Adını bilmediğim bir türden Rotary Switch lazım. İsmi nedir.

Katılım
22 Ağu 2017
Mesajlar
72
Puanları
1
Yaş
20
Merhabalar, benim değişik bir Rotary Switch'e ihtiyacım var ama adını bilemediğim için alamıyorum. Kısaca şu şekilde, paralel bağlı dirençleri sırasıyla devreye sokacağım ya da çıkaracağım fakat kademe arttırırken ya da azaltırken alt kademelerin devrede kalmasını istiyorum. Yani ilk çevirmede sadece 1. çıkış ortak uca bağlı olacak, 2. çevirişte 1 ve 2. çıkışlar, 3. de 1, 2 ve 3. çıkışlar diye gitmesi lazım öbür türlü devredeki malzeme sayısı artacak ve daha karmaşık hale gelecek. Normal Rotary Switch'le yapmak istersem çevirirken kontaklar değişirken anlık da olsa herhalde devre açılmış olacak ve bu istenmeyen bir durum. Var mıdır böyle bir şey veya başka bir alternatif yol var mıdır? İyi akşamlar.
 
Vinclerde kullanılan çatal (arti) sivicler 2 kademeli diye biliyorum. Hiç araştırmadım ama üç pozisyonlu olanları da olabilir.

otomatik kapı sistemlerinde kullanılan rotary sivicleri de araştırmanızı tavsiye ederim.
 
Merhabalar, şimdi bir toplama yapan eviren yükselteç devresi var ve bunun kazancını -1, -2, -5, -10 ve -20 olarak seçebilmek istiyorum.
Bazı sebeplerden dolayı bunun kazancını amplifikatörün çıkışı ve eviren girişi arasındaki direncin değeriyle oynayarak yapmam gerekiyor. Başka türlü de halledebilirim fakat eleman sayısını arttırmış olacağım. Aynı zaman da çıkış ile eviren giriş arası açık devre olmamalı yoksa çıkış gerilimi en son seviyeye çıkıyor.
Screenshot_4.png

Örneğin Rotary Switch ile yukarıdaki gibi bir devre kurarsam Rotary Switch'i döndürme esnasında kontaklar değişirken çıkış ile eviren giriş arası anlık olarak açılmış olacak.

Screenshot_5.png

Böyle bir devre düşündüm. Tüm switchler açıkken devrenin kazancı 20x'lik dirençten dolayı -20; sıradaki direnç devreye girerse iki tane 20x'lik direnç paralelleneceğinden dolayı eşdeğer direnç değeri 10x olur, kazanç -10 olur. 3. dirençle beraber 20x, 20x, 10x'lik direnç paralellenir ve eşdeğer direnç değeri 5x olur; kazanç -5 olur.
Sıradaki dirençle beraber kazanç -2, en son dirençle beraber kazanç -1 olur. Yani dirençleri sırasıyla devreye aldık. Siviçi diğer yönde döndürürsek de kazanç artar. Yani var mıdır böyle sırayla kademleri devreye alan bir siviç?
 
Rotary sivic denilince ben de haraket tetiklemeli olacağını zannettigim için limit sivic tavsiyesinde bulundum.

uc kademeli paket şalterle halledilebilir gibi...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst