Akım kontrol devresi ile açmak/kapatmak

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
569
Puanları
56
Arkadaşlar merhaba indüksiyonlu mini set üstü bir ocağım var oldukça eski ve basit bir yapısı var.Ocağı açtığımda sistem direk çalışmaya başlıyor bobin inin üzerine herhangi bir metal nesne koyduğumuzda ısıtmaya devam ediyor.Tencereden tutun çatal kaşığa kadar metal olması kafi.

Ben bu sisteme bir şekilde elektronik kilit,güvenlik koymak istiyorum.Ocağı power metre ile gözlemliyorum üzerine tencere koyduğumda şebekeden 2000 watt çekiyor çatal koyduğumda ise 150 watt. Yani bobinin üzerine koyulan metalin hacmi büyüdükçe çektiği watt artıyor.


Ben akımla ölçüm yapabilecek ve ayarlanabilecek bir güvenlik devresi istiyorum.Mesela bobinin üzerine koyulan metal 1000 watt tan daha az bir güç çekiyorsa bu bahsettiğim güvenlik devresi sistemi açmayacak sisteme yol vermeyecek.Daha büyük bir metal koyduğumda ise 1000 wattan fazla akım çekiyorsa sistemi açacak.

Tabi burada verdiğim watt değerleri bir örnektir hangi güçte açacak hangi güçte açmayacak bunu ayarlayabileceğim bir devre olmalıdır.Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Bahsettiğim sistemin benzerleri motor kontrol ünitelerinde kullanılıyor.Kullanılan motor için maksimum akım belirtiliyor o akımın üzerine çıkması ya aşırı yük olarak yada sıkışma olarak kabul ediliyor ve sistem kapatılıyor.

Şayet neyi kast ettiğimi anlatabilmişsem bana yardımcı olup yol gösterirmisiniz ne tür devrelere yoğunlaşmalıyım bahsettiğim güvenlik&koruma devresini ne şekilde nasıl yapabilirim?
 
Anolog ölçüm yapabilen bir akım transmitteri ile akımı ölçüp PLC veya arduino tarzı mikrokontrolör yardımı ile yapabilirsiniz
 
Teşekkür ederim ama bu çözüm hem pahalı hemde çok detaylı.Oldukça basit bir şekilde bunu halletmeliyim daha uygun yollu basit başka alternatifler varmı peki?
 
Akımı ölçüp işleyecek basit bir cihaz olduğunu zannetmiyorum.
Arduino ile 100 liranın altında bir maliyete yapılabilir. Daha uygun bir yolu yoktur sanırım bu iş için.
 
memocan_55 başka bir platformdan da plc yada arduino önerisi geldi sanıyorum ki kafamda kurduğum gibi bir sistemi tahmin ettiğim meblalar da yapamayacağım.Cevabınız için çok teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst