Akıllı gözlükler duyguları okuyor ve travmayı tespit ediyor

Katılım
27 Nis 2012
Mesajlar
51
Puanları
1
Yaş
34
Söz konusu olan X ışınları vb değil. 2AI Labs’ın ürettiği O2Amps gözlükleri kişinin duygularını ve sağlık durumunu cilt rengi ve rengin solukluğunu algılayarak tespit ediyor.

Gözlükler, gözün doğal yeteneği olan duygu ve sağlık göstergelerini algılayabilmek üzere inşa edilmiş. Örneğin kırmızı yanaklar utanmanın, yeşil bir surat mide bozukluğunun göstergesi. Kırmızı gözlükler bu basit göstergelerin de ötesine geçiyor ve çıplak gözle görülemeyecek ani duygu değişimlerini fark edebiliyor.

Bu gözlüklerin arkasındaki teknoloji, araştırmacı Mark Changizi’nin pirimatlar üzerindeki renk değişimleri konusundaki çalışmalarına dayanıyor.

Birinin utandığını yüzünden nasıl fark edebildiğimizin yanıtları burada saklı: Cilt değişimleri vücuttaki oksijen oranına bağlı meydana geliyor!

O2Amps’ı takan kişiler çevrelerindekileri insanların anlık duygu değişimlerini de görebilecek. Uygulama alanı kumar masasındaki bir blöfçü de olabilir ancak Changizi, daha çok tıp alanında doktorların teşhisini kolaylaştırabilmek için bu gözlükleri ürettiğini söylüyor.

Changizi ve ekibi, gözlük için 3 ayrı filtre geliştirmiş. Bunlardan biri, doktorların ve hemşirelerin damarları daha kolay bulabilmesini sağlıyor. Gözlüklerle oldukça belirgin hale gelen damarlar, ilk denemede bulunabilecek.

İkinci bir filtre daha var ve bu doktorların travmayı daha hızlı tespit edebilmesini sağlayacak. Travma yaşayan bir beden hemoglobin sızdırcıkta kandaki renk de değişir. Bu değişim yüzeyden bakıldığında görünür değildir. Ancak gözlükler sayesinde doktorlar bu renk değişimlerini ve elbette travma durumunu başka pahalı görüntüleme gereçlerine gerek kalmadan anlayabilecek. Bugünün elektrikle sağlanabilen ve faydasız olan teknolojisi yerine böyle pratik bir teknolojiyi teşhis için kullanmak tıp dünyasına büyük bir katkı demek.

Üçüncü filtre ise acil olmayan durumlar için yapılmış bir kontrol işlevine sahip. Örneğin, oksijen değerleri düşükse, kan koyu yeşile dönük bir renk alarak kişinin anemisi olduğunu ya da korku içinde olduğunu gösterir.

Şu anda 2 hastane gözlükleri test ediyor. New York’taki Mount Sinai Hastanesi doktorları, gözlükleri takarken gördüklerinin arkasında müthiş bir tıbbi görüntüleme potansiyeli olduğunu söylüyor. Changizi ve ekibi, ürünü, doktorların yanı sıra devasa bir potansiyel olarak son tüketicinin günlük kullanımına da sunacaklar.

Kaynak: Frasb
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst