumalı priz seçiminde bilinen (Popüler) markaları seçmeniz çok daha iyi olur.Bu konuda tanınmış ve kendini iyice kanıtlamış markalar vardır. Bu markalar konusunda deneyimi olan uzmanlarımızın alt linklerde, daha önce açılan (5 ayrı konu başlığında) marka tavsiyeleri de ayrıca bulunmakta.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
S-Link ahahtarlı pirizler( 8 Tl ) içindede varistör vardır.Pahalı ve palavrası bol koruyucularla aynı işi görür.Eğer gerçekten koruma işi yapmak istiyorsanız,Phoenix,Leutron ,Legrand,Schneider gibi profesyonel koruyuculardan alın.Bu cihazlardan max. verim alabilmek içinde,topraklama direncinin < 2 ohm olması gerekir.Benim aletim,enerjinin tamamını absorbe ediyor tipli palavralarada
itibar etmeyin.
 
Son düzenleme:
aydınlattığınız için teşekkür ederim schneider in ürünleri çok orijinal ama biraz pahalı tunçmatik ve belkin nasıl acaba bende tunçmatik 5 li akım korumalı priz var memnunum..
 
tunçmatik te iyi marka :
image008t.jpg
image006t.jpg
 
tunçmatik yerli malımı ??
 
Evet,tunçmatik yerli malı ve iyi markalardan sayılır.LITE 650 VA'lık Ups olarak tercih etmiştim,uzun süre sıkıntısız hizmet verdi bana,akım korumalı priz olarak da marka tercihi yapılabilir.Kolay gelsin.
 
made in Turkiye Türkiye'de üretiliyor en iyi kalitede.

Tüm komponentleri Türkiyede mi üretiliyor?
sadece entegrasyon firması diğer tüm firmaların olduğu gibi. (benim firmamda dahil)
insan üzülüyor böyle olunca. keşke komponentleride biz üretebilseydik. IC üretmeyi geçtim de en azından varistör üretseydik.
 
Tüm komponentleri Türkiyede mi üretiliyor?
sadece entegrasyon firması diğer tüm firmaların olduğu gibi. (benim firmamda dahil)
insan üzülüyor böyle olunca. keşke komponentleride biz üretebilseydik. IC üretmeyi geçtim de en azından varistör üretseydik.
direnç,transistör ve kondansatör üretiliyor belki varistör üreten vardır belki...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst