Akü Etiket Değerleri

Katılım
24 Ara 2016
Mesajlar
82
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba
Ben smps devresi üzerinden 12V - 7AH/20HR bir aküyü şarj etmek istiyorum.

Aküde şöyle bir bölüm var bunların anlamı nedir ne demek istemektedir?
Constant Voltage Charge
Cycle use :14.4-15.0V
Standby use:13.5-13.8V
Initial Current:less than 2.1A



İngilizce anlamlarını sormuyorum :) Birde 2.1Amperden az değerle mi şarj etmem söyleniyor.Akü ömrünün en uzun olması için optimum değerler nelerdir?
 
Sabit voltaj ile sarj edilmelidir diyor. Ilk sarj aninda akulerin ic direnci dustugu icin akimi tabiri caizse somururlar. Bu durumda akima ac bir akuye fazlasini verirseniz aku omrunu yer. Bu nedenle aku uzerinde initial current degeri verilmis. Ilk sarj aninda bu akimin uzerine cikmamalisiniz.

Aku saej geriliminiz 14.4 voltun uzerine de cikmasin. Standart smps ler 12.0 volta ayarlidir bunlar sarj icin yeterli gelmez. Muhtelif smps lerde cikis voltaj ayar trimpotu vardir bu trimpot ile voltajinizi 14.4 e ayarlamalisiniz. En onemli nolta akimi maksimum 2.1 i geçmemeli.

Sahsi fikrim 7 a/h lik akunuzu 700 miliamper ile sarj ediniz. Bunu nasil yaparim derseniz LM317 regulw entegreleri ile yapilmis sabit akim kaynaklarini inceleyiniz. Yada akuyu sarj edeceginiz adaptorunuz maksimum verebileceği akim 700 ma olsun yeterli.

Kolay gelsin.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/akü-şarjı-hakkında.79869/

Merhaba. Buna benzer konu başlığı daha önce üstteki linkteki gibi açılmıştı.
Standby use ; tampon şarjda bırakılırken sabit voltajın uygulanan en uygun voltaj değerleri aralığıdır.
Cycle use ; ise manuel olarak sonradan kapatmak veya komparatör devreli kumanda ile otomatik şarja bırakılırken uygulanan voltaj değerleri aralığıdır.
Constant Voltage Charge ; sabitlenen voltaj değeriyle yapılan tüm şarjları ifade eder, ancak amper değerinin de sabit olmasıyla tampon şarj işlemine (Standby use'a) girilmiş olur, yoksa cycle use 'da siz belirli bir değere kadar voltajı ayarlasanız bile akım (amper) tam sabit değilse şarjın başında, ortasında ve şarj bittiğinde farklı amper değerlerini I=V/R'ye göre çeker, şarj tamamlansa bile fişte kalırsa aküye zarar verebilir, standby use' da yani tampon şarjda aküye sızıntı akım dışında hiç akım geçemeyeceği için fişte kalsa bile zarar vermemiş olur. Ararlarındaki belli başlı fark da budur.

Cycle use'da yani ayarlanarak seçilen bir voltajla yapılan gerilim kontrollü olan (Cycle use'da) şarjda ise röle-kontaktör- komparatör devresiyle şarjın otomatik olarak veya sizin avometreyle ölçerek 14.4 voltu şarj cihazı aküye tam bağlı iken bu değeri geçmeden bu şarjı kesmeniz gerekir, çok sağlıklı bir şarj için bu işlem gerekli olur. Ama 15.0 volt dc. yi geçerse akü hemen bozulmaz, gelecekteki şarj döngüsü oranı yani ömrü çok uzun da olamamış olur.

Sürekli şarj akımı 7 amper 12 volt jel akü için 7/10=0.7 amperdir, initial (ilk baştaki) şarj akımının 2.1 amper değerini geçmemesi uyarısı yapılmıştır, linkini verdiğim akü örneğinde bu değer 0.69 A idi ve sadece 2.5 A-h'lik bir akü içindi. Kolay gelsin.
 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim
 
@binbaşı Merhaba,
Smps ile akü şarj edeceğim .
1.Sorum ben 2akü yü 12V 7AH seri bağlayıp 24V akü elde edeceğim.
Bu durumda şarj işlemini nasıl yapacağım daha büyük voltajla mı 30V mesela
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,283
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst