Akülü Araba Devresi

Merhabalar hocam bu şekilde yaptığımız bi elektrik bağlantısı çalışır mı burada geri giderken yavaş gitmesini istiyorum. Fren ve kontaktan da emin değilim yardımcı olursanız sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • DSC_1190.JPG
    DSC_1190.JPG
    559.3 KB · Görüntüleme: 96
Fren pedalına ihtiyaç yok redüktörlü motor gücü kesildimi durur. Dc motor uçları kısa devre olduğunda fren yapar prensibi nedeni ile düşünmüşünüz ama gereksiz. Yurt dışına çıkma nedeni ile ilgilenemedim biraz geciktim.
 
Çok aranan, yapılmak istenen ve kolay bulunmayan akülü araba elektrik devre şeması.
Kullanılan malzemeler:
1 adet 3 konumlu toggle anahtar
1 adet 2 konumlu toggle anahtar
1 adet pedal anahtarı
2 adet 6 volt akü
1 adet 12 volt motor
Motoru ileri, geri, hızlı, yavaş kumanda edebilirsiniz. Yavaş konumunda 6 volt aküler paralel bağlanarak 12 volt motora yarı gerilim veriliyor böylece hız düşürülüyor. Hızlı yavaş anahtarı iki konumlu ileri geri anahtarı üç konumlu olacak. Anahtarlar motor akımında olacak(15 amper). Pedal anahtarı normalde açık yaylı anahtar olacak. Motor hareketi bu anahtarla başlayacak.
2 tane 12 voltluk motoru ve 1 adet 12 volt aküsü olanlar biraz değişiklikle kullanabilirler. Anlaşılmayan yerleri daha detaylı açıklarım. Yıllar önce kullanmıştım başkalarına da yarar inşallah. Kendi tasarımımdır.

Ekli dosyayı görüntüle 20305
Bu sisteme kumanda devresi bağlaya bilirmiyiz
Bu sisteme kumanda devresi yapabilirmiyiz
 
Son düzenleme:
Kumanda devresi uygulanabilir. Toggle anahtarlar yerine motor akımına uygun röle koyulup kontrol edilebilir.
 
Aliş 6 v çift akülü frenli 2 motorlu akülü araba devre şeması lazım varmı yardımcı olabilecek
 
Maalesef uzmanlık alanım değil. Elektronikçiler yardımcı olabilir. Kendim yapmak istesem oyuncak uzaktan kumandalı araç devrelerinden yararlanırdım.
Aliş 6 v çift akülü frenli 2 motorlu akülü araba devre şeması lazım varmı yardımcı olabilecek

Buradaki devrelere küçük değişikliklerle isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz.
 
g0Wi1Q.jpg

1 Mohm luk potansiyometre ile istedğiniz gibi başlangıç yapabilirsiniz.
irfz46n mosfetini iyi soğutmak gerek lazım
12V 2A yük çekseniz 24W ısı yayacaktır.
@mehmetmumtaz

Devre ile ilgili bir sorum olacakti . Bu islerden fazla anlamam ama. Kendi capimda da lehim atmayi becerebiliyorum . Kafama takilan bir soru var cevaplayabilirsiniz umarim .

Bu devreyi rs570 65w iki adet motora ayri ayri uygulamayi dusunuyorum @kaygisiz in basit devresi ile beraber. Kafama takilan soru ise su

Bu soft start devresinde ileri ve geri hareket icin kutuplarin yeri degistiginde devre ayni sekilde yine soft start yaptiracak mi ?

Yani + ve - kutuplar yer degistirecek ileri ve geri hareket icin ileri giderken soft start geri giderken duz kontak mi olacak ?

Yanlis anlamayin tamamen cehaletten soruyorum.

Tesekkurler.
Tek akülü iki motorlu akülü araba devre şeması isteyenler için.
Sigorta motor akımına uygun seçilecek.Ekli dosyayı görüntüle 45303
@kaygısız

Emeginize saglik .

Sizede bir sorum olacakti .

Bizim buralar biraz yokuslu oglumun kullandigi pilsan traktorde fren pedali var ve iyi ki de var . Ayni seyi sizin devrenizde uygulamaya kalksak anahtari nereye baglamam lazim .

Defalarca pilsan traktor devre semasina baktim ama anlamadim. Pedal bi kac kez ariza yapti tamir etmek icin biraz ugrastim tamirde ettim . 6 pinli yayli on/off buton var degistiriyorum hangi ucun hangi pine baglanacaginida biliyorum ama mantik olarak nasil calistigini bilmiyorum , anlayamadim da .

Yardimci olursaniz sevinirim.
 
Son düzenleme:
Redüktürlü motor ise frene gerek yok gazdan çektiğinizde durur. Şemasının resmini ekleyebilirseniz belki bir şeyler çıkar. Firen pedalı gazı devre dışı bırakıp motoru kısa devre yaptırıyor olabilir. Tahmini oluyor net değil biraz fantazi görünüyor. Yokuş aşağı durdurabiliyor ise belki mekanik firen uygulaması olabilir (zor ihtimal).
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,193
Kullanıcılar
449,830
Son üye
xkullanıcı45

Yeni konular

Geri
Üst