Adaptörden gelen voltajı tam doğrultma.

Merhabalar. Fm verici için adaptörden gelen Şebeke frekansını tamamen silmem lazım. Önce girişe 1000uf kondansatör koydum. sonra lm 317 ile 9v düşürüp çıkışı da yine 1000uf kondansatörle filtrelemeye çalıştım. Ancak yine şebeke gürültüsü frekansa karışıyor. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler.
Benim bildiğim kadarıyla lm317 ler gerilimi sabitlemiyor sadece gerilimi düşürüyor galiba. 7800 L7800 7800A 7800K serisi bir regülatör daha çok işe yarayabilir. Bide 1000uf az gibi.
 
Benim bildiğim kadarıyla lm317 ler gerilimi sabitlemiyor sadece gerilimi düşürüyor galiba. 7800 L7800 7800A 7800K serisi bir regülatör daha çok işe yarayabilir. Bide 1000uf az gibi.
Sanırım sorun benim fm vericinin filtreli olmamasından kaynaklanıyor . Aslında arkadaşlar yardımcı olsalar da filtrelerle anten çıkışını filtreleyip hem parazitleri hem de harmonikleri önleyebilsek.

Not: Dediğiniz 78XX serileri ile denemeler yaptım ama sonuç alamadım.
 
50 Hz lik vınıltı güç kaynağının çıkış ucundan gelmiyor olabilir, trafonun yarattığı manyetik alan direkt olarak FM devreye kuple oluyor da olabilir. FM devreyi bir metal muhafaza içine almayı ve trafoya mümkün olduğunca uzak konumlandıryamı deneyebilirsiniz. Tabi metal muhafazayı da gnd yapmanız lazım, veya daha iyisi topraklamak.
 
50 Hz lik vınıltı güç kaynağının çıkış ucundan gelmiyor olabilir, trafonun yarattığı manyetik alan direkt olarak FM devreye kuple oluyor da olabilir. FM devreyi bir metal muhafaza içine almayı ve trafoya mümkün olduğunca uzak konumlandıryamı deneyebilirsiniz. Tabi metal muhafazayı da GND yapmanız lazım, veya daha iyisi topraklamak.

Cevabınız için teşekkür ederim hocam. Aklıma takılan iki soru var.
1- SMPS ile bu sorunu halledebilirsiniz diyorlar. Bu doğru mudur?
2- Bazı yerlerde de fm verici parazit yapıyor. Mesela tv nin yanında. Metal muhafaza bunu da engeller mi?
3- Bir de önceki mesajımda da dediğim gibi alçak geçiren ve yüksek geçiren filtreler varmış. Tank devresini böyle filtrelerden oluşturursanız sorun kalmaz diyorlar bazı yabancı sitelerde. Bu konuda bilginiz var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
SMPS kullanmak 50Hz vınıltıyı halleder. Ama SMPS'lerde cırcır böceği tarzı gürültüler olabiliyor. Bu gürültüler de ya gene havadan manyetik kuplajdan kaynaklanıyor, yada SMPS trafosundaki bazı parçaları hoparlör gibi davranmasından olabiliyor. Mesela SMPS trafosu veya kapasitörleri mekanik titreşim yapıp zırıltılar çıkarabiliyor. Benim UPS bundan muzdarip, yakında ona el atıp çözmeya çalışacağım :)

FM vericinin TV yi etlilemesine gelince, ever TV nin tuneri yabancı sinyalleri iyi filtre edemiyorsa, siz ne yaparsanız yapın TV nin etkilenmesini engelleyemezsiniz. Eğer FM vericiniz güçlü ise, iyi tasarlanmış bir TV tuneri bile bundan etkilenecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,618
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst