Acil yardım lütfen, evde kaçak akım rölesi nötr çıkışında yanma oldu

Katılım
13 May 2014
Mesajlar
41
Puanları
1
Dün gece 4 gibi kamera ups'inin Şebeke elektrik sorununu haber veren ötmesiyle uyandım. Elektrik kesilmemişti ancak yatak odamda açık olan klimanın da sadece ışığı yanıyordu hiçbir hareketlilik yoktu. Hemen ardından prize takılı 2 adaptör patladı, kalkıp açtığım bir lamba da patladı. Çocuk odasında açık olan klima ise sanırım yanmıştı, yanık kokusu vardı. Salondaki klima da çalışmıyordu. Sabah detaylı inceleyemedim ve akşam incelediğimde dairemin panosundaki kaçak akım rölesinin nötr çıkışındaki kablonun yanmış olduğunu gördüm. Fotoğrafı buraya da ekledim. Bu neden kaynaklanmıştır? Gece şebekedeki gerilim yükselmesi ve bu yüzden arızalanan bir cihazın kısa devre yapması tüm bunların sebebi olabilir mi?
20180208_224821.jpg
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Birde resimde görüldüğü üzere tüm nötr hattı tek bir nokta olan mavi kablolarla kaçak akım rölesinin sağında toplandığı görülüyor. Bu durum normal ancak normal olmayan kısmı o kadar kablo toplanmış ancak tek damar kablo olarak çıkılıp kaçak akım rölesine girilmiş.

Bu durum evdeki cihazların yüklenmesi sonucu ince kalan kabloda ısınma ve gevşemelere neden olur.

Sonuç yaşadığınız durum meydana gelmesi muhtemeldir.
 
Kaçak akımın bağlantılarını ben yapmıştım hepsini çok sıktırdığımı iyi hatırlıyorum. Ancak arkadaşın dediği gibi nötr kablo kesiti yetersiz gibi geldi bana. Yalnız gece 4te aşırı yüklenmeden ziyade şebekede kullanım düşüp gerilim yükselince bir cihaz yandı ve devamında faz nötr kısa devre gibi olunca nötre aşırı akım geçti ve toplamda bu nötr kesiti yetersiz geldi diye düşünüyorum. Tabii bu arada kısa devre gibi olan ya da aşırı akım geçmeye başlayan linyedeki anahtarlı otomatik sigorta neden atmadı onu anlamadım. 16 amperden küçük akıma sebep olan birkaç arıza birleşip nötr ana kablosuna fazla mı geldi acaba?


Birde resimde görüldüğü üzere tüm nötr hattı tek bir nokta olan mavi kablolarla kaçak akım rölesinin sağında toplandığı görülüyor. Bu durum normal ancak normal olmayan kısmı o kadar kablo toplanmış ancak tek damar kablo olarak çıkılıp kaçak akım rölesine girilmiş.

Bu durum evdeki cihazların yüklenmesi sonucu ince kalan kabloda ısınma ve gevşemelere neden olur.

Sonuç yaşadığınız durum meydana gelmesi muhtemeldir.
 
Sorununuz asiti akim yada sebeke kaynakli voltaj yukselmesi degil.

Sorun sizin daire icerisinde yaşadığınız notr hatti sorunudur.

Tesisat goruldugu uzere trifaze voltaj beslemedir. Notr hatti gevsemesi sonucu yuklerinizin geri donusu notr hattindan olmayip zahiri bir yildiz noktasi olusmus ama yukler esit olmadigi icin her yuk uzerindeki gerilim dağılımı farkli olusmus. Bu nedenle cihazlariniz 380 volta maruz kalmistir.

Tum bu olusan hasar notr kopmasi gevsemesi nedeniyle olmustur.
 
Dün gece 4 gibi kamera ups'inin şebeke elektrik sorununu haber veren ötmesiyle uyandım. Elektrik kesilmemişti ancak yatak odamda açık olan klimanın da sadece ışığı yanıyordu hiçbir hareketlilik yoktu. Hemen ardından prize takılı 2 adaptör patladı, kalkıp açtığım bir lamba da patladı. Çocuk odasında açık olan klima ise sanırım yanmıştı, yanık kokusu vardı. Salondaki klima da çalışmıyordu. Sabah detaylı inceleyemedim ve akşam incelediğimde dairemin panosundaki kaçak akım rölesinin nötr çıkışındaki kablonun yanmış olduğunu gördüm. Fotoğrafı buraya da ekledim. Bu neden kaynaklanmıştır? Gece şebekedeki gerilim yükselmesi ve bu yüzden arızalanan bir cihazın kısa devre yapması tüm bunların sebebi olabilir mi?

Muhtemelen 3 fazlı dengesiz yük durumu meydana gelmiş olmalı bu durumda büyük güçlü cihazlara düşük gerilim düşük güçlü cihazlara büyük gerilim düşer cihazlarınızın arızalamasına neden olur.
 
Yardımcı olmaya çalışan, yorum yapan herkese teşekkür ederim. Kaçak akım rölesini ve nötr kablosunu (kesit artırarak) değiştirince sorun çözüldü. Ancak geride arızalı 3 adet klima, 2 adet adaptör, 1 adet röle bıraktı. Yorumlara, teknik bazı bilgilere ve olayın bütününe baktığımızda herkesin haklı olduğu yerler var.

1. Öncelikle nötrü bir elektrikçi bağlasaydı gevşek olabileceğinden şüphe duyabilirdim ancak ben bağladım ve oldukça sıkıydı. (not: elektrik mühendisiyim ve gevşek olursa başıma neler gelebileceğini az çok tahmin edebilirim :)

Yanan röleyi bu sabah söktüğümde de nötr hala sıkı sıkıya bağlıydı, vidasının üzeri simsiyah olduğundan güç kullanarak ve çevirmekte zorlanarak kabloyu yerinden çıkarabildim. (Yakın bir tarihte bir başka arkadaşımın yeni taşındığı evinde de aynı noktada sorun oldu ve evin tesisatını yapan elektrikçi tüm vidaları vidalama cihazıyla yapmıştı, gevşek olma ihtimali yoktu. Antalya'da bu olayı sıklıkla yaşıyoruz, klimaların şebeke üzerindeki etkileri mi, şebekenin yüklü çalışıyor oluşu mu bilemiyorum)

2. Ancak yaşadığım o bir dizi olayların başlangıcına baktığımızda, ups'in şebeke gerilimiyle ilgili gece vakti verdiği uyarılar ve hemen akabinde zarar gören prizde takılı ya da şebekeye bağlı cihazlar gösteriyor ki işin başlangıcında şebeke voltajındaki değişimler ve bu nedenle evde zarar gören cihazlar var. Aynı saatlerde bir başka komşum da şebeke gerilimindeki değişimi klimasının birkaç kez kararsız çalışmasından farketmiş. (Konuyla ilgisi yok ama bir hafta kadar önce de bir diğer komşumun kliması şebeke gerilimi kaynaklı olarak kart değişimi yaşamış.)

Bu noktada şu sorulabilir peki benle aynı anda gerilimdeki değişimi klimasından farkeden o komşunun kliması neden yanmadı? Açıkçası bunun cevabını vermek zor, belki cihaz nispeten daha geniş voltaj aralığına dayanıklıdır. Benim evde adaptörlerin ve 3 klimamın kartları yanarak zarar görürken buzdolabı, çamaşır makinesi, tv vb. cihazların zarar görmemesi gibi.

3. Cihazlardan bir veya birkaçı arızalı durumda devrede olup daha fazla akım çekmeye başlayınca, bence yukarıda bahsedilen dengesiz yük durumu oluştu ve nötrden vektörel toplamdan hariç akım akmaya başladı. Şöyle ki klimaların anahtarlı otomatik sigortaları da birkaç kez attı ancak ben sorunu şebekedeki anlık gerilim değişimi diye düşünüp cihazlarda bir etki bıraktığını farkedemediğim için tekrar kaldırdım.

4. En nihayetinde aşırı akıma maruz kalan nötr kablosu ve birleşme noktalarından kakr rölesi yandı.

Benim görüşüm böyle, belki bu minvalde teknik daha fazla açıklama yapılabilir ama benim bir mühendis olarak konuyla ilgili birikimim ve deneyimim böyle yorumlatıyor. Kimsenin başına gelmemesi dileğiyle :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,161
Mesajlar
915,574
Kullanıcılar
449,920
Son üye
Bafrali1655

Yeni konular

Geri
Üst