ag aşırı yüklenirse og açma yaparmı?

turkcrafts

Üye
Katılım
23 Haz 2010
Mesajlar
122
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar merhaba hepinize iyi çalışmalar diliyorum.

ilginç bir sorunum var 1000 kw trafosu olan bir tesisimiz var tesiste 200kw 2 adet motorumuz aydınlatmalarımız ufak tefek bant motorlarımız var idi toplasak gücümüz 600kw geçmezdi 200kw lık motorumuzun birisini iptal edip yerine yeni 200 kw 2 adet motor alındı x1 motoru yıldız üçgen x2 motorumuz ise direk üçgen başlıyor yani x1 yıldız da başlıyor üçgene geçiyor peşi sıra x2 motorumuz aynı kasnaktan devir alarak direk üçgen de devreye giriyor motor dönüş yönleri yıldız üçgen zamanları güç yok iken devreye alındı sorunsuz çalıştı makinaya yükleme yapıp güçte çalışmaya aldığımızda ise x1 motoru yıldızdan üçgene geçti peşi sıra x2 motoru devreye girdi ve anında og tedaş dm den açma yaptı 15 saniye sonra hattı yeniden enerjilendirdiler hata olup olmadığını kontrol edip yeniden motorları başlattım yine aynı sorun.

motorların girişinde iki adet 500A tmş var her motora bir tane trafo ag bölümünde bu makina için 800A tmş var trafodan sonra 1600A ana tmş var trafo beton köşk içerisinde modüler kesicilerimiz mevcut şimdiye dek hiç bir sorun yaşamadık.

önceki 200 kw 2 motor çalışırken hiç sorun olmamıştı gel görki bu yeni motorlar geldi ve başımıza bu sorun geldi og açma yapınca civar köylerin elektriğide kesildiği için çok fazla deneme şansımda olmadı şaşırıp kalmış durumdayım uzman arkadaşların çözüm önerileri nelerdir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
trafo fazla amper çekerse o.g kesici otomatik olarak kapatır.
ayarlanın dışına çıkarsa mesela 800kva trafo 5 amper ayarladıysan trafoya fazla yük binince 6 ampere çıkarsa kesici açar.
sorumlu mühendisiniz baksın?
 
trafo fazla amper çekerse o.g kesici otomatik olarak kapatır.
ayarlanın dışına çıkarsa mesela 800kva trafo 5 amper ayarladıysan trafoya fazla yük binince 6 ampere çıkarsa kesici açar.
sorumlu mühendisiniz baksın?
ustam bizim kesiciler açma yapmıyor tedaşdan açma yapıyor.
 
tedaş tarafındaki koruma ünitesi arızalı veya düşük ayarlı başka sebep yok.
 
1)kesici ayarlarınızda problem olabilir
2)kesici ayarlarınızı düzelttiğiniz halde tedaş tarafı açma yaparsa ya tedaş tarafı ayarları düşük
yada motor kalkışlarında problem var demek. motorların sırayla kalkış yaptırmanızdada fayda var
örnek biri kalksın diğeri 15-20 sn sonra kalksın
 
Tedaş tarafındaki kesicilerin aşırı akım röleleri ani açmaya ayarlanmış olabilir. Akım trafoları küçük olabilir. Nedense Tedaş'ta hala 10/5, 20/5, 25/5 akım trafoları kullanılabiliyor. Bunları kullanmak işletmecilik açısından oldukça sakıncalı. Tedaşta fider çıkışlarında en az 50/5 akım trafosu kullanmak akım trafosu arızalarını azaltır, işletme güvenilirliğini artırır. Birde bunların akım TEP'leri 1, 2 gibi düşük seçilmiş olabilir. Tedaşla görüşün, bu arızayı gidermek Tedaşın sorumluluğunda. Çünkü açan Tedaşın fideri. Arıza anlattığınıza göre büyük ihtimal sizden kaynaklanmıyor. Fider üzerindeki diğer yük ve kollardan kaynaklanıyor olabilir.
 
Koruma röleleri zamanlı açma süreleri biraz uzatılırsa yıldız/üçgen geçişlerdeki aşırı akım sırasındaki sorun ortadan kaldırılabilir. Ayrıca akım trafolarının doyma oranlarıda önemli
 
Dm'den açan kesiciyi hangi röle açtırıyor acaba? Ayrıca dm den açana kadar sizin kesiciniz açması lazım röle ayarlarınıdan olabir
 
İlgili dağıtım şirketinin sizin fideri besleyen role ayarlarını tekrar yüke göre ayarlamalı
 
arkadaşlar sorun çözüldü tedaş dan çözüldü (not olarak şunu eklemek istiyorum tedaş bu konularda deveye hendek atlatıyor adama)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst