Akü sıkıntısı mı batarya mı?

qkhn444

Üye
Katılım
10 Ocak 2018
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
31
Merhabalar elimde 12v 1.3 ah 21 hour bir akü var.Sıkıntım şu,akü takılı halde ve cihazım şarja takılı iken ekranda şarj ediliyor yazılı ve pili full gösteriyor ama cihaz açılmıyor.Şarj olmuyo herhalde tam anlamadım.akümün gerilimini ölçünce 6 volt okuyorum sıkıntım nedir sizce ve çözüm için ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba. Aslında şarj oluyor, şu şekliyle oluyor ama ; içindeki çok az kalmış elektrolitle (Asitli suyla) bu oluyor, voltaj bu durumda yine tam dolu gibi 6 voltu gösterebilir, ancak amper seviyesi çok düşük kalan ve hiç bir iş (Güç çıkışını) yapamayacak olan amper * saat kapasitesini böylece veriyor.

Çaresi eksik elektroliti tamamlayıp tekrar şarj etmek, eğer yine adam olmuyorsa yenisiyle değiştirmektir. Açıkta kalan plakalar su eklemeyle, bu şarj akımı geçerken sulfatlanmış olabileceğinden bu şarjı hiç almayabilir, desülfizatör elektronik devreleri ile aküyü belirli süreler şoklamanız da gerekebilir.

Düzeltme: Akünüzü 6 volt, 1.3 A akü olarak değerlendirip bu yorumu yanlışlıkla yazmıştım, şimdi bunu düzeltiyorum. 12 voltluk aküde şarjdan hemen sonra 6-9-10.5 voltların okunması ya şarj sisteminde bir sıkıntıyı (tam şarj etmemeyi) ya da akü gözlerinde bir veya daha çok gözde sıkıntı olduğunu gösteririr. Sn. kaygısız'ın da belirttiği gibi harici bir şarj cihazıyla şarj edince bu sonuç yine değişmiyorsa akü ömrünü tamamlamış demektir. Su eksiltmesini ise sadece 6 voltluk bir aküye göre ben yapmıştım çünkü. Yani 12 volt aküde 6 volt ölçüm bu akünün normal (sağlıklı) olmadığının açık göstergesidir, ancak çok eksik kalan şarjla da bu düzeye pek düşemez, akünüz kullanım çevrimini (ömrünü) tamamlamış gibi görünüyor. Ama elektolitte su eksikse eksiğini (Jel akü olsa bile) ekleyip bu şarjı ayni şekilde harici bir şarj cihazıyla deneyebilirsiniz. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Dışarıda şarz etmeyi deneyin. Doluyorsa ve cihaza bağlandığında çalıştırıyor ise akünüz sağlam şarz kısmı arızalı demektir. Genellikle aküler çevrimi tamamladığından iş görmez hale gelir. Yeni akü almanız gerekecek tamiri olmuyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst