ACABA HARMONİK ETKİSİMİ...

zeybek

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
5,690
Puanları
3,507
Yaş
75
Konum
İZMİR
Hayırlı akşamlar,
Arkadaşlar şöyle bir sorunum var, yardımcı olurmusunuz. Bir tekstil fabrıkasını 6 yıl önce kurdum bir süre çalısdım ve ayrıldımdı. Bez kurutucu (RAMÖZ) makınamız Çin imalatı ve S7-300 PLC kontrollü idi. O zamanlar, her iki bez çekici motor, DANFOS sürücülerle kontrol edilir ve birisi slave tabir edilirdi. Zaman zaman bu birbiri ile hassas ve senkron çalısması gereken sürücüler devreye girmez ve/veya senkron calısmaz, uzun zaman sonra pano enerjisini keserek, plc resetlıyerek ugrasılarla , bakardıkki, hersey normale dönmüş.
Ben ayrıldıkan sonra, yerime bakan arkadaş, bu sorundan kurtulmak için, slave olan DANFOss sürücü yerine Uni drıver takmıs, yaklaık 3 aydır bir sorun yok gibi idi. Bir kere senkronsuzluk oldu, aç kapa ile giderdik.
Bu gün motorlar yine devreye giremiyordu, sakrama ile calısmaları vardı. Enkodrlarını yenıledık, sonuc değişmedi, başlangıc hızını yükselttık (10 metre/dk yerıne 25 mt/dk.gibi)normal kalkındı ama ana motordan(sürücüden geri kalıyordu. Bır kaç aç /kapadan sonra normale döndü. Bu arada biz epey ter dökdük, ak la karayı seçdik tabi.
Ortalık sakinleşdıkden sonra düşündüm, Bu arıza ve benzeri 6 yıl önce de vardı, sürücü değişdiği halde devam edıyorsa, sorun sürücülerde değil, daha gerıde PLC de olmalı. Az bir zaman önce, diğer makınadada başka sorun olusdu, PLC, fan motoru sürücülerıne referans bilsisi vermıyordu, sürücüleri, kendi keyboardı uzerınden hız vererek geçiçi çözdümdü
Acaba, bir makına üzerlnde 15 den fazla sürücü var, fuji, danfos, hıtachı gıbı.İşletmede başka makınalarda da PLC ve sürücüler (mıtsubısgı plc, atv sürücü) onlarda buna benzer sorunum yok. Bu iki makınada neden olabilir.
Tekrar projelerı ınceledım, bu PLC ler doğrudan kumanda trafosundan gelen 220 V ac. ıle beslenıyor, sürücülerden meydana gelen harmonık ve parazıt ler bunları etkilermi.,Sade ce PLC leri 1 kvar gibi UPS ile beslesem, zamana zaman karşılaşdıgım sorunlardan kurtulurmuyum.
Bu arada, başka bir İtalyan imalatı pano da da s7-300 ve sıemesn mıcromaster lar var, oradan bir sorun gelmiyor. Ama o PLC, panodan elde edılen 24 V DC ile besleniyor.
Yarın, işletmenın harmoniğini ölçtürmeyi düşünüyorum. Çıkan sonucu arzu edersenız paylaşırım.
Yardımlarınız için tesekkur ederim, hayırlı geceler..
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
O panoda filitre devresi varmı İtalyan panosu olanda ? Aynı işte kullanılan 8 adet makinamız vardı. Makina panosunda AC ve DC karışık şekilde 10 adet sıemens marka sürücü mevcuttur. PLC ise makinay yapan firmanın kendi özel yaptırdığı bir cihazdı. Devamlı bir makinada sorun yaşıyorduk. Diğer makinalarımızda bir sorun olmuyordu. İşletmede harmonikleri ve topraklama tüm önlemleri almamıza rağmen sorunu çözemedik. En son makinanın panosuna filitre devresi kurarak işi çözdük. PLC ve 24 volt kumanda devresini UPS üzerinden besledik.Ani elektrik dalgalanmalarında çok işe yarıyor. İşinize yarar umarım.
 
Son düzenleme:
Harmonik ölçümü yaptırdınız mı? Sonuç ne çıktı? Merak ettim doğrusu.
 
24 v Power suplay ların makine devreye girdiginde voltaj degerlerini ölçün. Sürücü önüne harmonik filtre koyabilirsin.Ancak bu tarz sorunlar makinede çalışan devre elemanlarına göre değişebilir. İML robotu yazılımı yaptım sistemde sürekli kopmalar yaşıyorduk en son sistemde kullanılan kontaktördrn çıktı sorun bütün devreyi bozuyor
 
ustam merak ettim o ramöz de danser nasıl çalışıyordu.tekstil makinalarındaki küçük tecrübelerim bu senkron arızalarının bir çogunun danserden kaynaklandıgıdır.inşallah sonuca ulaşacak cevabı bulabilirsiniz.
 
24 v Power suplay ların makine devreye girdiginde voltaj degerlerini ölçün. Sürücü önüne harmonik filtre koyabilirsin.Ancak bu tarz sorunlar makinede çalışan devre elemanlarına göre değişebilir. İML robotu yazılımı yaptım sistemde sürekli kopmalar yaşıyorduk en son sistemde kullanılan kontaktördrn çıktı sorun bütün devreyi bozuyor

Yanıtınıza/yanıtlarınıza teşekkür ederim. Makınada, bütünröle ve kontaktörler, parazit bastırıcı var. Ama yınede takıp edeceğim, olaki ucu cıkan fılan vardır..
Harmonık ölçümü yapıldıgında da ayrıca buradan bildireceğim.
 
Bu arada, PLC nin 220 volt beslemesi öncesi; EMI filtre var, değerleri şöyle, EMI DL 3D1 220 V. 0.3 A. L= 1,5 mH, c= 2 x 3 -1000mF Değerler normalmidir, başka bir öneriniz olurmu...
 
Görünen değerler yetersiz.Her türlü parazit ve harmonik rahatlıkla sisteme girebilir.Toprak değerlerini ölçmek gerek megerle. Sürücülerdeki IGBT lerden biri faz açılarını kaydırıyor da olabilir.Ortadaki değil de sağ veya sol baştaki fazlardan birinde açısal kayma olabilir.Osiloskop ile faz açılarını takip etmek gerekli.Velhasıl sistemi incelemeden ve görmeden yorum yapmak yanlış olur.Yine de sorunu çözemezseniz özelden adres bilgilerinizi verdiğinizde gelip bakabiliriz.
 
Gözle yaptıgım kontrolerde, panodakı topraklma barasına, ana AG. Dagıtım panosunda nötr barasına baglı oldugunu gördüm. Hafta sonu, bu kabloyu topraklama barasına aktaracagım. Ayrıca, dediğim gici PLC devresine, UPS baglıyacagım..
 
Gözle yaptıgım kontrollerde, panodakı topraklma barasına, ana AG. Dagıtım panosunda nötr barasına baglı oldugunu gördüm. Hafta sonu, bu kabloyu topraklama barasına aktaracagım. Ayrıca, dediğim gici PLC devresine, UPS baglıyacagım..

Ayrıca, tavsiye üzerine PLC 220 Volt AC. girişine EMC filtre bağladım. Tabi bunun etkisi hemen belli olmaz. Uzun zaman içinde arızamız olmazsa, faydasını gördük diyebilirim..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,173
Mesajlar
915,636
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst