Acil Stop Kullanımı

Ali Arda

Üye
Katılım
20 Ocak 2008
Mesajlar
181
Puanları
1
Yaş
40
Plc programlamaya yeni başladım plc programlamada acil stop nasıl kullanılmalı acil stop programı nasıl etkilemeli
Kullandığım plc s7200 bununla ilgili bir örnek yapabilecek arkadas varmı şimdiden ilgilenen arkadaslara tesekkür ediyorum
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Acil stobun kapali kontagini hardware devresine yani kumandayi,gerektiĞİnde kontaktÖr vasitasi İle gÜcÜ kesecek yere koyman gerekİr.acİl stop butonunun aÇik kontaĞinida plc ye gİrebİlİrsİn.hem acİl stoba basili bİlgİsİ alirsin,hem de setlenmİŞ kumanda ÇikiŞi varsa resetlersİn.
 
Acil stop butonu ile birlikte pilz role kullanılıyor.Bu şart mıdır ? ACil stobun pilz roleli bağlantısı ve aşağıda anlattığınızı gösterir bi şema koyabilir misiniz buraya.
feda ' Alıntı:
Acil stobun kapali kontagini hardware devresine yani kumandayi,gerektiĞİnde kontaktÖr vasitasi İle gÜcÜ kesecek yere koyman gerekİr.acİl stop butonunun aÇik kontaĞinida plc ye gİrebİlİrsİn.hem acİl stoba basili bİlgİsİ alirsin,hem de setlenmİŞ kumanda ÇikiŞi varsa resetlersİn.
 
Pilz röle bir kaç tane acil stop butonu ve kapı emniyetlerinin bağlandığı bir röledir.Bütün acil stoplar,kapı emniyet switchleri ve benzeri acil durdurma switchleri pilz röleye bağlanır ve,bunlardan herhangi birisi devreye girdiğinde istenilen şekilde devreyi durdurur(gerekli yerlerin beslemesini keser ve varsa plcye haber verir) Ama kablo karmaşasından kurtulmak ve acil stop işlemlerini bir düzen halinde bir yerde toplamaktır.Ama pilz marka röle kullanmak şart değildir.Rölesiz de yapılabilir.Fakat örneğin plc ye girilecekse,bir çok giriş yerinde tek bir röleden sinyal verilir.Elektronikte kullanılan OR kapısı gibi çalışır.
 
Pilz gibi siemensin ve muhtemelen başka markaların da güvenlik röleleri bulunmaktadır. Bunların kullanılmasının nedeni rölenin güvenlik konusunda spesifik olması ve bu ihtiyacı karşılamadaki kalitesinden dolayıdır.

Bi de elektronikte kullanılan OR kapısı değilde NAND kapısı desek daha iyi tanımlarız gibi geliyor. Çünkü güvenlik sistemleri, sistemin de ayrıca güvenli olması gerektiğinden dolayı birbirine seri olan normalde kapalı kontaklarla kullanılır ve bir kontağın açık konuma gelmesiyle alarm durumuna gelir çünkü ilgilendiğimiz çıkış budur.
 
arkadasların verdiği bilgiler cok faydalı fakat benim öğrenmek isteğim bununla ilgili bi standart program bloğu varmı yada bu işi yapan arkadaslar acil stobu programlarda nasıl kullanıyor bi örnek olabilir
 
Merhaba Ali
Öncelikle yapman gereken acil stop butonun her iki kontağını ( NO-NC ) PLC'ye girmeni tavsiye ederim, ve acil stop butonuna ekleyeceğin diğer kontaklar ile kumanda devresinde yapmak istediğin emniyetleri yapabilirsin.
Örneğin I0.0 acil stop butonunun NC kontağını gir I0.1 NO, bu iş tamamen programı yapan kişinin maharetine kalmıştır.Programda sanal olarak yani acil stop basılı veya değilse gibi tek kontak kullanarak yapmaktansa bu şekil daha emniyetli olur.Bazı arkadaşlar emniyet rölesinden bahsetmişler emniyet rölesi kullanman programını yaptığın makinaya bağlı bir sürü kapısı veya emniyet sivici yok ise bence gerekte yok zaten programı yazarken o emniyet rölesinin yapacağı işi sen programa mecburen ekliyorsun onun için gerekmez dedim, şimdi böyle dedim diye bazıları çıkıp beni eleştirecek ama napalım :)
 
Ali Arda ' Alıntı:
arkadasların verdiği bilgiler cok faydalı fakat benim öğrenmek isteğim bununla ilgili bi standart program bloğu varmı yada bu işi yapan arkadaslar acil stobu programlarda nasıl kullanıyor bi örnek olabilir

bunun içiin bir örnek olmaz senin ne üzerine program yaptığına ve yapısına bağlı
biraz bilgimle yol göstermeye çalışırsam örnek bir aparat yapıyorsan
aciil stop un açık kontağı örnek I0,0 ise buton basılı odukça m0.0 setler( Set ağırlıklı olduğu reset butonununa basılsada farketmez) aparat hataya geçer
ne zamanki buton eski konumuna gelir acil stop reset (Örnek I1.1)butonuna basınca resetlenir.
butona basıldığında röleli sistemde zaten plc çıkışarının enerjisi kesileceği için aparttaki bokaj piston vs. havası kesilmiş olur ve açılır.
Acil stop önemlidir röleli sistem kulanırsan güveni olur. Kullanmazsan eğer o butona el ve parça çarpması benim gördüğüm sıklıkla olur. bununlamı uğraşacağız diyen bakımcı arkadaşta atar bir açık kontak ve acil stop the end :)
 
arkadaslar belki konu dışı olabilir ama bazı makinacılar acil stop a bastığın zaman sistemin o anda durmasını acil stobu kaldırdıktan sonra starta basıp çalıstırlımasını isitiyorlar .sizce bu mantıklı bir şey mi .bu işlem acil stobun calışma sistemine uyuyormu . ve acil stop basıldığı zaman tekrar kaldığı yerden devam etmesi için nasıl bir işlem yapmamız gerekir .?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst