Accelerometer ve Gyroscope arasındaki farklar nelerdir?

theasus

Üye
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
39
İnternette bununla alakalı çeşitli dökümanlar okudum ancak tam anlamıyla kavrayamadım.Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?Bu konuyu direk olarak mevcut elektronik sistemlerde kullanışını açıklarsanız sevinirim. Mesela özellikle yeni çıkan cep telefonlarında telefonun yönünü çevirdiğimizde ekrandaki görüntü buna bağlı olarak değişmektedir.Burada kullanılan bir Accelerometer mi ve yoksa Gyroscope mudur? Eğer bunu sadece accelorometer yapıyorsa ayrıca neden Gyroscope kullanalım ki?
 
Accelerometer isminden de anlayabileceğimiz gibi ivme ölçümü yapmamızı sağlayan sensördür.

Gyroscope ise rotasyonel (dönel) hareketlerin ölçümünü yapmamızı sağlayan sensördür.

Gyroscope ve Accelerometer değişim oranlarını algılarlar. Gyroscope'da dönel hareket olduğu için lineer bir hızdan bahsetmek mümkün değildir, açısal hızdaki değişim oranı ile cismin uzaydaki oryantasyonu belirlenir.

Her ne kadar pozisyonlandırma için Gyroscope'un yeterli olduğu söylense de, bence ivmeölçer ile kullanıldığı zaman gerekli 6 adet serbestlik derecesi (DOF, degree of freedom) sağlanacağından ivmeölçerin kullanılması gerekir, bu benim düşüncemdir..

Saygılarımla,
 
Yani Gyroscope açısal hızı,Accelerometer ise çizgisel hızı ölçüyor diyebiliriz herhalde.Peki 3 eksenli bir Accelerometer kullandığımızda Gyroscope'un yaptığı bir işi yapmamız mümkün değil midir? Sonuç olarak bütün eksenlerde kontrol yapabildiğimize göre x-y-z ekseninde her noktaya karşılık gelecek bir sonucumuz var anlamına gelmiyor mu?
 
İvmeölçeri sabit hızla hareket ettirirseniz çıkışta 0 görmeniz gerekir (normal olarak), daha doğrusu sadece gürültüden kaynaklı dalga formu görürsünüz. Ama gyroscope u sabit hızla döndürürseniz açısal hızı elde edersiniz.

Bence ivmeölçer ile pozisyonlandırma yapılamaz. Çünkü referans alarak ölçüm yapılan bir nokta değil ki, yer çekim kuvveti.. Bizim hesaplayacağımız uzaydaki her noktada dik olarak yer çekimi kuvveti olacaktır. Diyelim ki yer çekimi kuvveti -y yönünde.. Ama sizce bu yeterli olacak mıdır? -Y ekseninde ama her yerinde..

Ama şöyle düşünürsek;

Elimizde ilk hızı sıfır, deplasmanı (yer değiştirmesi) sıfır bir cisim var (statik durumda). Cismi önceden belirlediğimiz ve lineer ivme değerleri ile hareketlendirdik. 5 saniye sonra hızını birden sıfıra indirdik (Tahmin edeceğiniz üzere mümkün değildir.). Belki o zaman ivmenin 2 defa integralini alırsanız yer değiştirmeye ulaşabilirsiniz. Neden belki diyorum çünkü her integral alınışında bildiğiniz üzere integral sabiti ortaya çıkacaktır. O sabitlerin sıfır olacağını kabul edersek, dediğiniz gibi belki deplasmanını bulabiliriz.

Ama böyle bir düzenek sadece teorikte olacağı için ivmeölçerler ile pozisyonlandırma yapılamaz.

Saygılarımla,
 
2019 yılında telefonda gyro olmayan modeller var, telefonun eksiği ne olur, bazı oyunlarda gyro şart mı? Üst kaliteli markalarda bazı modellerinde sadece accelerometer sensörü var, bazı modellerinde accelerometer+gyro iki sensör var? Fark çok önemli mi?
 
Oyun konusunda bilemem, bende Asus 2 Laser var gyroya sahip, 3d videoda etkisi farkediliyor hemen. Cihazı ne tarafa çevirirsen görüntü anında o tarafa yönelmekte fakat arkadaşlarımda bu sensör cihazlarında yok aynı video sabitti film izler gibi ilerliyordu.
 
İvmeölçer ve jiraskopun (Gyroskop) sahip olduğu teknik özellikleri nedeniyle avantajları farklı olur, sn. by lent'in bir örnekle ifade ettiği gibi. Gyroskop 3D (3 boyutta) örneğin uçaklarda, güdümlü füzelerde otomatik pilot olarak görev yaparak, bu 3 boyutta, uzay boyutunda, dış şartlar değişse bile otomatik yönlendirmeyi sağlar. Gyroskopta aslında 3 ayrı ivmeölçer bu 3 ayrı boyutta etkilenecek şekliyle (Bilim ve Yaşam Ansiklopedisi/Uygulamalı Bilimler'den bir alıntı olan üstteki resimde kararlı duruma getirilmiş platformadaki gibi) konuşlandırılmıştır, ayni cihaz içerisinde. 3 ayrı çizgisel kontrollü yerleşim bize 3 boyutta hacimsel bir kontrolü böylece sağlamış olur, bir uçağın otomatik pilotunda. Ama ivmeölçerler (accerelometer) ise genellikle belirlenmiş bir boyutta, örneğin aracın önden bir engele hızla çarpmasında veya yandan, kapılardan gelen darbesinde, aracın önünde yer alan hava yastıklarının şişerek açılmasını tetikleyen mekanizmanın harekete geçebilmesini an itibariyle sağlamış olur. Yani bir gyroskopun boyutu veya kapsamı bir ivmeölçerlere göre biraz daha geniştir. Böylece aradaki farkı (avantajı) teknik özellikler farkından dolayı ortaya çıkmaktadır. Buradan hareketle gyroskopa sahip bir cep telefonu sadece ivmeölçere sahip bir cep telefonundan, sahip olduğu bu teknik özellikleri nedeniyle dış kumanda alabileceği daha fazla boyutu açısından bir adım daha öndedir, teknik özellik farkları nedeniyle. Kolay gelsin.
 
Oyun konusunda bilemem, bende Asus 2 Laser var gyroya sahip, 3d videoda etkisi farkediliyor hemen. Cihazı ne tarafa çevirirsen görüntü anında o tarafa yönelmekte fakat arkadaşlarımda bu sensör cihazlarında yok aynı video sabitti film izler gibi ilerliyordu.
3D video derken VR video mu demek istediniz. 3D benim gözlükle izlenen filmlere deniyor.

59309


bu resme göre
ivmeölçer X Y Z eksenlerinde yerdeğiştirmeyi hisseder.
gyro ise X Y Z eksenlerindeki kendi ekseni etrafındaki dönme açısı farkını hisseder.

Pratik olarak farkı bu mudur, doğrumu sizce bu tanımlamam..

https://www.google.com/search?q=IMU+sensör&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjOnd_XoJTmAhUfQEEAHa9ABIMQ_AUoAnoECA0QBA&biw=1366&bih=607

gyro+ivmeölçer=imu sensörde yapmışlar..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst