Akımın değerini ne belirler ?

redblow

Üye
Katılım
31 Ağu 2020
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
24
Merhabalar, bir güç kaynağında maksimum akım değerini belirleyen etken nedir ? Ayriyeten Youtube'da izlediğim güneş ya da rüzgar enerjisinden elde edilen gerilimlere (40-50 voltlar) nazaran akımın çok düşük olabileceği sadece küçük çaplı işlerde kullanılabileceği söyleniyor. Buradaki akımın düşük olma sebebi nedir ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
# Güç kaynağına bağlı direnç akımın değerini belirler, ohm kanununa gore direnç sıfırsa ( kisadevrede ) akim sonsuz değere gitmek ister. Kısa devre koruması yoksa elemanlar yanarak akim durmuş olur.
# Güneş panellerinin 40_50 voltlarda dahi düşük akim vermesinin nedeni güçlerinin düşük olduğunu gösterir.
 
akım değerini neler belirler? tüketim belirler, kapasite belirler. mesela ben 50 kglık bir çimento torbasını 100 metre taşırım çünkü kapasitem budur. ama iki çimento torbasını taşıyamam kapasitem kaldırmaz. evlerimizde 50 Hz 220 volt elektrik var ve biz onu kullanıyoruz (sistem-standart böyle). bir evin kapasitesi 3-5 Kw dır tüketimin üzerine çıkarsan sigorta atar sistemi korur. şimdi gelelim üretime güneş paneli, rüzgar gülü anlık olarak evimizin ihtiyacını karşılayamaz. neden çünkü hem üretim kapasiyesi yetmez hem de sürekliliği yoktur. güneş her zaman tepede değil, rüzgarda her zaman senin istediğin hızda esmez. peki bu amcalar ne yaparlar? çalışırlar üretirler ama azar azar, biz bunu ne yaparız, önce dengeleriz, sonra depolarız sonra voltajını yükseltir Hz ayarını yaparız (biz değil makineler) sonra da yettiği yere kadar kullanırız. yani biz kaşıkla tüketirken bu amcalar çay kaşığıyla toplar. umarım kafanda belli bir çerçeve oluşmuştur. teknik detaylara girmen bu kadar anlatabildim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,520
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst