Akülü Araba Devresi

Tmmdır ustat bu sıstemı kurcam sadece akü şarj olurken sistem devre dışı kalması için 3 bacaklı 2 konumlu anahtar eklıycem.. sagolun.

İki anahtar da 6 uçlu olacak isteğe bağlı 2 ya da 3 konumlu olabilir. 3 konumlu olanlar ortada olduğunda motorlar çalışmaz durumda olur ben 3 konumlu tercih ediyorum.
 
İki anahtar da 6 uçlu olacak isteğe bağlı 2 ya da 3 konumlu olabilir. 3 konumlu olanlar ortada olduğunda motorlar çalışmaz durumda olur ben 3 konumlu tercih ediyorum.
Üstat burda kafa karışıklığı yaratacak bir durum olmuş diyecektim ki arkadaş doğru anlamış, şaşırdım biraz :). 2 konumlu tercih ettiğinizi demek istediniz.
 
Hocam 125v 6a toggle anahtar var elımde. 12v akuku araba tesısatında problem yaratır mı
Çok aranan, yapılmak istenen ve kolay bulunmayan akülü araba elektrik devre şeması.
Kullanılan malzemeler:
1 adet 3 konumlu toggle anahtar
1 adet 2 konumlu toggle anahtar
1 adet pedal anahtarı
2 adet 6 volt akü
1 adet 12 volt motor
Motoru ileri, geri, hızlı, yavaş kumanda edebilirsiniz. Yavaş konumunda 6 volt aküler paralel bağlanarak 12 volt motora yarı gerilim veriliyor böylece hız düşürülüyor. Hızlı yavaş anahtarı iki konumlu ileri geri anahtarı üç konumlu olacak. Anahtarlar motor akımında olacak(15 amper). Pedal anahtarı normalde açık yaylı anahtar olacak. Motor hareketi bu anahtarla başlayacak.
2 tane 12 voltluk motoru ve 1 adet 12 volt aküsü olanlar biraz değişiklikle kullanabilirler. Anlaşılmayan yerleri daha detaylı açıklarım. Yıllar önce kullanmıştım başkalarına da yarar inşallah. Kendi tasarımımdır.

Ekli dosyayı görüntüle 20305
 
Ömrü kısa olabilir 15 amperliklerden bulabilirseniz daha iyi olur. Yükte konum değiştirmezseniz ömrü daha uzun olur.
 
Dedıgınız mantıktan dolayı 1 0 2 kullancam ama elimde 125v 3a var, voltajı bız 12v kullanacagımız ıcın kontakların akım tasıma kapasıtesı de artmaz mı ona takıldım
 
Akım akımdır bu şekilde. Gerilimle
alakalı değildir. Elektriksel yalıtım
sınırları içerisinde ilgili akım akabilir.
 
Hocam sagolun yorum yapmıssınızda. Anahtarda 220v da 3a 125v da 6a yazıyor. Onu napcaz? Bnde 12v da daha da artar dıye dusundum. Temeline inecek eğitimim yok ama mantık bunu gosterıyor, yoksa bu anahtardan 220v ve 125v dısında da gerılım gecıremeyız sızın dusuncenıze gore?

Akım ve gerılımın bırbırıne ters orantılı oldugunu dusunursek bn dogru dusundugumu dusunuyorum ama tatmın edıcı bır cevap ıle yanlışımı da kabul ederım.

Akım akımdır bu şekilde. Gerilimle
alakalı değildir. Elektriksel yalıtım
sınırları içerisinde ilgili akım akabilir.
 
Kontak yapıları akım ile ilgili, kontakların
birbirine olan yakınlığı elektriksel izolasyon
ile ilgili.

Sigorta, şalter, buton, röle, vs. kontağından
yük kontrol eden mekanik anahtarların temas
noktalarında sadece akımdan bahsedilebilir.
Güç burada bir bağıntı değildir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,951
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst