Adaptörler

Katılım
28 Eyl 2020
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
19
Voltajı düşürüken neden sadece trafo, bir köprü diyot, bir kondansatör kullanılmıyor??
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sorunuz tam ve doğru sorulmamış.

Voltaj düşürürken sadece trafo kullanılır. Düşürülen voltaj doğrultulurken köprü diyot ve kondansatör birlikte kullanılır.

Ancak bazı devreler vardır voltaj hassasiyeti çok önemlidir. Mesela 5 volt yada 3.3 volt DC voltajla çalışan işlemciler v.s. Bu gibi devreler dizayn edilirken regüle entegreleri kullanılır ki regüle çıkışındaki devreler zarar görmesin.

Ayrıca şunuda belirteyim bir köprü diyot ve bir kondansatör kullandığınızda dc bir voltaj elde edersiniz ancak bu dc voltajda bir gürültü faktörüde vardır. Bu gürültülerinde istenmediği noktalarda filtrelenmeside ayrı bir devre gerektirir.

Yani olay sadece diyot ve kondansatör bağlama ile olmuyor.

kolay gelsin.
 
Peki ya o gürültü nerden çıkıyor?
 
Enerji kaynağı AC ise doğrudan gürültü/parazit kaynağıdır. Diyot gibi diğer elemanlar da bir miktar gürültüye sebep olabilir.
 
Şu dökümanda genel doğrultma ile ilgili bilgiler var. Ayrıca megep in dökümanlarıda internette var. Okuyup bilgi sahibide olabilirsiniz.

Genel anlamda sinüs sinyalinin dc ye çevrildikten sonra oluşan 100 hz lik gerilim dalgalanması gürültü diye geçiyor. bu gürültü Şebeke kaynaklıda olabilir çevresel etkilerlede.
 

Ekli dosyalar

  • trabzonelektrik_3c43a.pdf
    769.4 KB · Görüntüleme: 3

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst