Adaptörden çıkış akımını sınırlamak

erdem_555

Üye
Katılım
12 Ocak 2016
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
43
DC 12volt 500ma adaptörü elektroliz için kullanacağım. Ancak bana 1ma 0,5ma gibi çok küçük akım değerleri lazım. Kesinlikle bu değerler aşılmamalı.

Biraz araştırdım direnç koymam lazımmış, bu direnci adaptör çıkış kablosunu kesip araya koyarak yapmayı düşündüm ama koyacağım direncin hesabını nasıl yaparım?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Çıkış kısmına koyabilirsin adaptörün. U= I x R formülü işini görebilir.

U= Gerilim Birimi Volt
I = Akım Birimi Amper
R = Direnç Birimi Ohm

Bu formülde gerilim sabit. O yüzden direnç değerini arttırısan akımın ters orantılı olarak azalacaktır!

Kolay gelsin.
 
500 mA adaptörün verebileceği akım ; hesapta onla bir işimiz yok . I=V/R den hesaplayacaksınız . Elektroliz yapacağınız suyun direncini kestiremediğim için çok az ya da yok farzedip 12 k direnç kullansak I=12/12000 = 0,001 A yani 1 mA . Eğer sıvının küçükte olsa bir direnci varsa çekilen akım bu değerin altına düşer istediğiniz seviyeye gelir.
 
Arkadaşım öncelikle şunu bilmeisin, adaptör üzerinde 500mA yazması bu adaptörün her yerde 500ma akım vereceği anlamına gelmez. bu adaptörden maximum 500ma akım çekebilirsin anlamına gelir. Önemli olan çıkışın gerilimidir. Akım sınırlamak diye düşünme yanılırsın, çıkış gerilimim ne benim dersin ve bu gerilime ne kadarlık bir direnç koyarsam istediğim akımı elde ederim sorusunu sorarak işe başlamanı tavsiye ederim. Tecrübeli abilerimiz açıklamış zaten. Gerilim\direnç= akım ifadesinden kendi hesaplamarını yap ona göre akımı ayarla. micro ve nano düzeyde ölçüm yapabiliyorsan(gerekli aletlerin varsa) suyun direncinide ölçebilirsin diye düşünüyorum. Ayrıca Çok ince hesaplar yapacaksan, Elindeki Ölçü aletinin katolog değerlerini bul, buradan "relative error" yani ölçüme bağlı nümerik hatalarıda işin içine katıp, tam bir mühendise yakışır bir çalışma yapabilirsin =)
 
Cevaplar için teşekkür ederim. Amacım anottan mümkün olduğunca küçük parçalar koparabilmek. nanometre boyutunda.



Daha sonra bu parçalar yani suda(çözeltide) kalan parçalar elektron mikroskobunda incelenecek. Teori tutacakmı tutmayacakmı göreceğim.


Bunu akımı sınırlayarak yapabileceğimi düşündüm.


Çözletinin 300ma9volt adaptörden çektiği akım multimetrede 100ma civarında. Yani çözeltinin iç direnci var. Parçacıklar koptukça iletkenlik artacak iç direnç azalacaktır. Parçacıkların katota toplanmasını öneyerek iyon halinde suda çözelti oluşmasını sağlayacağım. Bu yüzden çözelti belki 14 saat sonra güç kaynağının sağlayacağı tüm akımı dahi çekebilecek hale gelecektir.




İşte bütün bunlar için akımın hiçbir şart altında 1ma i geçmemesi gerekiyor, 0.1ma akımları dahi deneyeceğim.

500tl civarına Ayarlı laboratuvar adaptörleri gördüm, sabit akım değişken volt ları uyugulayabilir miyim acaba?

Yoksa 150tl civarına farklı Voltajda adaptörler alıp uçlarına direnç bağlamak daha hesaplı bir çözüm olabilir mi?
 
sayım erdem_555 alanınızı bilmeden yorum yapırorum. yanlışım varsa şimdiden kusura kalmayın.alanınızın elektrik olmadığını farzediyorum.
Cevaplar için teşekkür ederim. Amacım anottan mümkün olduğunca küçük parçalar koparabilmek. nanometre boyutunda.

deney için; kopmaların başlayabilmesi için geçilmesi gereken minimum bir enerji miktarı veya eşik değeri vardır diye tahmin ediyorum. olay aklıma akücü arkadaşlarla girdiğimiz iddiayı getirdi. onların teorisi ne kadar yavaş şarj okadar iyi idi. bende bir alt limit bir üst limit ve birde optimum olacağını savundum. 14v 100 mA ile kamyon aküsünü şarj edemediklerini bir hafta sürdürmelerine rağmen gördüler ve kaybettiler. çünkü malum akım bizim akünün içdirencine ancak yetiyor.

konumuza dönersek; bence sizin ihtiyacınız yüksek sabit(regüleli) bir dc voltaj ve çok çok düşük akımlar. bunun kısa yoldan teyidi içinde bence (altın krom vs.) kaplama işi ile uğraşan insanlara ulaşabilirsiniz. onlar akımları gerilimleri malzeme üzerinde oluşturduğu etkileri bilerek ustalaşan insanlar. diyelimki bir sonuca vardınız ve forumda dediniz ki; ben bu çalışma için 72v sabit gerilim altında 0.1ma sabit akım istiyorum veya gerilim 50v dc sabit akım 0,1-100ma ayarlı olsun gibi sorduğunuzda birçok pratik yöntem veya ucuz yöntem forumdan size dönecektir. labaratuar adaptörlerinin dahi işinizi tek başına göreceğini düşünmüyorum. ayrıca cçalışmalarınızda başarılar. kolay gelsin.

ayrıca cloump yasasını bir araştırın derim. https://www.google.com.tr/search?q=.....1ac.1.34.heirloom-serp..5.1.327.u73FjW4cY4o
"Yük kuantumludur ve bu elektriksel yükün kesikli paketlerden oluştuğu anlamına gelir.yük paketcikler halinde taşınır" diye aklımda hala...
http://www.kuark.org/2012/08/elektriksel-yuk/ link sizi doğrular nitelikte.elektroliz kaplamalarının prüzsüz parlakıkta olmasıda sizi doğruluyor bence...


saygılarımla...
 
100 miliamper için LM317 regüle entegresini kullanabilirsiniz. Ancak LM317 yi 1 miliamper kadar düşük bir değerde hiç kullanmadım. LM317 nin sabit akım kaynağı olarak nasıl kullanılacağını aşağıdaki şemada ve şemanın yanındaki formülü kullanarak çıkış akımını hesaplayabilirsiniz.

-akim-regulator-devresi-current-regulation-circuit.png


Şimdi gelelim 1 ma ve 0.5 ma sabit akım kaynağına. Bunun içinde aşağıdaki transistörlü akım sınırlama devresini kullanabileceğinizi düşünüyorum. Devrede akım sapması olmayacaktır. Ancak daha önce denemediğim için ölçümlemediğim için garanti veremiyorum.

Aşağıdaki devrede 680 ohm olarak kullanılan direnç değeri geçecek akımı belirlemektedir.
Formülü ise ; Çıkış akımı=0,7V/680ohm'dur. 680 ohm yerine 1400 ohm kullanılırsa 0.0005 amper yani 0.5 ma akım akacaktır. 680 ohm direnç yerine 1500 ohm ( 1.5 k ohm ) direnç kullanılarak ayarlı bir sabit akım güç kaynağı yapılmış olur.

Not 1 bu devreleri kurup ölçerek test etmek gereklidir. Teorik olarak bu şekilde çalışacak ve istediğiniz değerlerde görev görecektir.

Not 2 Bu kadar hassas bir akım için şahsi fikrim batarya yada pil kullanarak yapınız. Şebeke iyi filtre edilmemiş bir güç kaynağı ve bu kaynaktaki küçük dalgalanma yada parazit deneyin sonucunu etkileyebilir.

1312442050.jpg
 
Başka yol göstereyim; kaynak veya yüzey kaplama! Bu sayede anottan mikron kalınlığında parçalar buharlaşır cam gibi yüzeye tutunur. Gözlük, saat camları kaplama tekniğine bak. Çok az bir örnek bana yeter dersen bildiğimiz kısa devre işini görür. Yüksek akımla kısa sürede küçük miktarda 2 metal eriyip buharlaşır, (patlama oluşacağından gerekli önlemleri al mesuliyet kabul etmem)! 2 metali nasıl ayıştırırım mikroskopta nasıl görünür ... işin o kısmı beni aşar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst