AG ve OG Dağıtım Hatları

Katılım
25 Şub 2018
Mesajlar
244
Puanları
1
Yaş
41
AG ve OG dağıtım hatlarında sadece direnç ve endüktans dikkate alınıp kapasitans sabitesinin dikkate alınmamasının sebebi nedir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Selam..

Sorunun içerisinde bir çok soru/cevap barındırdığından dolayı kendi bilgilerim dahilinde irdelemeye ve basit bir şekilde anlatmaya çalışıcam.

Olaya her iki yönden bakalım;
Endüktif; Yük olarak bobin olanların sınıfını kapsar (Örn. Motor vs).
Kapasitif; Yük olarak kondansatör olanların sınıfını kapsar (Örn. PC, elektronik kartların bir kısmı vs).
Bu karşılaştırmada basit bir ayrım ortaya çıkıyor. Endüktif yüklerin tüketimi daha fazla olur.

Peki AG tarafından bakar isek; özellikle sanayi de endüktif yükler çok olmasından dolayı, Dağıtım şirketleri tarafından şart koşulan kompanzasyon kurulumu yapılır. Buradaki amaç, cosQ nin 1 değerine yaklaşık olması (rezistif) yani açısal değerin 0 olması istenir. "cos(0°)=1" gibi.
Adsız.png

Şimdi bu yükleri genel olarak düşünürsek, bir çok tüketici kompanzasyon yapmamaktadır. Fakat toplam yükler hesap edildiğinde ise açısal değer endüktif yönde olmaktadır.

YG de yapılan kompanze şekli biraz daha farklı ve komplikedir. Hem endüktif açığını kapatmak hemde enterkonnekte sistemindeki gereksinimlerinin karşılanması

OG ise bu işin ara geçişi gibi düşünelim. Yani kaynak tarafında ve tüketici tarafında kompanze edildiğinden ve OG tarafında çok düşük değerler kaldığından dolayı hesaba katılmaz.

Umarım eksik yada hatalı olmamıştır.
İyi çalışmalar..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst