Adaptörün çektiği güç

Maxim-1995

Üye
Katılım
13 Şub 2011
Mesajlar
304
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba arkadaşlar elimde 2-3 tane adaptör var fakat ben bunların kaç volt ve kaç amper verdiğini bilmiyorum bunu nasıl öğrenebilirim ?
Ayrıca hep deriz voltaj x Amper = watt diye peki bunu 220 volt üzerinden hesaplayabilir miyiz ?
 
girisine ampermetreyi seri baglayip olcer, sonra da ac akimda watt hesaplamasi ile yapabilirsin google de ac akim watt hesaplamasi dersen cikar. ya da kopru diyotla dogrultu, kondansatorle filtre ettikten sonra voltajini dusurecek kadar bir direncle beraber ampermetreyi seri baglarsin, cikan deger ile maks voltaj degerini carparsin,
yada trafonun bobininijn olculerini carparsan yuvarlak hesap trafonun va cinsinden gucunu ogrenirsin.
 
Trafo gücü sürekli "VA" üzerinden verilir.Çünkü trafodaki kayıplar güç faktörü (Cos fi) ile çarpılıp gerçek watt,kW çıkış değeri sonradan hesaplanır.Ac akımda bu yüzden güç P=Volt.amper.cos fi çarpımı kadar olur.Yalnızca omik yüklerde cos fi=1 olduğu için P=Volt*amperdir,direk olarak.

Gücü bilinen ve çıkış voltu üzerinde yazan,ancak amperi üzerinde yazmayan trafonun kaç VA veya kVA’lık olduğuna üzerinde yazıyorsa eğer bakılır.VA değeri cos fi=0.85 ise buna bölünür ve Watt değeri primer giriş sargı değeri için bulunmuş olur. Sekonder çıkışta yaklaşık olarak trafo kayıpları kestirme hesapla P=volt*amper oranından yaklaşık olarak bulunmuş olur.Örneğin 1000 VA (1kVA) trafomuz var,çıkışta 10 volt ac çıkış değeri yazmış olsun,cos fi=0.90 olarak biliniyor olsun.Gücün kW değeri 1000 * 0.90=900 watt olur. Bu değer trafo kayıplarıyla örneğin 800 watt olarak sekonder (Çıkış sarımına) iletilmiş olsun. P=V*I’dan I=800/10 I=80 amper net çıkışı verecektir,yaklaşık bir hesapla.

Trafonun cos fi değeri örneğin 0.98-0.99 gibi oldukça yüksekse VA ve Watt farkı tam ortadan kalkmış gibi yaklaşık olarak hesap edilebilir.Bazı trafolarda alt resimdeki gibi bu fark ihmal edilip “OUTPUT: 12 V 1000 mA 12.0 VA” şeklinde yazabilir. Güç faktörü çok az olduğundan volt*amperin çarpımı direk VA değeri olarak 12 VA yazılabilir.Primer sarımdan kaç amper çekildiği bir pensampermetre ile trafonun ac giriş kablolarından biri ile kolayca ölçülebilir yine pratik bir yol olarak.Sekonder arımdan çıkan bilinmiyorsa ac/dc ölçen pensampermetre ile trafo çıkış gücünü tam kullanan bir yük bağlıyken,clamp yapılıp yani pensesi kapatılıp primerden geçen akım şiddeti ac olarak yine ölçülebilir.Trafonun VA gücü eğer bilinmiyorsa yaklaşık hesaplamayla,bu trafo ebatlarının çarpımı ile (Nette, forumumuzda bununla ilgili hesaplar ayrıca vardır) bulunabilir.Kolay gelsin.

ORbJv4.jpg
 
adaptoru fise tak.soket kismina multimetre proplarini dcv kademesinde 20v-200v degerine getirip degdir..adaptorun gerilimini bulduk..akimini bulmak icin bu adaptore uygun gerilimde bir almac baglamalisin ki amper degerini bulasin..bosta hic bir deger gostermez.bunu da yine multimetreyi dca kademesine alip multimetreyi + dan - ye dogru almaça seri olarak baglarsan adaptorun yaklasik olarak akim degerini de bulabilirsin...guc hesabi yaparken ise atiyorum 20 volt 2 amperlik adaptor I.V den 40 watt cikis verir.
 
Son düzenleme:
haaa unutmDan.
ampermetreyi rast gele baglama.ilk anda yuksek verebilir vermese bilr ampermetre uzerindeki sinirjn ustune cikarsa bozarsin,
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst