Şebeke olmadığında ups teki gibi aküden beslemeyi sağlamak?

rsimsek

Profesyonel Üye
Katılım
3 Haz 2010
Mesajlar
3,372
Puanları
731
Konum
Anadolu yakası
Merhabalar forum sakinleri arkadaşlar.
Önceki mesajlarımda bilgi alış verişi ve öğrenme amaçlı yazdığım mesajlarımda da yazdığım gibi güneş enerji sistemi ile güvenlik kayıt cihazı ve kameraların beslenmesi ile led aydınlatmayı beslemeyi düşünüyor ve planlıyorum diye belirtmiştim. Her biri için 12 volt dc olan bu kaynağı malum maliyetli olan jel akü ile karşılamak durumundayım. Akülerin kullanım ömürlerini mümkün mertebe uzatabilmek için de başvurusunu yaptığım şebekenin geldiğinde uygun bir 12 volt adaptörle, kesintisiz güç kaynaklarındaki gibi kayıt cihazı kapanmadan saniyenin binde bilmem kaçı süresinde geçişi/anahtarlamayı nasıl yapabilirim? 10-15-20A gibi bir akım ihtiyacı olabilir. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse memnun olurum.;)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba, deyim baslik ters olmus neyse, battery back up diye yazarsaniz semalara da ulasirsiniz. Buradaki gucler az diyebilirsiniz fajat mantik ayni.
 
Sıfır geçiş yani kesintisiz isterseniz bataryanıza 12 volt 30 amperlik led adaptörünü 13.5 volta ayarlıyarak bağlayın. Beslemenizi aküden yapın led adaptörü beslemenizi ve akünüzü şarz eder elektrik kesintisinde akü devreye geçer. Elektrik kesintisinde çalışmasını istediğiniz cihazların çektiği akımları ölçün ve ne kadar desteklemesini istiyorsanız o güçte bir batarya seçin. Bütçeniz uygun ise süreyi iki katına çıkarın.
 
Sıfır geçiş yani kesintisiz isterseniz bataryanıza 12 volt 30 amperlik led adaptörünü 13.5 volta ayarlıyarak bağlayın. Beslemenizi aküden yapın led adaptörü beslemenizi ve akünüzü şarz eder elektrik kesintisinde akü devreye geçer. Elektrik kesintisinde çalışmasını istediğiniz cihazların çektiği akımları ölçün ve ne kadar desteklemesini istiyorsanız o güçte bir batarya seçin. Bütçeniz uygun ise süreyi iki katına çıkarın.
@kaygısız, aküler solar şarj kontrol cihazı üzerinden güneş panelleri aracılığıyla şarj olacak. Eğer uygulama çapını büyütüp akıllı inverter alsam onlarda hem panelden hem de güneşlenme harici zamanlarda şebekeden aküleri şarj etme durumu da var. Fakat ben tam olarak bunu istemiyorum. İnvertör kullanmayacağım. Amacım aküleri az kullanma ve koruma adına sadece Şebeke olmadığında devreye girmelerini sağlamak. Başlangıçta biraz kulağı tersten göstermek gibi şu an şebeke olmadığı için ters düşünmüşüm. Yani şu an aküden beslenecek ve müracaat etmiş bulunduğum şebeke elektriği gelince öncelik şebekede olacak.

Kısaca şebeke varken şebeke üzerinden dc 12 voltluk adaptörden besleme yapılacak, şebeke olmadığında akülerden dc 12 v beslemeyi devreye hissettirmeden alacak bir devre yapmam lazım.

:) evet oldu derken ups nereden cikti. Ups cikisi zaten 220vac degil mi? Cevabim degismeyecek ayni kalacak ;).
@by lent, "Şebeke olmadığında ups teki gibi aküden beslemeyi sağlamak?" burada ups (offline kesintisiz güç kaynağı-kgk) diye bahsetmemin sebebi, kgk larındaki sistem tam istediğim şekilde çalışıyor. Şu an bende offline bir güç kaynağı var, pc ve monitörüm ona bağlı. Elektrik kesintisinde aküsündeki DC12V 7A gücü içindeki inverter aracılığıyla devreye sokuyor ve sağladığı 220AC ile bu geçişi bilgisayar hissetmiyor, hissetse de çaktırmıyor.;) Sanırım arada rolelerin çıt diye devreye girmelerindeki zaman kaybını telöre edecek (emin olmamakla birlikte) kondensatörler var?

Belki de aradığım budur;) https://www.electroschematics.com/battery-backup-circuit/

Sanırım bu devre ile ihtiyacım olan DC 12V 15-20Amper akım alınamaz.:(

Burada da genel hatlarıyla anlatılmış.
 
Sıkıntıyı neden olmayacak demenizi anlamadım, küçük bir model oluşturun gözünüzle görün. Devreyi gerçekleştirin veya en basiti hem akü hem adaptorren beslenen 12v role takin. Role kontaklarina da LED devresi bağlayın. Adaptöru fişten çekin LED ışığı kesildi mi?
 
Sıkıntı? @by lent, yukarıda da verdiğim şu devreye göre röleye gerek yok. Bu devre uygun amperdeki diyotlarla kesintisiz sürekli akım sağlayacak. Görselliği artırmak için şebekeden besleme olduğunda yanan yeşil led gibi bir tane de aküden besleme durumunda yanan sarı/turuncu led ilavesi ile güzel bir yedeklemeli besleme devresi olacak.:) Akü şarjı için ilave edilen R2 direncine gerek yok. Akü solar şarj cihazı ile şarj olacak.
Şarj kısmı olmayan başka bir devre; https://www.petervis.com/electronics/battery/battery-backup.html
 
Son düzenleme:
Bu anlamı çıkarmanız beni sasirtti roleyi örnek vermenin sebebi kontaklarin açıp kapanmasi gozlemlemeniz başka deyişle kesinti yaşanmadığını gorun.

Belli ki şemaları yorumluyamiyorsunuz dediklerimiz de sizi ikna etmiyor, model devre yapın dememin sebebi budur.
 
@by lent, role ile paralel uygun değerde bir kondansatör ile söylediğiniz şekilde role boşluğu alınabilir. Fakat ben verdiğim adı üzerindeki dc yedekleme devrelerinde role kullanılmamış. Bana da sadece diyotlarla yönlendirilerek daha sade bir devre olması hesabıyla daha mantıklı geliyor. Sonuçta devreyi yapınca doğruluğunu sınamış olacağım. Doğru ve istediğim gibi çalışıp çalışmadığını bildiririm.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,875
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst