Akülerin seri veya paralel bağlanmasında hacim ilişkisi

Geçenlerde çalıştığım sitenin sakinlerinden bir scooter geldi. Çalışmıyormuş ve bakmamı rica ettiler. Hayatımda ilk defa scooter görüyordum. Aslında hep merakta etmişimdir. Orasını burasını kurcalarken akünün nerde olduğuna bakarken akünün en altta daracık bir kutu içinde olduğunu gördüm.
Aküleri çıkardım ve ilk defa gördüğüm incecik 2 adet 6 v. akü. İki akü seri bağlanarak 12 v. elde edilmiş. Aküler tamamen bitmişti. Benden karaköye gittiğimde akü almamı rica ettiler bende aldım. Aldığım yere sordum neden bir tane 12 v. yerine 2 tane 6 v. kullanılmış diye. Aynı amperi alabileceğimiz akü hacmi daha büyük olur ve oraya sığmaz dedi. Hepiniz sağlıcakla kalın.
 
Tek akü içerisinde yapılsaydı bu işlem(iki adet 6V aküyü seri bağlama) genede daha mı büyük olması gerekiyormuş anlamadım???
 
arkadaslar bu konu benıde yakından ılgılendııryor acıkcası ve burda bı sorunun cvbını net olar aydınlatalım ıstıyorum ben . sımdı soru gayet ne ıkı tane akü seri olarak bağlanırsa voltajın arrttığı gıbı akımda artarmı . yanı ıkı tane ornek olarak verıyorum akulerden bır tanesı 10 amper olsun bu ıkı akü serı bağlandığında 20 amper elde edebılırmıyız ..
 
Benim bildiğim bir bir aküden alabileceğimiz gücün seri yada paralel bağlamakla artmayacağı. Yani iki aküyü seri bağlarsak voltajlar toplanır akım tek aküdeki gibi olur. Paralel bağlarsak voltaj tek akü voltajı, akım iki akünün toplamları kadar olur.
 
12 volt 7 amper iki akü ile seri bağlayarak 24 volt 7 amperlik bataryada yapabilirsiniz paralel bağlayarak 12 volt 14 amperlik bataryada yapabilirsiniz. Toplam güç aykanatında açıkladığı gibi değişmez. Fakat 24 volt 7 amperlik tek bataryayı 12 volt 14 amper yapamazsınız. Nakliye problemi olmazsa özel imalat olarak her hücre gerilimi 2 volt olduğundan seri bağlayarak istediğiniz voltajda batarya oluşturulabilmek mümkündür. Akülerde seri üretimin düşük maliyetleri nedeni ile genellikle 6 ve/veya 12 voltluk yapılırlar.
Ayrıca tüketicilerde yerleştirme ve taşıma kolaylıklarından dolayı bir adet 24 volt 100 amper yerine 2 adet 12 volt 100 amper almayı tercih ederler. Üreticilerde 1 adet 24 volt 100 amper aküye 2 adet 12 volt 100 amperlik aküden daha fazla fiyat isterler. Seri üretim mantığı.
Selamlar
 
İster 1 aküyle isterse 2 aküyle istenilen -- gerilim / -- Ah e ulaşılsın, enerji kaynağı olarak aralarında hiçbir fark yoktur. Çoğu kullanım alanının 12 V'u tercih etmesi seri üretimin bu yönde seyir almasına neden olur.Yoksa maliyet olarak 24 V'un daha fazla tutacağına inanmıyorum. Fiyatının yüksek olmasına gelince; az tercih edilmesinden dolayı piyasada az bulunması ve marka faktörünün etkili olmasıdır.
Mesela 96 V 118 Ah bir akünün imalatı 30 ila 60 gün arasında sürmektedir. Bu o akünün zor yapıldığı anlamına değil, önceliğin daha çok talep edilen akülere verilmiş olmasındandır. Ayrıca kasası vb. gibi şeklini belirten özel durumlarda akü fiyatı artacaktır.
 
slm sayın arkdaşlarım ben 4 adet aku bağlayacağım ben 245 wat elektrik üreteceğim ben buna 4 adet 165 amperlik aku baglayacagımve nasıl 24 wat olacaktır resmı varsa eklermisiniz saygılarımla
 
Arkadaslar 12volt 150 amper 4 adet akum var 48 volt yapacağım seri ve paralel olarak bağlar sam 48 volt 150 amper akü mu olur kac olur amperi nasil artırıyor yardimci olursaniz iyi olur saygılar
sunarım
 
SERİ BAGLARSAN VOLTAJ ARTAR. AMPER ARTMAZ.. PARALEL BAGLARSAN VOLTAJ AYNI KALIR. AMPER ARTAR. SERİ BAGLARSAN 48 VOLT 150 AMPER OLUR.
 
SERİ BAGLARSAN VOLTAJ ARTAR. AMPER ARTMAZ.. PARALEL BAGLARSAN VOLTAJ AYNI KALIR. AMPER ARTAR. SERİ BAGLARSAN 48 VOLT 150 AMPER OLUR.
4 tane 12 volt akü seri bağladım 48 volt . Ucuna 12 volt direnç bağladım . Kaç amper geçer 4 amper . Tek akü bağlasam kaç amper geçerdi 1 amper :)

4 tane paralel bağlı akü gerilim kaç volt 12 volt . 12 ohm direnç bağlasam kaç amper geçer 1 amper . 1 aküye paralel 12 ohm bağlasam kaç amper geçer 1 amper .
@acemı gibi Saygılar diyeyim .
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst