Aküleri tek tek ya da paralel bağlayarak şarj etme.

Katılım
3 Ocak 2021
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
63
Değerli Üyeler,

Basit bir sorum olacaktı:

TNL marka her biri 6V 12Ah olan iki adet jel aküm ve bir de Ataba marka (6 - 12 Volt ayarlı) şarj cihazım var. Akülerimi tek tek mi yoksa seri bağlayarak mı (bu durumda 12V 12Ah oluyor) şarj etmeliyim? Yoksa paralel bağlayarak 6 Volt ile mi şarj etmeliyim? Hangisi tavsiye edilir?

İki şarj şekli arasında herhangi bir fark var mıdır? Seri ya da paralel bağlayıp aynı anda ikisini de şarj etmek akülere ve/veya şarj cihazına bir zarar verebilir mi? Zaman yönünden hangi şarj şekli daha kısa sürer? Şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Seri şarj tavsiye edilmez çünkü biri fazla dolar biri az dolar.

Cihaz kaldırıyosa paralel şarj en hızlısı olur. Kaldırmıyorsa tek tek.
 
Son düzenleme:
paralel baglı akulerın akım toplamının, 1/10 amper akımla şarj edilmesi tavsiye edilir. en az 3 amperlık 12 volt, 3 amper kontrollu bir adaptöre ıhtıyacınız olur.
 
Aküler eş özelliklerdeyseler seri halde de şarjı mümkündür (güneş paneli sistemlerinde olduğu gibi). Önemli olan şarj cihazınızın seri halde 12 volt olan toplam gerilimin üzerinde akım verebilmesi. Yani 12 volt kademesinde 13-14,5 volt gerilim vermeli.
 
1-eğer vakit sıkıntın yoksa seri bağlamaman önerilir. seri bağlayacaksan ayrıca araştır.
2- paralel bağlamada adaptöreün verdiği güce bakaman lazım. adaptörün kaldıracağı kadar aküyü paralel bağlayabilirsin. örneğin geçerli örnekte aküleri 1 amper ile şarş edebilirsin. eğer adaptörün 2 amper akım veriyorsa 2 , 5 amper akım veriyorsa 5 adet aküyü aynı anda şarj edebilirsin.

sonuçları paylaşırsan bizde öğreniriz
 
Jel aküler o yüzden ayvayı yiyiyor işte.
Yani fabrika üretimi aynı olsa bile aküler zamanla farklı eskiyebilir dolaysıyla dediğiniz olur. Doğrusu her akünün tek tek şarjlanması fakat 12 volt üzerinde bir sistemde ya BMS devresi gibi aküleri tek tek şarj edebilen ama sonuçta seri halde kullandıran bir yapı lazım. Böyle bir şey olmadığına göre çok sayıda akünün kullanıldığı solar sistemde de ups sistemlerinde de aküler ikişerli ya da kaçarsa kendi aralarında guruplandırılıp daha sonra bu gruplar seri halde gerekli voltaj değeri için birbirlerine bağlanırlar.
 
Değerli Üyeler,

Öncelikle zaman ayırıp beni bilgilendiren üyelere çok teşekkür ediyorum.

Sorumdan da kolayca anlaşılacağı üzere elektrik konusunda oldukça yüzeysel bir bilgiye sahip olup derinlemesine bir bilgim bulunmamaktadır.

Verdiğiniz cevaplardan anladım ki, hem aküler hem de şarj cihazı hakkında eksik bilgi vermişim.

Aküler birbirinin ikizi, ikisi de 2020 Ağustos üretim tarihli, henüz iki gün önce internetten aldığım akülerdir. Aldığımda hiç şarja takmadan voltajlarını ölçtüğümde her biri 6,1 Volt çıktı. Fabrikada şarj edilip edilmediğini bilemiyorum. Üzerlerinde 6V 12Ah/20HR yazıyor.

Şarj cihazı ise 6 - 12 volt seçenekli, INPUT: 230V 50Hz 32W. OUTPUT: 6V-12V, (doğru akım işareti) 1800mA, 21.6VA (max)

Sizlerin yazdığı cevaplar üzerine aküleri dün akşam ilk defa paralel bağlayarak şarja taktım. Sabah kalktığımda ikisi de dolmuştu. Şarjdan çıkarır çıkarmaz ölçtüğümde her biri 7.2 Volt geldi. Çok teşekkür ediyorum.

Bu bilgiler ışığı altında daha fazla bilgi vermek isteyen olursa sevinirim. Saygılar...
 
Bahsettiğiniz aküler toplamda 24Ah olduğuna göre onda bir (1/10) kapasite kuralına göre sağlıklı şekilde 2.4Ah ile paralel bağlama durumunda (seri halde 12 volt 12Ah olacağından 12 volt ile 1.2Ah akımla şarj olmaları gerekir) şarj edebilirsiniz anlamı çıkar. Şarj sonrası 24-48 saat gibi bir beklemeden sonra 6.3 volt veya biraz üzerisi gösteriyorsa aküler sağlıklıdır denebilir. Hemen şarj sonrası voltajın yüksek çıkması normaldır. 6 volt kurşun plakalı aküde 2.1 nominal voltluk 3 adet hücre bulunur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,881
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst