Akım elektron akış hızı mıdır yoksa elektron miktarı mıdır?

basit sanılan, herkesin bildiğini sandığımız sorular da önemli bencesi,.
sormaya utanılan, cahil olduğumuz kanısı kaygısıyla görmezden gelinen, alttan alınan basit şeyler.
Muhtemelen sanayimizdeki çoğu oto elektrikçinin, daire tesisatçının, bobinajcının da aklına gelmiştir elektriğin saatte kaç yaptığı... müh, değilsen sana faydasına ne deyip akıldan es geçilmiş.
Ben kısmetse mühendis olacam ama böyle detaylar kafama takılıyor geçiştirmek istemiyorum mühendisi olacağım şeyin tam olarak ne olduğunu nasıl çalıştığını bilmek istiyorum
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik, esas itibariyle metallerdeki serbest elektronların, dışarından uygulanan kinetik enerji ve manyetik kuvvet etkisi ile hareketlendirilmesi sonucu oluşan tersiner enerji türüdür. Dolaysıyla yeniden kinetik enerjiye dönüştürülebilir.

Bir metal kablo üzerinde içi su dolu bir hortum misali hazırda bekleyen bu serbest elektronlar, hortuma nasıl ki diğer ucundan belli bir basınçla su verildiğinde içindeki suyu iterek öbür ucundaki suyun akması sağlanıyorsa, metal kablonun da bir ucundan verilen belli bir gerilim, içinde bulundurduğu serbest elektronların bir iş yapmak üzere diğer uçtan akması sağlanır. Her akan elektronun yerine de akım kaynağından yeni elektronlar kabloya verilmiş olur. Hortumdaki su gibi gerilimi kesince de gerilim altında da kablodaki serbest elektron sayısı değişmez. Elektronların aktığı/çıktığı yön eksi, gerilim uygulanan/girdikleri yön artı yöndür/kutuptur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst