Akü Şarj Cihazı Enerji Sarfiyatı Hesaplama

Arkadaşlar kaçıncı paylaşım bilmiyorum, giriş gücü ile çıkışı karıştırıyorsunuz! 12v 20a tarafını görme sayaç burayı okumuyor, istersen çıkışa bir şey bağlama akşama kadar tut fişte kalıp anahtar kapalı (devrede) olduğu sürece saat tüketim yazar, giriş tarafı primer sargısından geçen, harcanan güç sayılıyor ki etiketinde yazıyor 100-240vac 0,50A gibi.

boşta duran bir alet 100 watt harcıyorsa o aleti yakmak lazım. öyle iş olmaz. etiket o anlama gelmez.



boşta değil ise ne kadar harcayacagı akülerin doluluk boşluk oranına göre değişecektir. tabi cihazın verimine göre de.

24 volt 100 Ah akü bağladık diyelim. buda 24x100 = 2400 Wattsaat yapar. = 2.4 kWsaat akü boşsa doldurana kadar en az bu kadar harcar. yüzde 75 verimli bir şarj aleti dersek eğer bu şarj aletine

(2.4/75)x100=3.2 kWsaat enerji harjar. hesabınızı bu şekilde yapabilirsiniz.


şarj aletinin boşta ne kadar akım cektiği kitapçığında falan yazmıyor ise ölçmeniz gerekir. boş iken harcadıgı enerjiyi bulmak için.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Trafolu sistemler harcıyor (yük bağlı haldeki kadar tabi çekmiyor) boşuna adamlar stanb by da duran cihazı düğmeden kapat fişten çek demiyor. SMps ler de trafolular kadar olmasa da fişte kaldığı sürece tüketim kayıp yapar.
@toyer aşağıdaki psu nun harcama değerini söyle lütfen, input taki 6A mı yoksa çıkıştaki 66A/350w üzerinden mi hesap yapmamız gerek? Saat hangisini yazar?
 
saat harcadıgınızı yazar sayın lent. orada ki değerler güç tüketim hesapları için değildir.
oradaki değerler supplyın verebileceği ve ihtiyac duydugu değerlerdir.

yani bu şu demektir. cihazı 220-230 voltla beslerseniz en az 4 amperlik sigortadan geçirerek bağlayın demek. yani 2 A lik sigorta üzerinden power supplyı beslemeyin demek. veya 110 volt ile beslerseniz de en az 6 amperlik sigorta üzerinden besleyin demek. Ona göre kablo çekin, kablolar ince olmasın falan demek . bu değerler cihazın harcayabileceği gücü gösterir. Harcadıgı gücü göstermez. O yüzden harcayabileceği güce göre hesap kitap eder ona göre sigorta , kablo falan filan seçeriz.

çıkıştaki değerler ise power supplyın ne kadar güç verebileceğinin değerleridir. Ne kadar harcadıgının değil. Orada yazan değerlerden daha fazla yük bağlamayın power supply destekleyemez demektir. Harcayacagı güç ise tekrar söylüyorum power supply ile ne beslediğimize göre değişir.


Power supply boşta çalışırken az akım ceker, onuda ölçmek gerekir. Yukarıda değerlerin hiçbirisi standby da iken cihazın ne kadar harcadıgı bilgisini vermez.


yani bu power supply boşta iken 220 x 4A amper falan harcamaz. Öyle olsa idi sürekli prizde takılı duran bilgisayarlar olan bir ev elektrik faturası ödemekten batardı.
 
24 volt 100 Ah akü bağladık diyelim. buda 24x100 = 2400 Wattsaat yapar. = 2.4 kWsaat akü boşsa doldurana kadar en az bu kadar harcar. yüzde 75 verimli bir şarj aleti dersek eğer bu şarj aletine

(2.4/75)x100=3.2 kWsaat enerji harjar. hesabınızı bu şekilde yapabilirsiniz.
6A yanlış yazmışım 4A olacak. Önceki mesajımda yukarıdaki hesabınız yanlış dedim, doğruladığınız için teşekkürler. Boşta 4A tüketir demedim, tam yükteki değerler biliyorum.
 
hangi hesap yanlış olmuş anlamadım ?
 
@toyer 14. mesajda alıntıladığım yer şarj cihazının çıkışı üzerinden hesap yaptın, önceden dediğim gibi saat bu kısma bakmaz okumaz. 24v 100A çıkışlı adaptör /şarj cihazının giriş devresi aynı olan cihaz (veya trafo) düşünelim fakat sekonderi farklı çıkış verse aynı bedeli mi ödeyeceğim?
 
hiç bir yerde çıkış değerinden hesap yapılmadı.
bağlanan yük üzerinden hesap yapıldı. 24 volt 100 Ah Akü üzerinden.

dikkat etmemişsiniz sanırım.
 
bir aletin çıkış gücü tam kullanılıyorsa aletin cıkıs gücü üzerinden de hesap yapabilirsiniz. verim faktörünü işin içine katarak. ben oyle yapmadım bağlanan yük üzerinden yaptım hesabı. ama dediğim gibi öyle de yapılabilirdi.

24 volt 10 A çıkış veren bir şarj aleti 100 Ah aküyü 10 saatte sarj edenilir. Bu durumda hesap soyle olur.

24volt(Çıkış Voltajı) x 10 A (çıkış akımı) x 10 saat(şarj süresi 100/10 dan) = 2400wattsaat
yüzde 75 verimle yine aynı hesaba gelir. (2400/75)x100=3.2kWsaat
 
Yine başa sardık :). Çıkışa neden bakıyorsun duvar prizinde 24v mu var, elimin altında sadece cep şarjları var bunların eiket değerlerini vereyim, senin hesaba göre saatte tüketim ne?
100-240v 0.35A / 5v 2A
0,20A / 5v 0.70A
0.08A / 5-8v 0.30-0.50A bu tam çakma :)
 
:) benden pes sayın lent. daha fazla açıklamaya ugrasamayacagım.

aletin ucuna bişey takmazsanız alette bişey harcamaz. standby harcaması hariç.

30kw lık motor sürücünüz var motor sürücüsü çalışmıyor iken 30 kw mı harcayacak sürücü.

yada 5 kw lık motor taktınız 30 kw mı harcayacak sürücü.


evinizde çamaşır makinası var, saç kurutma makinası ve bulaşık makinası var. hepsinin giriş değerlerine bakın. bakın bakalım kaç diyorlar.

çalışmıyorlar ken saat mi döndürüyolar ? tedaşa çalışırdınız su ana kadar oyle olsa :)

30 derecede yıkıyoruz , 80 derecede yıkıyoruz çamaşırları hep aynı harcarlar dimi :)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst